Annonce
Navne

Freja flytter til Holstebro: Jeg er ikke sådan én, der kun vil bo i København

Freja Friberg Lyme er frisk på det meste - og en helt ny by skræmmer ikke. PS: Skulle man overveje at invitere hende på middag, så er sushi favoritten. Og øl. - Jeg elsker øl, siger den 31-årige leder af Operaen i Midten. Faktisk brygger hun selv øl i sit sommerhus. Foto: Morten Stricker
31-årige Freja Friberg Lyme har fået et godt job i Holstebro - og en lejlighed per 1. oktober. Men hun beholder nu sit sommerhus på Tuse Næs.

Holstebro: Hvorfor søgte du jobbet som chef for Operaen i Midten?

-  Mens jeg læste religion og tværkulturelle studier, fik jeg et job som statist i en opera og fandt ud af, at jeg skulle noget helt andet: Jeg skulle være "noget ved operaen". Jeg søgte til Verona for at blive opera-instruktør, og overdrev nok lidt i ansøgningen om, hvor godt italiensk jeg talte, så det var learning by doing the hard way. Bagefter tog jeg en ledelsesuddannelse, fordi jeg synes, ledelse er interessant og sjovt. Og det vælter jo altså ikke med stillinger, hvor man både kan få testet sine lederevner og være instruktør, så da stillingen i Holstebro blev slået op, søgte jeg selvfølgelig. Jeg er ikke sådan én, der bare skal bo i København. Men jeg havde godt nok aldrig før været i Vestjylland.

Hvordan vil du få midt- og vestjyder til at elske opera?

Annonce

- Jeg vil ikke påtvinge nogen noget som helst. Men jeg vil gerne give folk en chance for at se, om det er noget for dem via forskellige former og formater. Hvis ikke man bliver inviteret ind i klubben, ved man jo ikke, om man kan lide opera. Opera er ofte blevet beskyldt for at være elitært og en lukket klub, men det er det altså ikke. Vi går alle i jernskjorter, der isolerer os fra vores følelser, og operaen kan hjælpe os med at få jernskjorten af og komme i kontakt med følelserne og stille spørgsmål til vores eget liv og eksistens. I øvrigt: Jeg kan da heller ikke lide alle operaer.

Hvornår i dit liv har du været mest lykkelig?

- Lykke er et svært begreb, synes jeg. Jeg snakkede lige med en god ven om det forleden. Jeg kan bedre identificere mig med stolthed og at blive rørt. I arbejdssammenhæng oplever jeg en slags lykke/stolthed/rørthed, hvis nogen virkelig tror på mig, og jeg så har kunnet vise, at jeg var den tillid værd. Det rører mig dybt. Det er ikke bare et arbejde, det er mit liv, og at jeg lykkes med noget, som har gjort en forskel for andre, gør mig stolt.

Freja Friberg Lyme læste religion og tværkulturelle studier og drømte om at blive journalist og arbejde i Mellemøsten som Puk Damsgaard. Men så opdagede hun opera. Foto: Morten Stricker

Hvad er dit tidligste minde?

- Alle mine tidligste minder er knyttet op på det hus på Amager, hvor jeg voksede op. Især haven. Glade minder om at lege med min storebror udenfor.

Hvilken nulevende person beundrer du?

- Den kvindelige, græske instruktør Rodula Gaitanou, der er bosat i London. Jeg har været assistent for hende, og hun er en slags mentor for mig. Hun er supercool, dygtig, velforberedt og har gennemtænkt sine koncepter. Opera er stadig lidt en mandeverden med mange store ego'er. Men hun formår at operere i den verden på en feminin måde samtidig med, at hun har en naturlig autoritet og sensibilitet, som jeg er imponeret over og inspireret af. Og så balancerer hun i øvrigt også et familieliv og er en god mor.

En dag fik jeg sluppet koblingen lidt for hurtigt, og traktoren gav et hop fremad. Og så kom chefen med en lang tirade om, at kvinder ikke kunne eller burde køre bil. Jeg blev så sur.

Hvad er den bedste duft, du ved?

- Sommerfuglebuske! Det er et barndomsminde, og jeg kan næsten ikke gå forbi en sommerfuglebusk uden at stoppe op og dufte til den.

Hvad er det værste, nogen har sagt til dig?

- Da jeg var yngre, var jeg på backpackertur til blandt andet Australien. Det kom lidt bag på mig, hvor mandschauvinistisk et samfund det er - i hvert fald ude på landet. Jeg var flere gange ude for bemærkninger om, hvad kvinder ikke kunne eller burde - du ved, det der med, at kvinder har "en plads, de skal kende" Det irriterer mig voldsomt, når folk dømmer én på baggrund af køn eller alder uden at kende én. På et tidspunkt undervejs tog jeg arbejde som æbleplukker og kørte en traktor med to vogne med æbler. En dag fik jeg sluppet koblingen lidt for hurtigt, og traktoren gav et hop fremad. Og så kom chefen med en lang tirade om, at kvinder ikke kunne eller burde køre bil. Jeg blev sur.

Hvad er det værste job, du har haft?

- Jeg har altid arbejdet ved siden af mine studier, og jeg har haft mange job. På et tidspunkt havde jeg en praktikperiode på P4 København, og det kunne jeg virkelig godt lide, men det eneste, de kunne tilbyde mig efter praktikperioden, var et job som assistent på Trafikradioen. Kollegerne var mægtigt søde, men det interesserede mig bare så lidt at tale i telefon med trafikanter, der brokkede sig over en kø. Og så kunne jeg heller ikke huske forskel på de forskellige afkørsler - sjældent har jeg været så dårlig til et arbejde.

Freja Friberg Lyme

Alder: 31.

Titel: Leder af Operaen i Midten.

Uddannelse: Kandidat i religion og tværkulturelle studier fra Københavns Universitet. Master i opera-instruktion fra Verona, Italien. Diplom i kunst og kulturledelse fra Den Danske Scenekunstskole.

Privat: Single.

Bopæl: Har per 1. oktober en lejlighed i Sønderlandsgade, fordi "jeg gerne vil gøre noget for stedet og borgerne, og det kan man jo ikke, hvis ikke man bor i byen". Har dog også lejlighed i København.

Hvornår græd du sidst?

- For nylig! Jeg skal lige lære at balancere mellem arbejdsliv og privatliv efter flytningen, og jeg har været meget rørt over især min families støtte på alle mulige fronter.

Hvis du lukker øjnene og tænker på et helt vidunderligt sted, hvor er du så?

- I mit sommerhus på Tuse Næs. Jeg købte det under corona-pandemien. Jeg kunne bare ikke holde ud at sidde i en lille lejlighed i København hele tiden. Grunden er på 1200 kvadratmeter, men selve huset er et slidt træhus fra 1960'erne på 50-55 kvadratmeter. Det har jeg gået og hygget mig med under corona, og der stempler jeg ud og nyder skov og vand.

https://modules.wearehearken.eu/dagbladet-holstebro-struer/embed/6827.js
Annonce
Holstebro

SFO-ledere peger på flere forklaringer: De yngste børn strømmer til sfo'erne - de ældste siver

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Tyve tog to timer om at stjæle 45 opvaskemaskiner og tørretumblere: Det værste er, at de stjal to bestemte hvidevarer

Sport For abonnenter

Breddehåndbolden ruller igen efter corona: - Aner ikke hvad de andre hold kommer med

Erhverv

Avlere holder igen med at sælge: - Der kommer jo ikke flere skind, så der er ingen grund til at forære dem væk

Holstebro

Vil have drøftet mængden af lukkede punkter: For at være helt ærlig, havde jeg ikke spekuleret over det

Struer

Ny genbrugsplads skal være klar i slutningen af maj næste år

Debat For abonnenter

Manden har jo ret - vi får for lidt

Navne

40 år på autoværkstedet i Naur-Sir

Holstebro

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Erhverv

Døde insekter var med til at give sur smiley: Jeg synes, at de var hårde ved mig

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Navne

Holstebro-forfatter belønnet med 50.000 kroner og æren for sin debut-roman

Annonce