Annonce
Danmark

Funding & Løvkvist møder Kim Christiansen: Det er utroværdigt, men det giver stemmer

Kim Christiansen - en politiker, der ifølge Funding & Løvkvist har gjort sig fortjent til betegnelsen "bonderøv". Foto: Annelene Petersen
Avisen Danmarks politiske makkerpar, Thomas Funding og Kasper Løvkvist, har været på tur rundt i landet for at optage interviews med politiske bonderøve. Læs et uddrag af interviewet med det tidligere medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti Kim Christiansen og lyt med i podcasten.

Tour de Bonderøv

Avisen Danmarks politiske makkerpar, Thomas Funding og Kasper Løvkvist, har taget deres ugentlige podcast på tur - og kalder den Tour de Bonderøv.

For dem er udtrykket "bonderøv" en hædersbetegnelse, der i politisk sammenhæng dækker over politikere, der har fødderne solidt plantet i mulden og ikke laver om på sig selv, selv om de har skiftet træskoene ud med lædersko, når de betræder de bonede gulve.

Funding & Løvkvist har på denne tur udnævnt fem fremtrædende politikere til bonderøve:

 • Kim Christiansen, tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti - 6. juli
 • Mette Abildgaard, folketingsmedlem for Konservative - 13. juli
 • Søren Gade, eu-parlamentariker for Venstre - 20. juli
 • Henning Hyllested, folketingsmedlem for Enhedslisten - 27. juli
 • Arne Boelt, borgmester i Hjørring for Socialdemokratiet - 3. august

Kim Christiansen er værtshusejer i den idylliske lille by Mariager. Før det var han gennem mere end 14 år medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti - størstedelen af tiden som markant transportordfører.

Han var med på hele Dansk Folkepartis optur, og tog som en af de første konsekvenserne af den nedtur, der plager partiet i øjeblikket. Han røg ud af Folketinget med et brag ved sidste valg - hans personlige stemmetal faldt ligesom partiets generelle opbakning med cirka 60 procent.

Men han er ikke færdig med at lade høre fra sig politisk - nu sker det blandt andet som sanger og sangskriver. For nylig har han ligget på dansktoppen med sangen "Tryghed og tillid"

Annonce

Avisen Danmarks politiske makkerpar, Thomas Funding og Kasper Løvkvist, har givet Kim Christiansen hædersbetegnelsen "bonderøv" og mødt ham til en fri snak over en forklædt øl fra Skive. Læs et uddrag her.

Kim Christiansen om at blive kaldt bonderøv

Det er et udmærket prædikat. Hellere det end blærerøv. Jeg ser en bonderøv som en, der har benene på jorden og forholder sig til virkeligheden. Det er meget kendetegnende for en bonderøv at gå og sparke lidt i den jyske muld.

Vi kommer ind i samtalen, hvor Kim Christiansen taler om oplevelsen af at ryge ud af Folketinget:

Man får lidt vælgerlede

- Man hører så meget om politikerlede. Vælgerne, der er trætte af politikerne. Jeg sad med en enorm skuffelse efter valget, der jo var en kæmpe nedtur for Dansk Folkeparti. Det endte også med at blive en nedtur for mig personligt.

- Når jeg så sidder og tænker tilbage på min 14-årige karriere: Hvad der er blevet bygget af veje - hvad jeg har været med til at skubbe i gang. Der kører en letbane nede i Aarhus, som jeg faktisk var hovedmanden bag. Lige op til valgkampen havde vi fået ni millioner til en ny station i Thorsager - der fik jeg 11 stemmer. Pia (Adelsteen, Kim Christiansen kone, der også sad i Folketinget, red.) og jeg havde i fællesskab skaffet Anholt 11 millioner til kystsikring - der fik vi ni stemmer.

- I den forbindelse tænkte jeg: Man bliver sgu lidt vælgertræt, man får lidt vælgerlede, ikke?

Følte du, at det var utaknemmeligt?

- Ja, fordi jeg fandt ud af, at man bliver ikke valgt på det, man har præsteret og leveret. Du bliver valgt på det, du kan stå at love - uanset at du ikke har en kinamands chance for at opfylde det. Man kan ikke love noget, når man ikke har 90 mandater. Man kan sige, at hvis jeg får et flertal, kan jeg garantere, at jeg gør sådan og sådan. Men bare at stå - som alle jo gør - helt bramfrit at sige: Du får lige sådan og sådan - det klarer jeg, hvis bare I stemmer mig i Folketinget. Det er utroværdigt, men det giver stemmer.

Annonce

Det var bittert

Hvordan har du det med det i dag - det kan virke lidt bittert?

- Jeg har egentlig ikke været bitter - jeg har været dødærgerlig. Dels på Dansk Folkepartis vegne - vi fik en vælgerlussing, fordi vi havde lavet nogle fejl. Jeg ville gerne have haft fire år mere. Der var ting, jeg godt ville have lov at følge til dørs. Men sådan var det, vælgerne har talt.

Tror du ikke bare, vælgerne blev trætte af dig? Måske også på grund af sagen om din omfartsvej til Mariager, som der var stor ballade omkring?

- Radio 24Syv og TV2 gjorde et fantastisk stykke arbejde. Jeg håber, de er stolte af sig selv. Det var bittert. Det var vanvittigt useriøst, hvad de foretog sig. Det skreg til himlen, at man manipulerede i en grad, som man gjorde.

Du mener, at de fik fremstillet idéen om en omfartsvej i Mariager som mere tåbelig, end den var?

- Ja, alle, der udtalte sig positivt om den, blev klippet ud. Men det var sådan, det gik.

Din tilbagegang i personlige stemmer svarede til partiets tilbagegang. Var det dig, der blev fravalgt, eller var det partiets fald, der var årsag til, at du ikke kom ind igen?

- Det var partiets fald. Det var ikke mig som person, der blev straffet. At jeg så kunne have gjort det bedre, det er der så mange gisninger om, men jeg føler ikke, det var et nederlag som sådan for mig.

Det var vælgerne, 24Syv, TV2 og partiets nedtur, der var skyld i, at du ikke blev valgt?

- Jeg lavede da også mine fejl. Den omfartsvej blev skaleret for højt op i pris. Jeg tænkte ikke over, at det måske var lidt tåbeligt. Som jeg altid siger: Den, der ikke tager opvasken, slår ikke noget i stykker. Jeg har taget de opvaske, jeg skal.

Lyt til hele interviewet på Avisendanmark.dk/podcasts eller i appen Nyhedskiosken.


Jeg ville gerne have haft fire år mere. Der var ting, jeg godt ville have lov at følge til dørs.

Kim Christiansen (DF)


Lyt til podcasten og hør Kim Christiansen fortælle om:

 1. Et surrealistisk møde med Christiansborg
 2. At slå sig på de uskrevne love
 3. Slagsmålene med Ole Birk Olesen
 4. Hvordan tingene var bedre i gamle dage
 5. At begå fejl som parti
 6. At skulle have væltet Løkke som statsminister
 7. Hvordan Mette Frederiksen gør det irriterende godt
 8. At være en ronkedor
 9. Ikke at kunne se alternativet til Kristian Thulesen Dahl

Og hør Kim Christiansen spille og synge sangen "Tryghed og tillid" i en nedbarberet, intim version.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Holstebro

Venstre i Holstebro tyvstarter med valgplakater

Holstebro

De kendte hinanden forretningsmæssigt - men noget gik helt galt: Dømt for at uddele knytnæveslag ved Nupark

Struer

Nu bliver der holdt øje med din hastighed på Fjordvejen

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Debat

Debat: Frank Aaen og kartoffelavl - Ikke helt så enkelt

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Børnefamilierne indtager kvarteret omkring vandtårnet: Stine skulle bare en tur omkring Amsterdam, Berlin og København, inden hun vendte hjem

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Leder

Valget er vigtigt: Derfor gør vi valgartiklerne gratis på nettet

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Annonce