Annonce
Erhverv

Fyrtårnsost på verdens største messe

Thiese mejeri har store forhåbninger til deres Fyrtårnsost, der laves af mælk fra økologiske malkekøer på Lemvig-egnen. Pressefoto

Bovbjerg: Thise Mejeris "Fyrtårnsost" bliver én af mejeriets store satsninger, når den i næste uge går på jagt efter nye eksportaftaler på verdens største øko-messe, BioFach, i Nürnberg i Tyskland.

I alt deltager 32 danske øko-virksomheder i det danske eksportfremstød, der er arrangeret af Økologisk Landsforening og Bio Aus Dänemark.

Den danske økologi-eksport er næsten fordoblet på fire år, og det vil de danske virksomheder forsøger at udnytte på messen, der besøges af mere end 50.000 fagfolk.

Thise Mejeri eksporterer i dag cirka 30 procent af deres varer til navnlig Tyskland, Sverige og Holland. Salgs- og marketingsdirektør Peder G. Jessen ser blandet andet frem til at præsentere to nye oste for det store udland.

- Råvarerne til vores Fyrtårnsost stammer fra få, udvalgte landmænd nær Bovbjerg Fyr, og osten lagrer 50 uger i den meget saltholdige luft derude. Den historie og den kvalitet, de elementer genererer, rammer fint ind i en trend i ostemarkedet, hvor sted og oprindelse er i fokus. Og allervigtigst er den smag, Fyrtårnsosten får af at lagre derude ved klinten. Det samme gælder vores nye blåskimmelost Blå Grupé, der har fuldstændigt perfekte lagringsforhold i en grube med 98 procents luftfugtighed og 10,5 graders varme året rundt, forklarer Peder G. Jessen, som har et mål om at få fem nye, gode kunder i udlandet under messen.

Også Martin Daasbjerg fra Dansk And ved Vinderup deltager i messen i håb om at øge eksporten, og det samme gør Jakobsens Honey fra Aulum.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Nu er Pernille på rette vej

Leder For abonnenter

Kom efter dem. Hårdt

Bedst som man troede, at man havde set det meste, så dukker der endnu en sag op om misbrug af offentlige midler. Denne gang i Forsvaret, hvor anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at civile erhvervsdrivende har kunnet bestikke sig til lukrative vedligeholdelseskontrakter betalt af skatteyderne. Sagen - sammen med andre lignende sager - sætter desværre et stort spørgsmålstegn ved, hvor godt det offentlige egentlig har styr på de penge, som borgerne har betroet dem. I Socialstyrelsen kunne Britta Nielsen gennem mange år berige sig selv - og det har udvalgte medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse sandsynligvis også kunnet. To medarbejdere i Forsvaret er allerede tiltalt i en sag, der ligger tre år tilbage. Og yderligere sigtelser kan være på vej i en ny sag, der begyndte med, at en økonomimedarbejder ved et installationsfirma i Holstebro råbte vagt i gevær over for Rigsrevisionen. Midt det mørke og rod som er ved at blive afdækket, kan den tidligere økonomimedarbejder holde hovedet og fanen højt. Det er sandsynligvis takket være ham, at sagerne kommer frem i lyset, så det forhåbentligt bliver muligt også at stille de ansvarlige til ansvar. Desværre ryster sådanne sager ikke bare den enkelte afdeling, hvor svindlen er begået. Den rammer i det her tilfælde hele Forsvaret og alle de mennesker, der er ansat. Det er naturligvis bunduretfærdigt - men mistanken om urent spil er svær at viske bort igen, og derfor er der også kun en løsning, og det er at komme juridisk efter de ansvarlige - og komme efter dem hårdt. Vores samfundsmodel bygger på en høj grad af tillid. Både til hinanden men også til de myndigheder, der forvalter en af verdens højeste skatteprocenter. Forsvinder tilliden, så bliver det både vanskeligere at være borger og myndighed. Heldigvis var det moralske kompas rigtigt indstillet hos den unge mand, der gik til Rigsrevisionen og politiet med sin bekymring. Det kan alle, der læser bare lidt i Rigsrevisionens beretning om sagen, konstatere ved selvsyn.

Annonce