x
Annonce
Erhverv

Fransk stjernekok som første gæstekok på museet

Den nye stjerneplads er den flotte indgang til de to museer - og til "Restaurant Støberiet - på museerne". Arkivfoto: Johan Gadegaard
"Støberiet - på museerne" hedder den nye restaurant mellem Holstebro Kunstmuseum og Holstebro Museum, og den 2. november er topkokken Francis Cardenau aftenens stjerne på stedet, når 80 gæster nyder hans fem retters menu.

Holstebro: I dag, lørdag den 7. september, er det sidste åbningsdag på restaurant Støberiet i Sønderlandsgade.

Allerede søndag begynder man at pakke sammen, og mandag den 16. september klokken 07.30 parkerer flyttemændene udenfor.

Møblerne fra a la carte restauranten skal nemlig flyttes over til Holstebro Museum og Holstebro Kunstmuseum, hvor restauratør Michael Lehm og køkkenchef Karina Thorstensen fremover vil modtage gæster med smag for kvalitetsretter i museumsrestauranten.

- Vi kommer fortsat til at hedde Støberiet … bare som: "Restaurant Støberiet - på museerne". Jeg ejer navnet, og det vil være dumt at smide otte års goodwill, gode anmeldelser på nettet samt en hjemmeside væk sammen med navnet, siger Michael Lehm, der også beholder samme telefonnummer.

Man kan allerede nu spise frokost i museumscaféen, men det er først den 1. oktober, at "Støberiet - på museerne" åbner officielt med nyt menukort. Og det bliver som frokostrestaurant.

- Vi har åbent tirsdag til søndag til frokost samt om aftenen efter aftale for store og mindre selskaber samt special arrangementer, fortæller Michael Lehm.

Annonce

Francis Cardenau

Født i Lourdes i Frankrig i 1957.

Til Danmark i 1989 efter at have mødt sin tilkommende, Henriette, mens han arbejdede på restaurant Copenhague i Det danske Hus i Paris.

Køkkenchef på Søllerød Kro efter Michel Michaud - derpå flyttede han i 1993 til Restaurant Kommandanten, der blev den første restaurant i Danmark med to Michelinstjerner.

Skiftede i år 2000 til Sommelier i Bredgade, hvor fundamentet til Copenhagen Concept med Umami og senere MASH-kædens ni restauranter blev lagt i samarbejde med Jesper Boelskifte og Erik Gemal.

Solgte i 2017 sin del af konceptet og laver nu "lige, hvad han vil".

Er gift med Henriette, har to voksne børn, Claire og Victor, og bor i stråtækt idyl på Nordsjælland.

Fantastisk kok

Første store begivenhed er åbningen af det nye Holstebro Museum den 12. oktober, som restauranten naturligvis leverer mad til, og den 2. november kommer så det første af, hvad Michael Lehm håber bliver en række af arrangementer med enten gæstekokke eller vinleverandører.

- Tanken er, at vi skal køre seks store, årlige events af den type for cirka 70-80 mennesker. Det er et godt antal gæster, hvor vi kan holde et højt niveau i køkkenet, forklarer restauratøren.

I køkkenet er det Karina Thorstensen og kokkeelev Mark Geertsen Bro, der huserer. Og det er meningen, at der skal opgraderes med endnu en udlært kok, når alt begynder at rulle "og vi finder den helt rigtige".

Det er Karina Thorstensen, der er skyld i, at restaurantens første gæstekok er en virkelig sværvægter indenfor kogekunsten, nemlig franskmanden Francis Cardenau.

- Karina blev inviteret til København af Dansk Fødevare Forum som gæstekok ved et arrangement i maj, hvor Francis Cardenau også var inviteret. Jeg sagde til Karina, at hendes vigtigste opgave var at komme hjem med en aftale om, at han ville være vores første gæstekok, smiler Michael Lehm.

Han og Karina har netop besøgt Cardenau i dennes hjem på Nordsjælland for at få styr på de sidste detaljer.

- Det var fedt at mærke passionen. Vi var ude at se markerne og drivhuset, og vi smagte hans honning og syltede bær. Jeg synes, han er fantastisk. Jeg har været i branchen i 25 år, og han var allerede en kæmpestjerne, dengang jeg startede. Nogle af hans stjerne-kolleger er blevet lidt forældede, men han er stadig supermoderne, mener Michael Lehm.

35 pladser tilbage

Den 2. november står den på champagne fra egen import, fem retter mad med franske vine samt kaffe og sødt. Man køber hele pakken - der kan ikke vælges og vrages.

- Det er Francis, der har kréeret menuen, så i princippet skal jeg bare assistere og suge til mig. Det er faktisk en befrielse … altså, at det ikke er mig, der har lavet menuen og ham, der skal følge den, mener Karina Thorstensen.

Bliver man lidt nervøs, når man skal arbejde sammen med en stjerne som Cardenau?

- Selvfølgelig gør man det!, svarer Karina Thorstensen med en lille latter.

Der er 80 pladser til arrangementet, og de 45 er allerede solgt.

Den franske stjernekok, Francis Cardenau, er den første gæstekok i den nye museumsrestaurant. Han svinger gryderne til et specialarrangement den 2. november. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce