Annonce
Livsstil

Fra lejrskole til naturhostel: Planer om overnatningssted ved porten til natur-nationalparken

Morten Beiter håber, at planerne om at gøre Kronhede Lejrskole til et moderne naturhostel lader sig gøre at realisere. Foto Poul Osmundsen.
Står det til folkene bag Kronhede Lejrskole, skal den videreudvikles, så ikke bare skoleklasser og andre grupper men også naturelskende enkeltpersoner, par, familier og mindre grupper får glæde af den.

TORSTED: Planer om at ændre Kronehede Lejrskole til et naturhostel er nu så langt fremme, at bestyrelsen er klar til at søge opbakning til tankerne fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Den er nødvendig, hvis vi skal kunne søge økonomisk støtte fra fonde, siger formanden for den selvejende institution, journalist Morten Beiter, Ringkøbing.

Baggrunden for planerne er lejrskolens beliggenhed ved porten til den kommende Stråsø Naturnationalpark og midt i noget af Vestjyllands mest storslåede natur.

Annonce

Omdannes "Kronheden" til et fortrinsvis selvbetjent overnatningssted, vil det være et fremragende udgangspunkt for vandre- eller cykelture, påpeger han.

I dag består lejrskolen af en hovedbygning med to senere opførte fløje, hvor den nyeste fløj fra 1975 er indrettet som køkken, og den ældste fløj er badeafdeling. I hovedbygningen er der spisesal og større soverum. Desuden er der opholds- og soverum på første sal.

Nedslidt

- Alt er blevet vedligeholdt løbende gennem årene, men stedet er ved at være noget nedslidt; tiden er også løbet fra sove- og badefaciliteterne, så skal projektet om et naturhostel lykkes, skal de fysiske rammer tilpasses de krav, man stiller i dag, siger Morten Beiter.


Alt er blevet vedligeholdt løbende gennem årene, men stedet er ved at være noget nedslidt.

Morten Beiter, formand for den selvejende institution Kronheden


Bestyrelsen forstiller sig derfor en om- og udbygning, hvor de tilbyggede fløje rives ned og hovedbygningen renoveres, så den i sin ydre fremtoning føres tilbage til, hvordan den oprindelig så ud i starten af 1900-tallet.

Annonce

Plads til 50

Den renoverede hovedbygning tænkes indrettet som køkken og møde- og opholdsrum i stueetagen og to- firepersoners rum på første sal, mens der i den østlige ende af grunden på den nuværende fodboldbane opføres et par mindre selvstændige bygninger til overnatning og desuden et "bunkhouse" udstyret med køjesenge til en større gruppe.

Møde- og opholdsrum skal indrettes, så de kan bruges af lærere og elever som et "klasselokale i naturen", men også til almindelig kursusvirksomhed og som et sted, områdets naturvejledere kan bruge som afsæt til ekskursioner.

- Det samlede antal sengepladser skal dog ikke være højere, end det er nu, hvor vi har plads til omkring 50 personer, siger Morten Beiter.

Annonce

Shelterplads

Desuden er der tanker om at lave en shelterplads i den tilstødende bøgeskov, der også ligger på lejrskolens grund.

Det er tanken, at man kun behøver at booke den del af faciliteterne, man har brug for, og derudover deles man om fælles faciliteter som køkken og opholdsrum; dette gør det muligt for flere personer og grupper at opholde sig på stedet samtidig.

For at projektet kan realiseres, vil det kræve betydelig støtte fra kommunen, fonde, sponsorer og lignende; Morten Beiter forestiller sig, at også crowdfunding, hvor der indsamles både store og små bidrag fra en større gruppe bidragydere, kan komme på tale.

Man kan læse mere om Kronhede Lejrskole her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce