Annonce
Erhverv

Daasbjerg efter fugleinfluenza-besked: - Jeg har holdt mig væk det seneste døgn

9000 ænder og 9000 gæslinger skal nu aflives, efter at Fødevarestyrelsen har bekræftet, at Martin Daasbjergs farm er ramt af fugleinfluenza. Genrefoto: Peter Leth-Larsen
- Det er rigtig hårdt. Jeg har håbet til det sidste, at det ikke var fugleinfluenza, siger Martin Daasbjerg.

Vinderup: Fødevarestyrelsen har onsdag bekræftet, at fugleinfluenza har ramt Martin Daasbjergs besætning af ænder og gæslinger.

Dele af besætningen er allerede døde som følge af sygdommen, og torsdag skal de resterende fugle aflives. I alt 18.000 ænder og gæslinger aflives.

- Det er rigtig hårdt. Jeg har håbet til det sidste, at det ikke var fugleinfluenza, og jeg har ikke kunnet sove for det, siger Martin Daasbjerg, der kommer til at savne sine fulge.

Annonce

- Specielt gæslingerne er helt vidunderlige at arbejde med. Den måde de kommer vuggende som små skibe hen til en er helt fantastisk. Jeg har tit taget en skammel med ud i midten af flokken og siddet med min avis, siger han.

Han har tirsdag haft besøg af Fødevarestyrelsen, som endte med at konstatere, at det, der er enhver fugleavlers værste mareridt, nu var blevet til virkelighed.

- Jeg har holdt mig væk det seneste døgn, for jeg har været for berørt af situationen, og jeg skal helt sikkert ikke være på stedet, når de sidste fugle skal aflives, siger Martin Daasbjerg.

Flere fuglebesætninger landet over har i den seneste tid været ramt af fugleinfluenzaen. Martin Daasbjerg var derfor på vagt, men det er altså ikke lykkedes at holde smitten ude.

- Det er formegentlig kommet ind med vilde fugle, og specielt måger er nogle banditter. Vi har forsøgt med en masse afværgende foranstaltninger, men vi var også godt klar over, at sygdommen rykkede tættere og tættere på, siger han.

Dødsstød til slagteri

Tirsdag indgav driftsselskabet bag slagteriet DD Drift i Struer konkursbegæring. Det gjorde de som følge af en fejlagtigt kontrolrapport i 2019, der ødelagde julesalget. Samtidig har corona gjort det svært at sælge produkter til restauranterne.

- Jeg har holdt mig væk det seneste døgn, for jeg har været for berørt af situationen, og jeg skal helt sikkert ikke være på stedet, når de sidste fugle skal aflives, siger Martin Daasbjerg. Arkivfoto: Morten Stricker

Og nu har fugleinfluenzaen så stået for det endegyldige dødsstød. Martin Daasbjerg, der selv ejede 25 procent af driftsselskabet, var en af slagteriet største leverandører.

- Det er rigtig hårdt det her. Det gør meget ondt at skulle sige farvel til vores dygtige medarbejdere, som vi jo har haft glæden af i flere år, siger Martin Daasbjerg.

Annonce

Ramt for anden gang

Det er ikke første gang, at den ødelæggende sygdom rammer Martin Daasbjergs fuglebesætning. Også i 2018 var den gal, og her kostede det cirka 20.000 fugle livet.

Det har derfor været med bange anelser, at han har fulgt med i udviklingen af fugleinfluenza, der siden sidste år er kommet tættere og tættere på Danmark.

For han vidste udmærket, hvad det ville betyde, hvis sygdommen skulle nå indenfor væggene. Det er den kommet nu, og i første omgang betyder det, at farmen skal ryddes, gøres rent og have nogle måneder i karantæne.

Den triste melding skal lige synke ind for alvor, før Martin Daasbjerg vil begynde at tænke på fremtiden. Han udelukker ikke, at den igen skal stå på fugle, men lige nu vælger han at tage en dag ad gangen.

- Jeg er jo også ved at have en alder, hvor jeg godt kan tillade mig at være pensionist en gang i mellem, men nu må vi se, siger 69-årige Daasbjerg.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsannoncen sagde alt: 'Livet var færdig med A.P. , før A.P. var færdig med livet'

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kontakter gav Martin et arbejde: Jeg nåede næsten ikke at føle at jeg var ledig

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Det er muligt, at vi ikke har brug for en læge, men vi ringer ikke til lægevagten uden grund

Erhverv

Ledigheden er helt i bund: - Jeg kan ikke huske, at der har været så få uden arbejde

Kultur

Hvorfor er det 'kun' kvinder, der benytter biblioteket?

Erhverv

Lundme i knibe: Da kvinden i hans liv flyttede ind, fulgte katten med

Sport For abonnenter

Superligadrømmen er blevet til en divisionsdrøm i barndomsklubben

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Navne

Ny festival: - Jazz er jo også at skylle en whisky ned, mens man hygger sig med musikken

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Sport For abonnenter

Minut for minut: To mål af Mirsad sikrede HB alle tre point i Fuglebakken

Holstebro For abonnenter

Parkinsons-ramte Gunner må selv betale sin genoptræning - flytter han over kommunegrænsen, er den gratis

Holstebro

Der har allerede været rift om boliger, selvom de først står klar til sommer: Vi fik en telefonstorm

Annonce