Annonce
Holstebro

Friskole sætter ny rekord: Nu skal vi ikke være større

B.Foto: Morten Dueholm- Nu har vi haft fokus på rammerne og væksten igennem lang tid. Nu kommer vi til at skulle have rigtig meget fokus på indhold. Ude i Vinderup for eksempel har realskolen for eksempel gratis morgentræning og gratis morgenmad til eleverne. Vi kan jo kaste alle mulige bolde op i luften og får frigjort nogle ressourcer rent økonomisk, fordi vi ikke længere skal bygge og spare op. Så alle mulige nye ideer kan komme til at arbejde, siger skoleleder Carsten Linde Sørensen. Jeg tænker at vi skal investere i vores vision: Læring, trivsel, tro. Det kan man selvfølgelig gøre gennem gode faciliteter og gode rammer og undervisningsmiljøer, men gode miljøer er jo mere end bygninger. Det er også personalet og de ressourcer, der er til opgaven.

Siden start 00'erne har Den Kristne Friskole bygget til fem gange. Men nu er det slut. Skolen må ikke blive større, har bestyrelsen besluttet.

Annonce

Holstebro: For øjeblikket går der 420 børn på Den Kristne Friskole i Holstebro. Efter sommerferien stiger elevtallet yderligere - med mere end 20 elever.

Og der er plads til dem alle. Friskolen er netop nu i gang med sin syvende tilbygning. Alene siden start 00'erne, hvor bestyrelsen besluttede at gøre friskolen tosporet, fordi lukningen af oplandsskoler udløste en kæmpe søgning af 8.-9. klasses elever, har friskolen investeret 40 millioner kroner i skolebyggerier. Senest er to nye klasselokaler og et stort torv på mellemtrinet føjet til, og til oktober indvies to store mødelokaler og en ny idrætshal i fuld længde.

- Nu har vi faglokaler til alle fag og halkapacitet til at have al idrætsundervisning, så vores udskolingselever ikke længere skal cykle ud på Vest. Samtidig frigøres der kapacitet i den gamle hal, så vores SFO kan være mange timer i hallen om eftermiddagen, siger skoleleder Carsten Linde Sørensen.

Hvornår bliver det for småt, så I skal bygge til igen?

- Det er der mange, der spørger om, men det er ikke tanken, at vi skal være flere. Dét at doble op på elevtallet, som vi har gjort siden 2005, gør nogle ting ved den hverdag, man har på en skole i forhold til nærhed og kendskab. På den skole, vi havde i gamle dage, var der lærere, der kendte alle børnenes navne, og nu kender lærerne børnene i deres egen afdeling. Men hvis man fik større afdelinger, ville det blive umuligt at nå at lære alle børn at kende på tre år, siger skolelederen, der heller ikke tror, at søgningen er til yderligere at øge bygningsmassen. Han forventer derfor ikke længere ventelister fremadrettet.

- Vestbyen kommer til at tage noget af det pres, vurderer Carsten Linde Sørensen.

Så mange gange har friskolen bygget til

Den Kristne Friskole i Holstebro åbnede i 1977 i lånte lokaler i Baptistkirken, men flyttede året efter ind i en en træpavillon på nabogrunden. I 1980 blev der opført en helt ny skole, der siden er bygget til syv gange: I 1982, 1986, 1993, 2005, 2011, 2014 og 2017/2018.

Den nye idrætshal i fuld størrelse er opført på de tidligere boldbaner. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Fokus på indhold i stedet for rammer

Skolelederen glæder sig til at kunne ændre fokus fra rammer og vækst og til indhold - og dermed investere i skolens vision: Læring, trivsel og tro.

- Vi kan jo kaste alle mulige bolde op i luften og får frigjort nogle ressourcer rent økonomisk, fordi vi ikke længere skal bygge og spare op. Ude i Vinderup har realskolen for eksempel gratis morgentræning og gratis morgenmad til eleverne, siger skoleleder Carsten Linde Sørensen.

Den nye idrætshal skal stå færdig kort før efterårsferien. Såvel tidsplan som budget holder, og friskolen har selv finansieret 40 procent af de 40 millioner kroner. Men selvom skolen fremover kan nøjes med at lægge penge til side til almindelig vedligeholdelse og renoveringer, skal forældrene ikke regne med at blive sat ned i skolepenge.

- Nej, det er der ikke planer om. Vi ligger ikke i den dyre ende på landsplan, og vi har ikke indeksreguleret skolepengene de seneste år, fortæller Carsten Linde Sørensen.

Da Den Kristne Friskole i 1979 fik godkendt sit første skolebyggeri af Undervisningsministeriet, lød entreprisesummen på 1,3 millioner kroner, og staten betalte 85 procent af renteudgifterne i forbindelse med afdragsordningen.

Friskolen har været ude at leje 4000 kvadratmeter ekstra jord af Holstebro Kommune til at etablere nye boldbaner - her på området ved Cirkuspladsen. Foto: Morten Dueholm
Byggeriet følger såvel tidsplanen og budgettet. Her er det den nye bagindgang, som er blevet lavet, fordi halvdelen af eleverne kommer cyklende fra Skolesiden. Materialevalget er helt bevidst en kontrast til de mange røde sten og røde tegl. Bagindgangen og idrætshallen opføres begge i sort kompakt laminant - som Holstebro Musikskole. Foto: Morten Dueholm
Her er et af de to nye klasselokaler, som blev indviet i maj. Foto: Morten Dueholm
Tilbygningen rummer også et nyt torv på mellemtrinet, der blandt andet også skal benyttes til strygerkoncerter, når friskolen fra næste år tilbyder nye strygerklasser til 3. klasses eleverne. Foto: Morten Dueholm
Der er også blevet plads til to store mødelokaler - noget friskolen har manglet lidt. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Nu er vandet klar i Thyborøn

Struer

En byge eller to gjorde ingen forskel

Annonce