x
Annonce
Erhverv

Fynsk millioninvestering styrker dansk robotklynge

Adm. direktør Thomas Visti, til højre, har en fortid i UR, men er i dag adm. direktør i Mobile Industrial Robots. I midten erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: Nils Svalebøg
De to robotfyrtårne Mobile Industrial Robots og Universal Robots bygger fælles hovedkvarter i Odense til 250 millioner kroner, som understreger Danmarks position på et hårdt globalt robotmarked.

Robotter: De to robotvirksomheder Universal Robots (UR) og Mobile Industrial Robots (MIR) annoncerede tirsdag på et stort pressemøde i Odense, at de flytter virksomhederne sammen på fælles adresse og investerer en kvart milliard kroner.

Det blev offentliggjort på et pressemøde i UR's hovedkvarter i den sydlige del af Odense, hvor bl.a. erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) deltog sammen med rektor Henrik Dam fra SDU, hvor stifterne af både UR og MIR har studeret.

Netop politikerne bør gøre mere for at sikre de bedst mulige ramme vilkår for de danske virksomheder, som ofte kæmper en ulige kamp på den globale robotscene, lyder det fra den ene af de to direktører på Fyn.

- Politikerne skal være opmærksomme på, at vi konkurrerer på ulige vilkår på den globale bane, hvor mange af vores konkurrenter har bedre rammevilkår og bliver direkte promoveret af sine politikere og myndighederne. Kina er selvfølgelig det mest ekstreme tilfælde, men man kan roligt sige, at vi i Danmark ligger helt i den anden ende af spektret Det til trods vælger vi altså at investere, fordi vi tror på, at Odense og Danmark er centrum for udviklingen af kollaborative robotter, siger adm. direktør i Universal Robots, Jürgen von Hollen.

De to virksomheder forsætter som selvstændige enheder, men investerer med deres fælles amerikanske ejer Teradyne-koncernen fra Boston 250 millioner i 20.000 nye kvadratmeter under tag på en 50.000 kvadratmeter stor byggegrund. Sammen med det eksisterende hovedkontor hos UR får de to søstervirksomheder dermed ialt 32.000 kvadratmeter.

Annonce

Lokalt og globalt spiller danske robotter en stor rolle

Henrik Anker, adm. direktør Gibotech, formand Odense Robotics: - Odense er ikke førende, for der er flere andre steder i verden, hvor der er gode betingelser for robotvirksomheder. Men det er lykkedes os at blive ligestillet med de andre, og det vil kræve et hårdt arbejde at beholde den position. Det vigtigste er at få hele landet med. Der er meget at hente, hvis vil får robotindustrien til at blive en national klynge i stedet for kun at være en regional.

Lars Frelle, Dansk Industri: - Nyheden om MIR og UR, der går sammen om et nyt stort hovedkvarter, sender et vigtigt signal om en bæredygtig industri i Danmark, der er skudt op ad jorden på rekordtid. Det sender også et signal til omverdenen om, at man kan placere sin virksomhed og sine investeringer her, hvis man vil skabe vækst, når en stor virksomhed som Teradyne investerer. Vi har ofte udfordringer med succesfulde virksomheder, der bliver opkøbt og flyttet ud af landet, men det her er et eksempel på det modsatte og det skal vi udnytte, så vi kan få langt flere til at investere i robotter i Danmark.

Simon Kollerup (S), erhvervsminister: - Teradyne har valgt at investere i en vidensbase, talenter, forskning og netværk med investeringen i et nyt topmoderne hovedkvarter i en allerede eksisterende robotklynge på Fyn. Med den investering viser firmaerne, at det er på Fyn, man skaber fremtidens arbejdspladser og eksporteventyr i robotbranchen. Succeserne med UR og MIR er selvfølgelig skabt af dygtige entreprenører, men de er også skabt i et bredt samarbejde med offentlige partnere, bl.a. universitetsmiljøet og kommunen, og så selvfølgelig dygtige medarbejdere, som igen er afgørende for at vi kan fastholde udviklingen.

- Vi bliver her

Dermed cementerer de amerikanske ejere, som i 2015 og i 2018 købte UR og MIR for et samlet beløb på fire milliarder kroner, at de agter at blive i Odense, som på får år har fået en central rolle i den spirerende danske robotbranche. Universal Robots står bag en robotarm, som har introduceret de såkaldt kollaborative robotter - eller samarbejdende robotter - til industrier som bil- og elektronikbranchen.

Senere er lillesøster Mobile Industrial Robots også kommet til med sin selvkørende mobile robot. Netop MIR var ikke mere end fem år gammel, da Teradyne i 2018 var tilbage på Fyn for at købe den robotvirksomhed også. Her glæder MIR-direktør Thomas Visti sig over, at man nu kan udrydde enhver nervøsitet for at amerikanerne skulle flytte virksomhederne - og de i alt 600 arbejdspladser - væk.

- Vi sender et klart signal om, at vi bliver her. Det er der ingen tvivl om, og det er personligt for mig, at vi dermed kan fastholde og udbygge den danske robotbranche, siger Thomas Visti.

Robotbranchen på Fyn udgør med 3900 ansatte en god bid af den samlede danske robotindustri, som i dag lyder på 8500 medarbejdere. Og netop MIR og UR er fyrtårne i såvel Odense Robotics som den nationale, danske branche.

Adm. direktør i robotvirksomheden Universal Robots, Jürgen von Hollen, byder velkommen til offentliggørelsen af planerne om det nye fælles hovedkvarter for de fynske virksomheder UR og Mobile Industrial Robots i Odense. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce