Annonce
Mærkedage

Fra iskold gangsta-rap til familiefilm

Ice Cube gæstede Roskilde Festival i 2017. Politikens anmelder skrev, at koncerten var både livsbekræftende og tankevækkende. (Arkivfoto) Mario Anzuoni/Reuters
Ice Cube blev kendt som hårdkogt rapper og var med til at skabe gangsta-rap. I de senere år har komedie- og familiefilm dog fyldt mere. 15. juni fylder han 50.

50 år: Han begyndte med et råt image som iskold, rimspyttende gangster i slutningen af 1980'erne, men i de seneste år har han fået et mildere udtryk med roller i et hav af komedie- og familiefilm.

Lørdag 15. juni fylder O'Shea Jackson, kendt som Ice Cube, 50 år.

Ice Cube mødte som blot 15-årig i 1984 producer og rapper Dr. Dre.

Det blev begyndelsen på et legendarisk samarbejde i rapgruppen Niggaz With Attitude (N.W.A.), der også talte Eazy-E, MC Ren og DJ Yella.

Ice Cube rappede selv og skrev størstedelen af sine gruppemedlemmers lyrik, der formede genren gangsta-rap.

Gruppens manager, Jerry Haller, havde dog kontraktmæssigt aldrig helt indlemmet Ice Cube i rapgruppen, hvilket betød, at han blev underbetalt på trods af, at han skrev næsten alle gruppens albums.

Derfor brød han ud og udgav sit solo-debutalbum i 1990 "AmeriKKKa's Most Wanted".

Albummet bliver i dag anset som et af hovedværkerne inden for gangsta-rap.

Navnet Ice Cube (isterning) fik han af sin storebror, der var irriteret over, at den unge O'Shea Jackson altid forsøgte at stjæle pigernes opmærksomhed.

- Min bror blev ved med at sige: "Du prøver at være alt for cool. Du skal ikke prøve at være cool hele tiden. Du er ikke nogen isterning." Jeg svarede: "Jo, jeg er", har Ice Cube fortalt til Entertainment Weekly.

Filmkarrieren blev skudt i gang med et brag, da han blev castet til en hovedrolle i kultfilmen "Boyz n the Hood" fra 1991, der fik to Oscar-nomineringer.

I 00'erne og i de seneste år har Ice Cube spillet med i flere komedier og familiefilm, der har givet ham et nyt image hos en stor del af biografgængerne.

- Min musik er der for at fortælle, hvad der foregår, og mine film er der for at underholde, har han sagt til mediet Hemispheres.

På trods af de mange filmroller de seneste år er Ice Cube ikke færdig som rapper.

Sidste år udgav han "Everythang's Corrupt", der var hans første album i otte år.

I 2015 gæstede han Dr. Dres længe ventede og anmelderroste comeback-album "Compton".

Albummet udkom i forbindelse med filmen "Straight Outta Compton", der er en biografisk fortælling om N.W.A.

Filmen er produceret af Ice Cube, der i filmen spilles af sin søn, O'Shea Jackson Jr.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce