Annonce
Mærkedage

Fra kabyssen til toppen af staten

Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen (til højre), har tjent seks forskellige regeringer. Flere af dem med Lars Løkke Rasmussen (til venstre) i spidsen. Kettel beskrives som voldsomt hårdtarbejdende og har flere gange haft hænderne dybt begravet i betændte politiske sager. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christian Kettel Thomsen, der fylder 60 år den 23. august, har i årtier stået bag de mest magtfulde ministre i Danmark. Det har givet både knubs og fjender.

60 år: - Du skal være glad for, at du får Kettel her, sagde tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til sin afløser, Mette Frederiksen (S), da nøglerne til Statsministeriet den 27. juni i år blev overdraget.

Kettel er Christian Kettel Thomsen, mangeårig departementschef i Statsministeriet.

Rollen har ikke bare gjort ham til et at de mest magtfulde mennesker i staten, men i hele Danmark ifølge Berlingskes magtanalyse.

Skudsmålet fra Lars Løkke Rasmussen lød på, at Christian Kettel Thomsen er "indbegrebet af en dygtig embedsmand". Men også, at han er "indbegrebet af, at politikere forgår, men embedsmænd består".

Det var understreget af, at det var anden gang, at Kettel som departementschef så Lars Løkke Rasmussen overgive nøglerne til den øverste post i dansk politik.

Karrieren i det offentlige startede i 1991, hvor 10 år som skibskok og hovmester hos A.P. Møller - Mærsk var blevet skiftet ud med en økonomuddannelse og en ansættelse som fuldmægtig i Finansministeriet.

Christian Kettel, der bliver beskrevet som lynende intelligent, immun over for pres og enormt hårdtarbejdende, blev i 2005 departementschef i Finansministeriet. Og i 2010 fik han ansvaret for Statsministeriet.

Her har han i snart ti år været højre hånd og tjenende ånd for tre forskellige statsministre under seks forskellige regeringer.

Rollen som maskinmester i det politiske maskinrum er ikke gået stille af sig, og han er flere gange blevet beskyldt for at have fået fingrene beskidte i arbejdet.

Kort efter sin tiltræden kom det første slagsmål med rigsrevisoren om, hvorvidt han havde forholdt ham informationer.

Da Helle Thorning-Schmidt (S) tiltrådte som statsminister, og Henrik Sass Larsen (S) dramatisk ikke kunne sikkerhedsgodkendtes som minister, var det Christian Kettel, der overbragte beskeden til den magtfulde socialdemokrat.

Han var samtidig tæt på at få en næse i sagen, hvor daværende justitsminister Morten Bødskov (S) gav falsk forklaring til Folketingets retsudvalg om, hvorfor et besøg på Christiania blev aflyst.

Men mens både Thorning-Schmidt og Sass Larsen er fortid i politik, består Christian Kettel som i Statsministeriet. Hvor han fortsat tjener den til enhver tid siddende statsminister.

Noget Lars Løkke Rasmussen noterede sig, da han for anden gang sagde farvel til sin højre hånd i Statsministeriet.

- SMS'er i hobetal hver eneste dag igennem flere år. Men så hører jeg pludselig ikke en lyd fra dig i fire år. Så er du Thornings departementschef.

- Da jeg så kommer herind igen, var du der med det samme.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce