Annonce
Mærkedage

Fra ydmyg jysk opvækst til kulturparnasset

Hans Edvard Nørregård-Nielsen, kunsthistoriker og formand for Ny Carlsbergfondet gennem 25 år, fotograferet den 27. marts 2012. Torsdag den 2. januar fylder Nørregård-Nielsen 75 år. Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Hans Edvard Nørregård-Nielsen var i mange år med til at dele millioner ud til kunsten. Torsdag den 2. januar runder han 75 år.
Annonce

75 Kunsthistorikeren, journalisten og forfatteren Hans Edvard Nørregård-Nielsen voksede op i yderst beskedne kår i Sønder Nissum ved Vestkysten.

Herom har han berettet levende og indfølt i en håndfuld erindrindringsbøger: "Mands minde" (1999), "Riber Ret" (2001), "Noget nær" (2006) og "Som sagt" (2008).

Sin "forfærdelige barndom" til trods blev Nørregård-Nielsen en uhyre magtfuld mand i kunstens verden i hovedstaden.

Igennem 25 år var han formand for pengetanken Ny Carlsbergfondet, hvor han hvert år var med til at uddele mellem 40 og 60 millioner kroner til dansk kunst.

Det er kommet både Glyptoteket i København og Aros i Aarhus til gavn.

Torsdag den 2. januar fylder Nørregård-Nielsen 75 år.

Det er især dansk guldaldermaleri, der har stået hans hjerte nær, og som han har forsket i og skrevet en lang række bøger om.

Hans Edvard Nørregård-Nielsens mor var sygeplejerske, mens faren var mejerist. Han var nazivenlig og voldelig, og forældrene endte med at blive skilt.

Faren kom i fængsel, mens Hans Edvard og hans søskende sammen med deres mor måtte klare sig gennem 1950'erne, som de bedst kunne.

Hans Edvard kom på drengekostskolen Det Kongelige Opfostringshus i Hellebæk i Nordsjælland, og senere tog han studentereksamen på Ribe Katedralskole.

Han blev uddannet mag.art. i København, og som kunsthistoriker skrev han i mange år i dagbladet Information.

Vejen førte videre til posten som formand for Ny Carlsbergfondet fra 1988 til 2013 samt adjungeret professor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet.

Hans Edvard Nørregård-Nelsen er meget kritisk over for sin samtid, lod han forstå i december 2018 i et stort interview med sin gamle avis, Information. Her peger han på grådigheden og Danske Bank-skandalen som eksempel.

Han savner tillid og godmodighed. Heller ikke hovedstadens udvikling huer ham.

- Fordi hele den råhed og hele den sjælløshed, der går igennem vores økonomi og alt muligt andet, også farver København. Der er ingen veneration for det smukke, sagde han.

Megen ros har Hans Edvard Nørregård-Nielsen fået for tobindsværket "Limfjorden - stemmer og steder" fra 2012, illustreret af fotografen Kirsten Klein.

Nørregård-Nielsen har gennem mange år trukket vejret gennem sine filterløse hvide King's. Men kræft og en demensdiagnose kræver nu deres, og han har fået besked på at droppe cigaretter og alkohol.

Den tænksomme vestjyde er blevet begavet med både kommandørkors og en række hæderspriser, heriblandt Rosenkjærprisen (1990), De Gyldne Laurbær (2002), og Rungstedlund-prisen (2006).

Kunsthistorikeren og forfatteren Hans Edvard Nørregård-Nielsen i sin hule. Gennem 25 år var han formand for Ny Carlsbergfondet, en af de største kunstmæcener i Danmark. Den 2. januar fylder Nørregård-Nielsen 75 år. (Arkivfoto) Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce