Annonce
Struer

Fra Vestjylland til Paris på cykel - for anden gang

Bibi Salskov Olesen skal 4. juli cykle fra Danmark til Paris for Team Rynkeby Midtvest for anden gang. Foto: Morten Stricker
Bibi Salskov Olesen er indehaver af Struer Motion sammen med sin mand, centerleder for dagtilbud i Herning Kommune - og i fuld gang med at træne op til Team Rynkebys 1200 kilometer lange cykeltur til Paris, endda for anden gang
Annonce

Struer: Bibi Salskov Olesen, der sammen med sin mand, Thomas, ejer Struer Motion, kommer gående igennem motionscenterets lokaler med en gul racercykel over armen. Den fylder godt, og hun er nødt til at lægge den op på en sofa, så de mange medlemmer kan komme til og fra deres sveddryppende motionstimer. Men ingen undrer sig over, at Bibi Salskov Olesen står med en stor, gul cykel indenfor.

De er nok blevet så vant til, at cyklen er, hvor Bibi Salskov Olesen er. I hvert fald det meste af tiden. Bibi Salskov Olesen er nemlig i fuld gang med træningen og forberedelserne til for anden gang på to år at cykle fra Danmark til Paris med Team Rynkeby.

Turen til Paris

Team Rynkeby har eksisteret siden 2002. I dag er der 19 danske hold, der kører de 1200 kilometer til Paris.

Holdet består af 2100 motionscykelryttere samt 550 hjælpere fordelt på 57 lokale hold fra Danmark, Sverige, Finland, Norge, Færøerne, Island, Tyskland og Schweitz. Hvert år er der tusindvis af ansøgere, som kommer i betragtning gennem et ansøgningsskema.

Sidste år blev der doneret 79,3 millioner kroner til organisationer, der hjælper børn med kritiske sygdomme - 29,4 millioner gik til Børnecancerfonden og Børnelungefonden i Danmark.

Annonce

Otte timer på cyklen

Team Rynkeby er et europæisk velgørenhedscykelhold, som hvert år cykler til Paris for at samle penge ind til børn med kritiske sygdomme og deres familier.

Projektet startede i 2002 med 11 motionscykelryttere fra Rynkeby Foods A/S, der besluttede sig for at cykle til Paris for at se slutningen af årets Tour de France.

I dag har projektet i alt indsamlet over 400 millioner til diverse organisationer på baggrund af sponsorater, og man skal som rytter igennem en ansøgningsproces for at få lov at komme med.

Det koster omkring 25.000 for at deltage i cykelløbet, der har en distance på 1200 km, der skal tilbagelægges på otte dage. I løbet af de otte dage skal deltagerne dagligt tilbagelægge mellem 180 og 220 kilometer i alle former for terræn, lige fra bjerge til bittesmå stier - og i al slags vejr. Det er hårdt - meget hårdt.

- Man sidder på cyklen mellem otte og ti timer om dagen, siger Bibi Salskov Olesen.

- Sidste år sled jeg rent faktisk hul på min bagdel, og så kørte jeg med det resten af turen. Så kører man på ren vilje, siger hun.

Men hvorfor gør man egentlig det? Hvorfor vil man bruge 25.000 kroner og uendelige mængder tid på træning, planlægning, finde sponsorater og have ondt i bagdelen, når man i princippet kunne tage sig en lang cykeltur i sin egen by - helt gratis?

Det er der ikke noget entydigt svar på, viser det sig. Men svaret er alligevel helt klart:

- Fordi man ikke kan lade være, siger Bibi Salskov Olesen.

Annonce

Kan ikke lade være

Det er anden gang, at Bibi Salskov Olesen træder pedalerne fra det nordvestjyske til Champs-Élysées i Paris. Første gang var sidste år, hvor hendes mand kørte sammen med hende. Han tog også turen året før det, og det var sådan, det begyndte for det motionsglade par.

- Et af vores medlemmer (i motionscentret, red.) skulle køre turen, og vi vidste ikke, hvad det var, så det var hjem og google det. Så kørte det egentlig derfra, siger Bibi Salskov Olesen.

Da hun tog turen første gang var det med helt uprøvede ben. Bibi Salskov Olesen havde da spinnet i Struer Motion før, javist, men hun ejede faktisk ikke en cykel til at køre på i det fri.

- Så jeg startede helt fra scratch, kan man godt sige.

Og da de sidste år fejrede begyndelsen af turen med en fest med de andre ryttere på Team Rynkeby Midtvest i Kibæk, med taler, flag og klapsalver, og de efterfølgende hele vejen ned gennem Danmark hele tiden mødte folk langs vejene, der heppede og var glade, så rørte det noget i hende.

- Det er en sindstilstand, som jeg ikke helt kan forklare. Det er så stort, på en måde. Man er lige dele virkelig glad og stolt over, at man gør det, og helt oppe at køre fordi man har ventet så længe, og nu sker det endelig, og så er der også en lille del, der er nervøs og tænker "Hvad nu hvis..." i alle mulige scenarier, forklarer Bibi Salskov Olesen.

Med sig har hun i år Charlotte Nielsen, også fra Struer, som hun kender fra Struer Motion. Foto: Morten Stricker
Annonce

Tre dele

Man kan sige, at der for Bibi Salskov Olesen er tre dele af Team Rynkeby-oplevelsen. Først er der sponsorarbejdet. Sidste år, da hun kørte turen sammen med sin mand, formåede de at samle over 100.000 kroner ind, der gik til Børnecancerfonden og Børnelungefonden, og med en mor, der døde i en alt for tidlig alder af 52 år, er kræft og sygdom noget, som Bibi Salskov Olesen gerne gør sit for at forhindre.

Så er det en sportspræstation. Det er en fysisk og mental overvindelse at cykle så mange kilometer hver dag i otte dage, og når sidste kilometer er kørt, kan man være glad og stolt af sig selv. Og så er der det sociale. For selvom det er hårdt, så har de 50 ryttere på Team Rynkeby Midtvest det sjovt sammen. De kører to og to sammen, og hver dag kører man med en ny i mange timer.

- Man lærer jo hinanden rigtig godt at kende, og vi har et fantastisk sammenhold. Nogle dage er det så hårdt, at man ikke taler sammen, men andre dage synger vi og underholder hinanden. Nogle af de andre har jo også børn, som har mistet livet til kræft eller andre sygdomme, og så får det hele bare en ekstra dimension, siger Bibi Salskov Olesen.

Hun er i fuld gang med træningen, og starten går 4. juli. Med sig har hun i år endnu en Struer-deltager, nemlig Charlotte Nielsen, der kører for første gang, som er fast gænger i Struer Motion.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Sparekassen støtter hurtige Mikkel

Annonce