Annonce
Holstebro

Frivillige vil løfte glemslens slør ved at ringe til demensramte

- Vi har sørget for, at hver eneste af vores demente brugere/pårørende er parret med en frivillig og så vidt mulig den frivillige, der er tættest på dem, så det er den samme frivillige, der ringer til dem i hver uge under hele coronakrisen, forklarer formand Anders Bech om nyt tiltag. Genrefoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2018
Hver anden onsdag følger Kjeld Engel Jensen en demensramt mand i café. Det må han ikke for tiden. Det stopper dog ikke de frivillige hjælpere.
Annonce

Holstebro: Selvom kilometertælleren end ikke kan snige sig op over to kilometer fra centrum af Holstebro og den korte tur til Colstruphuset på Sønder Allé 24, er der masser af plads til historier.

Faktisk er der altid til til to-tre stykker.

Kjeld Engel Jensen styrer bilen, og den mand, han er besøgsven for, står for historiedelen. Den rollefordeling falder helt naturligt.

- Han sprudler, klukker Kjeld Engel Jensen om hver onsdag, han kører fra hjemmet i Ulfborg til Holstebro for at støtte en demensramt ved at følge ham i demenscaféen 'Café Sommerfuglen'.

Her er de to venner sammen i et par timer, inden turen igen går hjem.

- Og det slutter da altid med, at jeg bliver budt på kaffen og lige skal med ind, tilføjer Kjeld Engel Jensen.

Den slags er fy-fy i disse uger. Corona-krisen satte et kort øjeblik de 40 frivillige Sommerfugle, som driver en følgevenne-tjeneste, ud af spil.

- Vi kan frygte, at det kan blive svært at få vores aktiviteter startet op igen, når corona-krisen er overstået, for selv om vores brugere er glade for at komme til vores aktiviteter, vil lang tids pause sende en glemslens slør over dem. Det er også derfor, vi vil fastholde kontakten til vores brugere. De skal vide, at vi stadig tænker på dem, siger Anders Bech, der er formand for de frivillige demensvenner, Sommerfuglene.

Vi kan frygte, at det kan blive svært at få vores aktiviteter startet op igen, når corona-krisen er overstået, for selv om vores brugere er glade for at komme til vores aktiviteter, vil lang tids pause sende en glemslens slør over dem. Det er også derfor, vi vil fastholde kontakten til vores brugere.

Anders Bech, formand for de frivillige demensvenner, Sommerfuglene.

Annonce

Kun et plaster

Sommerfuglene har bestemt, at corona ikke skal stoppe dem. Derfor ringer besøgsvennerne nu til de demensramte. Aftalen lyder på én gang i ugen.

- Vi kan ikke i lang tid tilbyde vores kerneydelse: Hyggeligt, aktivt socialt samvær. Det er ellers den bedste ”medicin” mod demens. Vi er klar over, at en ugentlig telefonsamtale kun er ’et plaster på såret’ og lidt trøst og opmuntring i en svær situation. Men det er det, vi kan tilbyde for nuværende, siger Anders Bech.

Og spørger man Kjeld Engel Jensen, så er det hans vurdering, at et telefonopkald trods er bedre end ingenting.

- Det nytter. Han kender jo min stemme. Den ene gang, vi har talt sammen indtil videre, var det om, hvordan han havde det. Men det er selvfølgelig både sjovere og snakken går også lettere, når vi står ansigt til ansigt, siger Kjeld Engel Jensen, der har været frivillig følgeven i halvandet år:

- Min far var måske også på vej til at blive dement, så der har jeg oplevet behovet for hjælp. Og var det ikke for en frivillig, ville der ingen være til at køre min ven, og han ville få en ensom, kedelig tilværelse. I stedet får han et fællesskab, og det samme gør jeg. Han er jo hyggelig at være sammen med og så sandelig også god til at fortælle historier...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce