Annonce
Lemvig

Nu skal reglerne være ens: Fravær kan koste børnepenge

Politikerne vil nu ensrette reglerne for, hvordan folkeskoleelevernes fravær bliver noteret. Har en elev for meget fravær, kan det ende med at forældrene mister børne- og ungeydelsen. Arkivfoto: Tommy Kofoed, Ritzau Scanpix
Regler for registrering af fravær i folkeskolen bliver nu ensrettet

Lemvig: Reglerne for hvordan fravær blandt kommunens folkeskoleelever skal registreres bliver ensrettet fra 1. januar.

Fra årsskiftet skal skolerne registrere lovligt fravær i form af blandt andet sygdom eller godkendt fravær samt ulovlig fravær. Det er en beslutning fra Folketinget, der nu også bliver implementeret i Lemvig Kommune. Og for nylig blev den behandlet og godkendt af familie- og kulturudvalget.

Har en elev 15 procents ulovlig fravær i løbet af et kvartal, skal skolelederen underrette kommunen, der derefter skal tage stilling til, om børne- og unge-ydelsen skal udbetales i det kommende kvartal. Inden vil der dog blandt andet være taget initiativ til såkaldte bekymringsamtaler.

- I dag ved vi, at registreringen af fraværet ikke er ens over hele linjen. Derfor kan vi nu bruge retningslinjerne til at få en fælles måde at registrere fraværet på, siger udvalgsformand Henrik Thygesen (V).

Ifølge retningslinjerne er der lagt op til, at skolelederne blandt andet skal være opmærksomme, hvis en elev er væk uden begrundelse eller hvis der er fem sammenhængende fraværsdage uden årsag.

Hjælper samtaler og skolernes handlingsplaner ikke, er det op til Børne- og Familiecentret at træffe en beslutning om, hvad der skal ske.

Henrik Thygesen peger dog på, at der ikke er noget der tyder på, at eleverne i Lemvig Kommune har problemer med store og ulovlige fravær.

Det bakkes op af tal fra kommunens kvalitetsrapport på folkeskoleområdet i 2018. De senest tilgængelige tal er fra skoleåret 2017-18, og de viser, at det gennemsnitlige fravær blandt eleverne i det skoleår lå på 4,3 procent.

- Men med handlingsplanen fra regeringen tager vi fat på en ensartet registrering af fraværet. Som på mange andre områder gælder det også her, at en tidlig indsats er en god indsats, siger Henrik Thygesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

De svedte for at bekæmpe kræft

Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce