Annonce
Lemvig

På refugium i Italien: Par fulgte i Thøger Larsens fodspor

Kirsten Kleins bidrager med sine fotos fra opholdet i Italien. Foto: Steen Folmer Jensen
Lemvig Museum har lavet udstilling, hvor Thøger Larsen sættes sammen med Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen - de har alle været på samme refugie i kloster i Italien
Annonce

Lemvig: - Se lige efter i gæstebogen, hvad der står om Thøger Larsen.

Den opfordring fik fotografen Kirsten Klein og billedkunstneren Steen Folmer Jensen med fra museumsformidler Lars Mathiesen fra Lemvig Museum.

Kunstnerparret skulle for anden gang på et ophold på refugiet San Cataldo i Italien, og netop her var Lemvig-digteren Thøger Larsen med sin hustru Thyra tilbage i 1925, da refugiet lige var åbnet i et tidligere nonnekloster nær Amalfikysten. Lars Mathiesen har fordybet sig i Thøger Larsen, og han var derfor interesseret i Thøger Larsens ophold. Og han havde vel også en bagtanke med, der kunne laves en samlet udstilling.

Kirsten Klein var afventende over for idéen, da hun på forhånd ikke vidste, hvad hun ville få ud af rejsen. Men indholdet gjorde så udslaget, og nu har dette sammentræf givet sig udslag i en udstilling "Trækfuglevej", som åbner på Lemvig Museum på lørdag 15. juni. Her sættes Thøger Larsens billeder, digte og tekster fra rejsen sammen med Kirsten Kleins fotografier og Steen Folmer Jensens rejseskitser.

Og når man sammenligner de billeder, der er kommet hjem, så er det opsigtsvækkende hvor ens motiver, der er, selv om der er gået næsten et århundrede imellem besøgene. Kunstnerne er faldet for mange af de samme vinkler og motiver, og det kan så ses på "Trækfuglevej", hvis navn er hentet fra Thøger Larsens digtsamling fra 1927, som er blevet til med baggrund i rejserne til Italien. Det var Lars Mathiesen, der fik idéen til, at man på denne måde kunne samle tre kunstnere fra Limfjordsegnen til en udstilling, hvor de som en slags trækfugle havde været det samme sted for at hente inspiration til at arbejde med på hjemegnen.

Det var anden gang, Kirsten Klein og Steen Folmer Jensen var på refugiet San Cataldo, som er oprettet til glæde for danske kunstnere og videnskabsmænd, som kan komme på ophold her som et led i deres studier og arbejde. Det var først i 2003 og siden i 2018.

- Jeg havde lyst til at komme tilbage, da jeg ikke synes, jeg har fået godt nok arbejde med hjem fra den første tur. Jeg ville gerne gense det og få et større udbytte, fortæller Kirsten Klein.

Steen Folmer Jensen fortæller, at egnen havde forandret sig en del i de 15 år.

- I 2003 var vi meget optaget af de store kastanjetræer, og vi var med til at indsamle kastanjerne sammen med de lokale. Det var en stor oplevelse. Da vi så kom igen, var der stadig træer, men biller havde ødelagt høsten, så kastanjerne ikke kunne indsamles, men de blev i stedet spist af geder. Der havde også været nogle storme, og naturen er også der som herhjemme præget af naturens luner, fortæller Steen Folmer Jensen.

Kirsten Klein er også blevet optaget af lydbilleder, så ved udstillingen på Lemvig Museum vil der i lokalerne være et lydbillede, hvor man hører klokkerne fra dyrene, der går rundt i naturen, og indimellem kirkeklokkerne, man kan høre op i bjergene.

- Et lydbillede bryder stilheden på et museum. ud over at underbygge stemningen fra fotografier og tegninger gør det, at folk tør tale sammen i et normalt stemmeleje, hvor man er tilbøjelig til at hviske, hvis der er totalt stille, siger Steen Folmer Jensen.

"Trækfuglevej" er en del af den regionale kulturfestival "Genopdag".

Til udstillingen hører et smukt katalog, som på poetisk vis skildrer rejsen til klostret San Cataldo, og det er spækket med billeder og tegninger af de to udstillere blandet med tekster af Thøger Larsen.

I øvrigt havde Thøger Larsen og hustruen Thyra et nært forhold til ejeren af klostret i sin tid, som også kom til Lemvig. Og efter Thøger Larsens død tog Thyra næsten årligt på rejse til klostret i Italien for at have et ophold der.

- Ja, man kan se i gæstebogen, at hun ret hurtigt ikke opfattede sig som gæst længere, da teksterne blev kortere og kortere, husker Steen Folmer Jensen.

Steen Folmer Jensen under opholdet, hvor han har tegnet rejseskildringer. Foto: Kirsten Klein.
Annonce
Annonce
Holstebro

Værktøjstyven kom på knallert

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Knallerter kørte også ræs

Annonce