Annonce
Mærkedage

Fra satans mor til skandalernes skærsild

Den amerikanske skuespiller Mia Farrow har spillet med i over 50 film og masser af teaterstykker. (Arkiv) Denis Balibouse/Reuters
Skuespiller og Unicef-ambassadør Mia Farrow har trods ætsende personlige opgør i mange år hængt fast i eksmanden Woody Allen. Nu fylder hun 75.

75 Den amerikanske skuespiller Mia Farrow fylder 9. februar 75 år. Undervejs har hun i lange perioder levet et liv så kulørt, at hendes film knap kan følge med.

Den sarte og purunge Farrow brændte i 1968 imponerende gennem lærredet som uskyldig mor til selveste satan i Roman Polanskis store gyserhit "Rosemary's Baby".

Men den er siden som hendes over 50 film - herunder fra de mange år som filminstruktøren Woody Allens hustru og muse - nærmest blevet overdøvet af skandaler. Ikke mindst på grund af opgøret med netop Woody Allen.

Det hele eksploderede, da den dengang 56-årige stjerneinstruktør blev afsløret i at have et forhold til Mia Farrows 21-årige adoptivdatter Soon-Yi Previn. Farrow havde adopteret hende som lille i et tidligere ægteskab.

Den offentlige furore var enorm. Men det umage par holdt ved og giftede sig også senere. Mia Farrow brød til gengæld helt med dem begge.

Skandalen fik yderligere flyvehøjde, da Allens og Farrows adoptivdatter Dylan Farrow i 2014 beskyldte Allen for at have misbrugt hende, da hun var syv år.

Woody Allen er aldrig blevet sigtet. Men sagen kom op igen 2018 i kølvandet på MeToo-bevægelsen og satte Allens navn i miskredit.

Og her kastes der så endnu mere benzin på det mediebål, som Mia Farrow synes at have fået fast bolig i. For journalisten, der om nogen har tegnet Metoo-bevægelsen, hedder Ronan Farrow.

Han er stjernereporter og præmiestuderende fra Yale - samt Mia Farrows og Woody Allens eneste fælles biologiske barn.

Selv om hans smukke ydre har skabt rygter om ham som mere sandsynlig søn af Mia Farrows store kærlighed, Frank Sinatra. Farrow var som ganske ung et par år gift med Sinatra. Men hun bevarede et livslangt venskab med ham.

Ronan Farrow er manden, der med sine artikler fældede mediemogulen Harvey Weinstein, som netop nu er i retten for disse overgreb mod unge skuespillerinder.

Ved siden af filmkarriere og al kærlighedsballaden har Mia Farrow dog også brugt mange kræfter gennem årene på at sætte spot på de manglende menneskerettigheder i klodens udsatte områder. Det er blandt andet sket som ambassadør for Unicef.

Hun er biologisk mor til i alt fire børn, men har desuden undervejs adopteret ti børn fra lande rundt i verden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Øjenåbner: Håndtryk var så vigtigt

Landet over er kommunerne ved at gennemføre de Grundlovsceremonier, man nu skal, for at udlændinge kan blive danske statsborgere. En del af ceremonien er det meget omtalte håndtryk, som har fyldt rigtigt meget. Ikke mindst det jo synliggør, at nogle gerne vil være danskere, men de alligevel ikke er så meget danske, at de vil give håndtryk til en person af det modsatte køn. Undertegnede har derfor hidtil opfattet denne ceremoni som noget symbol-politik, som vi egentlig godt kunne være foruden, da det kun er med til at tydeliggøre de kulturelle og religiøse forskelle, der også er i vort eget samfund. Det var så derfor noget af en øjenåbner at være med til den første Grundlovceremoni på rådhuset i Lemvig, hvor en ukrainsk statsborger ville være dansker efter 16 år i et land, som han vil bo i resten af sine dage og gerne vil være en rigtig del af. Der blev givet håndtryk. Et fast et af slagsen. Og under den efterfølgende hyggesnak med et glas mellem de officielle deltagere og ukraineren og hans fraskilte hustru, så lagde de to ukrainere megen vægt på, at det var en stor oplevelse for dem at være med til denne ceremoni, og ikke mindst håndtrykket var vigtigt for dem. - Det gør, at vi føler, vi bliver personligt modtaget i Danmark, og vi ikke blot får et stykke upersonligt papir. Det her gør, at vi føler os rigtigt velkomne. Det var så noget helt andet end det skriveri, der hidtil har været om det håndtryk. Det blev altså opfattet som noget rigtigt godt og var et vigtigt symbol. Ikke på forskelle, men på ligeværdighed og en velkomst. Og hvorfor blev den fraskilte hustru så ikke også dansker, selv om hun talte stort set perfekt dansk? Hun havde holdninger til blandt andet de goder, det danske demokrati giver. Hun kunne udtrykke, at demokrati er så naturligt for danskerne, at mange slet ikke opfatter, at det er noget, man skal kæmpe for andre steder i verden - også i hendes hjemland. Ændring af regler har gjort, at da hun var under uddannelse for at være en del af det danske samfund, kunne hun ikke leve op til kravene om fuldtidsarbejde i en ubrudt årrække. Så nu må hun vente i mindst tre år yderligere, før hun kan blive dansker. Regler er somme tider for firkantede.

Holstebro

Unge bakker op om Bronxparty

Annonce