Annonce
Struer

Frederikke er en af de bedste i Danmark til biologi

Frederikke Møldambjærg skal dyste med andre skoleelever i biologi til DM i Skolefagene. Privatfoto

14-årige Frederikke Møldambjærg fra Struer er torsdag i Aarhus for at deltage i DM i Fagene i kategorien Biologi. Hun har kvalificeret sig fra de regionale mesterskaber, og vinder hun, kan hun kalde sig den bedste til biologi.

Struer: Mens vi andre tog på arbejde eller i skole i morges, tog 14-årige Frederikke Møldambjærg fra Struer til Aarhus sammen med sin søster og sine forældre. Normalt går hun i 8.D på Limfjordsskolens science-linje, men torsdag skal hun bruge dagen på DOKK1 i Aarhus, hvor hun har kvalificeret sig til landsmesterskaberne i biologi. Som den eneste fra hele Struer, og en ud af blot 11 fra Region Midtjylland.

- Det er jeg lidt stolt af, siger Frederikke Møldambjærg beskedent.

Det er efterhånden længe siden at hun opdagede muligheden for at deltage i konkurrencen på nettet, og hun regnede ikke med at komme med, da hun valgte at melde sig til. De regionale mesterskaber foregik på nettet, hvor Frederikke Møldambjærg stillede op i biologi i de individuelle mesterskaber. Her skulle hun blandt andet svare på en række spørgsmål på tid, hvorefter hun blev præsenteret for en case lavet af et firma, der havde brug for hendes hjælp.

- Det var noget med bæredygtighed, mener jeg, husker Frederikke Møldambjærg.

I den del af konkurrencen dystede hun mod andre elever fra samme årgang i samme region. Til landsmesterskaberne går kun de allerbedste videre, og til landsmesterskaberne dyster alle mod alle, på tværs af årgang og region. Det betyder, at Frederikke Møldambjærg både kan risikere at skulle op mod nogen fra 9. og 7. klasse i biologi.

Annonce

Jeg vil gerne læse biologi på universitetet, for det er noget af det, jeg interesserer mig mest for.

Frederikke Møldambjærg, Limfjordsskolen

Glad for biologi

- Jeg er lidt nervøs, indrømmer hun.

- Men jeg er mest spændt på, hvordan det kommer til at gå. Hvis det nu ender med at gå godt.

Hvis man ender med at kunne kalde sig danmarksmester i biologi, så løber man med en præmie på 2000 kroner, et trofæ og en "hemmelig præmie", som der står på hjemmesiden. Vinderne bliver afsløret sidst på dagen, når alle dyster er afsluttet. Blandt dommerne er vinderne fra sidste år.

Men at deltage i konkurrencen betyder også meget for Frederikke Møldambjærg af en anden grund, for biologi er nemlig hendes yndlingsfag.

- Jeg er glad for biologi. Jeg synes, det er rigtig spændende at lære om for eksempel natur og anatomi, siger hun.

Hun håber også, at det er det, hun skal beskæftige sig med i fremtiden.

- Jeg vil gerne læse biologi på universitetet, for det er noget af det, jeg interesserer mig mest for. Måske noget diplomingeniør indenfor sundhedsteknologi, så man kan lave ny medicin, siger Frederikke Møldambjærg.

Stor opbakning

Det bliver mor, far og søster, der kommer med til Aarhus som heppekor. Men der er også stor opbakning bag den biologiglade pige i Struer.

- Dem i min klasse er næsten mere spændte, end jeg er. De er glade på mine vegne, og håber, at det vil komme til at gå godt, siger Frederikke Møldambjærg.

Der vil til DM i Fagene også være dyster indenfor eksempelvis historie, engelsk og dansk. Dem skal Frederikke Møldambjærg dog ikke deltage i, hun holder sig til biologi. DM i Fagene er en landsdækkende konkurrence for 7., 8. og 9. årgang, og formålet er at sætte fokus på faglighed og faglig udvikling hos de danske skoleelever. På sigt skal konkurrencen styrke deltagernes evne til at koble skolens fag med omverdenen og det fremtidige arbejdsmarked.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce