Annonce
Holstebro

Friskoleforældre vil bygge privat børneinstitution

Placeringen af den nye private daginstitution er endnu ikke besluttet. Men det kunne være her på det frie areal bag idrætshallen. På billedet ses friskoleleder Carsten Linde Sørensen og Jytte Jacobsen, tidligere forældre på skolen og formand for den nedsatte styregruppen. Foto: Johan Gadegaard
Den Kristne Friskole har planer om at åbne en daginstitution i tilknytning til skolen. Efter planen skal den være klar til at åbne i maj 2021 og tilbyde en helt anden måde at passe børn på.
Annonce

Holstebro: Der er planer om en ny privat daginstitution med 60 pladser i Holstebro by. Tre børnehavestuer og to stuer til vuggestuebørn, som efter planen skal stå klar i maj 2021.

- Nu har vi været tosporet skole i nogen tid, og vi er færdige med at udbygge skolen med faciliteter. Det har været en ret stor opgave, der har fyldt meget de sidste otte år. Derudover har vi med jævne mellemrum modtaget henvendelser fra forældre, som har sagt: Skal vi ikke have en børnehave, siger friskoleleder Carsten Linde Sørensen.

Men hvorfor lige nu, hvor kommunen også har planer om at bygge en stor daginstitution ikke langt herfra. Handler det også om at sikre rekrutteringsgrundlaget for skolen?

- Når bestyrelsen siger ja til det her, så handler det lige så meget om, at det er en trend at etablere børnecentre fremfor skole og institutioner. Det er en trend, der foregår i kommunerne og friskolerne, at man tænker institutioner og skole i en større sammenhang, og det gør man af flere årsager. Nogle af de tydeligste er: gode overgange, logistikken for forældre, men især fordi al forskning viser, at dér hvor effekten af den pædagogiske faglige indsats er størst i forhold til at danne børn og bryde negativ social arv, er i den tidlige indsats. Derfor giver det god mening at tænke fra nul til 15 år som skole, siger Carsten Linde Sørensen.

- Vi vil gerne lave en daginstitution på en ny måde, hvor vi tænker familieånden ind. Kunne det være et hjemmekontor midt i det hele, hvor forældre kunne sidde og arbejde og komme ud og hjælpe med at spise frokost? Kunne det være en vaskeservice, hvor hvor forældre afleverer barn og en pose kulørt tøj om morgenen, og henter barn og vasketøj, vasket og lagt sammen - igen om eftermiddagen?

Jytte Jacobsen, mor til fem og formand for daginstitutionsgruppen for Den Kristne Friskole.

Annonce

Mere familie end institution

Tanken om også at passe børn på Vald. Poulsens Vej er dog ikke født i skolebestyrelsen, men blandt en flok forældre med tilknytning til Den Kristne Friskole. De drømmer om og længes efter at lave et alternativ til de kommunale tilbud.

- Vi vil gerne lave en daginstitution på en ny måde, hvor vi tænker familieånden ind. Det handler om at skabe børne- og fællesskaber i en Facebook-tid, hvor fællesskaber er i opløsning, så vi igen bliver livsvidner til hinandens liv. Det tror vi, at vor tid kalder på, og her har vi muligheden for at skabe en rød tråd i barnets liv, siger Jytte Jacobsen, der sidder med i styregruppen og er mor til fem børn, der alle har gået på Den Kristne Friskole.

Hun har flere bud på, hvad en privat daginstitution kunne kaste sig ud i:

- Kunne det være at indrette et hjemmekontor midt i det hele, hvor forældre kunne sidde og arbejde og komme ud og hjælpe med at spise frokost? Kunne det være en vaskeservice, hvor forældre afleverer barn og en pose kulørt tøj om morgenen, og henter barn og vasketøj, vasket og lagt sammen - igen om eftermiddagen? Kunne det være fællesspisninger, hvor forældre henter børn, har fællesspisning, fælles godnathistorie, putter i nattøj og kører hjem og lægger børnene i seng? Kunne være bedstemødre, der kommer og bager i børnehaven?

Annonce

Stormøde på skolen

Friskolens bestyrelse blev inddraget i planerne for et års tid siden og inviterer torsdag den 5. marts til stormøde på skolen for såvel eventuelle kommende forældre og andre, der kunne have lyst til at deltage i det sociale entreprenørskab. På mødet vil der også være mulighed for at forhåndsindskrive børn til den nye daginstitution.

- Vi er nødt til at have en fornemmelse af, om der er grundlag for det. Vi er ikke der, hvor vi vil tage nogen risiko og bygge noget, der står med tomme pladser, siger friskoleleder Carsten Linde Sørensen.

Efter mødet vil der blive nedsat fire grupper, der skal arbejde med økonomi, pædagogik, bygninger og kommunikation.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce