Annonce
Holstebro

Fra guldæg til spejlæg: Statsligt indgreb får EnergyAware til at gå nye veje

Kenneth Tønning og Jesper Dudal Madsen har i seks år levet af en god it-løsning til forsyningsbranchen. Nu overtager staten selv opgaven, og så må firmaet gå nye veje. Arkivfoto: Morten Stricker
Ændringer i tilskudsregler for energirenovering fjerner grundlaget for vestjysk it-løsning. Nu er der sat turbo på udvikling af nye produkter.
Annonce

HOLSTEBRO: Engang var Blockbuster det sted, hvor man gik hen for at vælge en god film.

Men med udbredelse af bedre bredbånd og nye tjenester som Netflix blev der pludselig stille i de mange forretninger. ”Disruption” kalder man det, når en virksomhed lige pludselig står uden et marked for sine produkter.

I Holstebro sidder Kenneth Tønning og kompagnonen Jesper Dudal Madsen med lidt af den samme hovedpine: Deres kerneprodukt er på vej til at miste sin værdi – dog med den væsentlige forskel, at de to vestjyder allerede er på vej med nye produkter.

De senere år har lokale forsyningsselskaber og varmeværker været underlagt lovkrav om at få forbrugerne til at spare på energien. Midlet har været en blanding af gulerod og pisk.

For at få kunderne til at spare har energiselskaberne tilbudt tilskud til energirenovering. Det er billigere for energiselskabet end at skulle betale en form for strafafgift til staten, hvis man ikke når energisparemålet.

Tilskudsordningen er reguleret efter et – mildt sagt – komplekst regelsæt, så den vestjyske virksomhed EnergyAware har med en velfungerende it-løsning på kun seks år overtaget hele 60 procent af markedet for administration af tilskudsordningerne.

- Vi har opgjort, at der i løbet af de seks år, vi har kørt med Energisparepartner, har vores system registreret energirenoveringer, svarende til en besparelse på cirka fem milliarder kilowatt-timer, fortæller Kenneth Tønning, som selv har erfaring fra blandt andet Vestforsyning i Holstebro og fra Skanderborg-virksomheden Kamstrup, der leverer måleinstrumenter til forsyningsbranchen.

Annonce

Styrelse frygter snyd

Men nu er det snart slut. Reglerne for administration af tilskud til energirenovering bliver ændret fra nytår. I stedet skal man ansøge om tilskud direkte hos Energistyrelsen, som derfor også selv vil håndtere it-administration af ordningen.

- Det betyder, at der ikke længere kan sælges nye versioner af vores produkt ”Energisparepartner”. Vi vil dog fortsat holde systemet i drift fem år, så kunderne bevarer adgang til data, blandt andet af hensyn til bogføring og regnskab, forklarer Kenneth Tønning.


Vi har jo sådan set også hele tiden vidst, at tilskudsreglerne kunne blive ændret, og at det kunne få betydning for vores produkt, så vi har været forberedt på det helt fra starten.

Kenneth Tønning, EnergyAware.


Paradoksalt nok får EnergyAware rigtig meget ros for sin it-løsning. Så det er altså ikke derfor, at staten gør systemet overflødigt ved selv at overtage opgaven.

- Der kom rigtig meget fokus på området i forbindelse med DR’s omtale – ja, jeg vil nærmest kalde det en kampagne – med kritik af nogle sager, hvor der var blevet svindlet med tilskud. Det var for eksempel tilskud til isolering, som viste sig ikke at blive udført i virkeligheden. DR kontaktede også os, men da vi forklarede, at vores løsning faktisk har indbygget kontroller, som ville have forhindret svindel af den type, så havde det ikke nogen interesse, siger Kenneth Tønning.

EnergyAware

  • EnergyAware er et it-firma i Holstebro med speciale i løsninger til forsyningsbranchen.
  • Virksomheden lancerede for cirka seks år siden med stor succes en løsning til administration og kontrol af tilskudsordninger for energirenovering. Fra nytår bliver den opgave overtaget af staten, og nye produkter er derfor på vej.
  • Bag EnergyAware står Kenneth Tønning, der tidligere har været ansat hos blandt andet Vestforsyning i Holstebro og Kamstrup i Skanderborg, og Jesper Dudal Madsen, der er it-specialist og systemudvikler med egen virksomhed.
  • EnergyAware har de senere år sikret de to stiftere og fuldtidsansatte en fornuftig løn og har oveni leveret årlige overskud før skat på mellem en og to millioner kroner.
  • Hjemmeside: www.serviceaware.dk

Det betyder altså, at nogen har svindlet sig til tilskud hos nogle det mindretal af selskaber, som ikke benyttede EnergyAwares løsning. Og det rammer så firmaet nu, hvor Energistyrelsen overtager hele opgaven selv.

- Der er ikke tvivl om, at der er kommet skærpet fokus på kontrol af offentlige udbetalinger efter skandalen om Skats udbetalinger af milliarder i udbytteskat. Det er forståeligt nok, og vi har jo sådan set også hele tiden vidst, at tilskudsreglerne kunne blive ændret, og at det kunne få betydning for vores produkt, så vi har været forberedt på det helt fra starten, siger Kenneth Tønning.

Annonce

Ingen sure miner

EnergyAware surmuler ikke over ændringerne. Tværtimod er man ved at sætte ekstra fart på udviklingen af en ny stor it-løsning, der får navnet ServiceAware, udviklet i samarbejde med et stort forsyningsselskab.

- Jesper og jeg har et godt kendskab til forsyningsbranchen, og vi har haft et rigtig godt samarbejde med kunderne om løbende udvikling af Energisparepartner. Det vil vi arbejde videre på med den nye løsning, som kan hjælpe med at styre serviceopgaver på de mange komponenter, som forsyningsselskaberne har i deres forsyningsnet – alt fra el-kabelskabe til spildevandspumper, fortæller Kenneth Tønning.

Den nye løsning er centreret om et overskueligt kort, hvor komponenterne er plottet ind, for eksempel via data leveret fra andre tekniske it-systemer. Derfra kan man oprette arbejdsopgaver til serviceteknikere, og via kortløsningen kan teknikeren optimere på køreruten til sine opgaver, og der bliver automatisk sendt sms-besked til kunden om, at teknikeren er på vej.

Og når teknikeren ankommer, kan han se en arbejdsbeskrivelse på sin tablet-computer.

- ServiceAware vil give en bedre kundeservice og et bedre overblik over de mange serviceopgaver. Jeg har derfor også en forventning om, at EnergyAware kommer til at vokse yderligere de kommende år, når vi får lanceret løsningen, siger Kenneth Tønning.

Annonce

Potentiale for vækst og job

Han forventer, at det næste kapitel i virksomhedens historie også vil give flere job i Holstebro.

- Hidtil er en del af it-udviklingen foregået i samarbejde med eksterne specialister i Danmark, men vi vil på sigt gerne have vores egne it-folk, som er dedikerede til videreudvikling af vores egne produkter – og til at skabe helt nye løsninger, siger han.

Der er i øvrigt også lagt en plan for, hvordan virksomheden kan køre videre uden Kenneth Tønning, hvis det skulle blive nødvendigt. Han er nemlig Venstres spidskandidat til kommunalvalget, så hvis han skulle blive borgmester efter næste valg, vil der blive behov for en ”vikar” på direktørposten i EnergyAware.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Ti har søgt skoleleder-stilling

Annonce