Danmark

Funding: Her er tre ting Løkkes velfærdsløfte lærte os

Thomas FundingFoto: Michael Nørgaard
Venstre forsøger at lukke flanker ned til Socialdemokratiet i et forsøg på at få valget til at handle om noget, hvor de selv står stærkt. Håbet er, at det kan tiltrække midtervælgere. Men Lars Løkke Rasmussen har kort tid til at sælge budskabet til de stadigt mere politikerlede vælgere, og han risikerer at lægge sig ud med Liberal Alliance. Politisk redaktør Thomas Funding analyserer statsministerens velfærdsløfte i tre pointer.

Brødtekst

1. Velfærdsflanken skal lukkes

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lancerede sit velfærdsudspil ved Dansk Erhvervs Årsdag i Øksnehallen i København. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er ikke hver dag, der bliver udskrevet en check på 69 milliarder kroner. Men det var det, Lars Løkke Rasmussen gjorde onsdag. Så er valgkampen ligesom i gang.

Det er svært at se som andet end et forsøg på at lukke velfærdsflanken ned til Socialdemokratiet.

Mette Frederiksen har længe sagt, at hun vil sætte penge af til det stigende antal børn og ældre, men Lars Løkke Rasmussen har indtil nu ikke kunnet love det samme, fordi regeringssamarbejdet med Liberal Alliance har låst ham.

Det har presset statsministeren, da det har givet Socialdemokratiet en anledning til at beskylde ham for, at han i stedet vil bruge pengene på skattelettelser. Men også det kommunale bagland har lænet sig op ad venstreformanden.

Det så vi, da 22 borgmestre – herunder ni fra Venstre – for et par måneder siden her i avisen krævede nøjagtig det, Lars Løkke Rasmussen onsdag leverede. Et løfte om flere penge til det stigende antal børn og ældre. Et krav der også går igen i den borgmesterundersøgelse, avisen Danmark har lavet i forbindelse med valget.

Risikoen for Lars Løkke Rasmussen er, at det får en smag af panik før lukketid. Det er ikke mere end fire år siden, at selv samme Løkke gik til valg på noget nær det modsatte. Nemlig nulvækst i den offentlige sektor. Men nu fire uger før et valg og med målinger, der mildest talt er op ad bakke for blå blok, kommer det store checkhæfte frem.

Der vil da givetvis også være borgerlige vælgere, der vil have svært ved at se, at det skulle være venstrepolitik at gøre verdens største offentlige sektor endnu større, men det er Lars Løkke Rasmussens mindste problem.

Risikoen for at miste vælgere til Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er en nødvendig krigsskadeomkostning for Venstre, hvis partiet skal gøre sig forhåbninger om at hive stemmer over midten.

Skal blå blok vinde valget, skal røde vælgere overtales til at stemme blåt. Det er uomgængeligt. Det er der reelt kun to partier, der kan løfte. Venstre og Dansk Folkeparti. Det er et job, der slider, men det er deres.

2. Liberal Alliances dage i regering virker talte

Det var i forvejen småt med folk, der troede på, at Liberal Alliance ville kunne fortsætte som regeringsparti efter 5. juni, og efter Lars Løkke Rasmussens melding onsdag er der nok efterhånden flere, der tror på julemanden.

Selv statsministeren virker til at have opgivet regeringspartneren. Den politiske afstand mellem Venstre og Liberal Alliance blev i hvert fald onsdag gjort markant større, og partiets leder, Anders Samuelsen, var da også nødt til at tage kraftigt afstand til statsministerens nye kurs.

Liberal Alliance er i forvejen et såret dyr, der kæmper med dårlige meningsmålinger, og det skal ikke gå meget galt for partiet, før spærregrænsen er faretruende tæt på.

Det kan udvikle sig farligt for Løkke, hvis han placerer Anders Samuelsen et sted, hvor han ikke har noget at miste, for hvorfor skulle Liberal Alliance så tage hensyn til sammenholdet i blå blok i bestræbelserne på at tiltrække vælgere.

3. Fokus skal flyttes

Venstres strategi virker altså til at være at lukke flanker ned til Socialdemokratiet. Det så vi først med den grønne dagsorden, efterfølgende med forhandlingerne om pensionsalder og nu med velfærdsløftet.

Det virker til, at Lars Løkke Rasmussen håber på, at han kan eliminere de områder, hvor Socialdemokratiet står stærkt, så det, der bliver afgørende for vælgernes kryds, i stedet bliver emner, hvor han har en fordel.

Logikken synes at være, at hvis midtervælgerne oplever, at de to statsministerkandidater tilbyder nogenlunde det samme på velfærdsområdet, så bliver det andre emner, der kommer til at afgøre, hvor de sætter deres kryds. Løkke håber på sikkerheden for en stram udlændingepolitik og erfarent lederskab i stedet bliver arenaen, hvor der skal spilles.

Men selv om statsministeren har givet sig selv en lang valgkamp, er fire uger ikke lang tid til at skulle trænge igennem over for vælgere. Til sammenligning brugte han op til sidste valg flere år på at forklare, hvorfor han dengang gik til valg på nulvækst.

Det var i forvejen småt med folk, der troede på, at Liberal Alliance ville kunne fortsætte som regeringsparti efter 5. juni, og efter Lars Løkke Rasmussens melding onsdag er der nok efterhånden flere, der tror på julemanden.

0/0
Annonce
Kultur For abonnenter

Rod'et affære: Stewart sejlede i Boxen

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Danmark

DMI advarer: Risiko for lokale skybrud

Danmark

Paludan sendte brev til 500: Alle i chikaneoffers omgangskreds skulle kende hans version

Danmark For abonnenter

Se billederne: Greven af Egeskov hemmeligt gift med prinsesse

Kultur For abonnenter

Anne, Sanne og Lis triumferede: Fortræffelig fredagsfest med toptunet trekløver

Forrygende: De 7000 publikummere i Ceres Arena i Aarhus genererer en elektricitet, som forplanter sig ned i halgulvet, allerede inden Anne, Sanne og Lis indtager scenen. Med dette publikum i ryggen kan det ikke gå galt, tænker jeg et par minutter før kampstart. Den forudsigelse viser sig at holde stik. Lyden i arenaen er fremragende (omend til den høje side), bandet spiller nærmest fejlfrit og de tre kvinder, som alles øjne og ører hviler på, leverer ikke mindre end en pragtpræstation. Allerede fra åbningsnummeret, Anne Linnet Bands "You're Crazy", konstaterer jeg, at de tre ikoniske, danske sangerinder synger markant bedre end flertallet af deres jævnaldrende mandlige kolleger. I de første sange er det især Sanne Salomonsens soulede stemme, som imponerer mig. Jeg har ikke hørt hende synge bedre i 15 år. Det er sikkert, selvsikkert og sprudler af determination. Da hun alene på scenen trakterer med "Det er ikke det, du siger", er det svært ikke at få gåsehud i den glohede arena. Ufatteligt, at hun kan proppe så meget nerve og sjæl ind i et nummer, hun må have fremført mange hundrede gange.

Danmark

Funding: Her er tre ting Løkkes velfærdsløfte lærte os

Erhverv For abonnenter

Godt for svinebønder - skidt for forbrugerne: Syge grise i Kina udløser eksplosive prishop

Danmark

Nu er dommen faldet: Eks-politiker erkender 73 sexorgier i hele Danmark

Annonce