Annonce
Struer

Fra fan til taktholder i et af verdens største metalbands: Bastian fra Struer har taget turen fra tilskuerpladserne og op på scenen

Sådan har udsigten set ud for Bastian Thusgaard i sommermånederne. I 2020 måtte han og Soilwork dog blive hjemme på grund af corona. Foto: Gerasymova Ilona
I 2016 blev han med tre ugers varsel kaldt ind til sit livs opgave. I dag er 28-årige Bastian Thusgaard med rødder i Struer og Aarhus et fast integreret medlem af et verdens mest populære metalbands.
Annonce

AARHUS: Han vidste ikke, hvordan han skulle komme på benene. Hver en dråbe af energi var vredet ud af ham i den seneste halvanden time, hvor han fyldt op med adrenalin havde gjort sit allerbedste for at følge med og give sine idoler den bedste præstation fra trommerne, de kunne drømme om.

En præstation, de mange fans, der befandt sig på den anden side af forhænget, elskede ham og de andre medlemmer af bandet Soilwork for.

Et svensk metalorkester med et dansk input.

Den blot 24-årige Bastian Thusgaard, født og opvokset i Struer, bosat i Aarhus, men lige der liggende på et underlag på den anden side af verdenskuglen i Columbia, pumpet for energi.

I takt med fansene kaldte højere og højere på ham og de andre medlemmer, fandt den unge dansker dog energien til at løfte sin krop fra gulvet og sætte sig ud bag det store trommesæt, hvor drømmene for alvor tog form, da han begyndte at spille som 10-årig.

Det her var jo øjeblikket

Det var nu, at drømmen fra Struer og de efterfølgende mange timer i øvelokaler i Aarhus blev til virkelighed. Et øjeblik, de fleste musikere kun er forundt i deres drømme.

Et udsolgt spillested, der bare ventede på, at den unge dansker ville tælle for og sætte det første af flere ekstranumre i gang og få et stadion i Columbia til at bryde i endnu større festligheder end en scoring i en fodboldkamp på de kanter.

Bastian kom på benene, tog udfordringen op og bankede drømmen et skridt videre.

Annonce

700.000 lyttere på månedsbasis

Oplevelsen i Columbia er i dag et af de shows, der står tydeligt frem hos den nu 28-årige trommeslager, når han i begyndelsen af 2021 ser tilbage på sin tid i det svenske metalband Soilwork.

Et band, der i gennemsnit har 700.000 lyttere på månedsplan bare på musiktjenesten Spotify og hvis seneste udgivelse fra december måned allerede er blevet streamet seks millioner gange samme sted.

Soilwork er et af de mest populære bands indenfor den mere melodiske del af metalgenren. Det er Bastian Thusgaard, der står til højre for bjørnen. Foto: Soilwork/StephansdotterP

At en ung dansker kan få plads bag trommesættet i et så stort internationalt band, er egentlig uhørt. Soilwork hører til i metalmusikkens Premier League og har udgivet nogle af de mest fremtrædende plader på scenen siden svenskerne blev dannet i 1995.

Det var faktisk et af deres ikoniske albums "Stabbing The Drama", der for alvor satte Bastian Thusgaard i gang med at drømme. En drøm, der gik i opfyldelse, da det for fire år siden blev annonceret, at han skulle overtage sædet efter det daværende medlem Dirk Verbeuren, som havde fået et tilbud fra en thrashmetallens største navne, Megadeth.

Annonce

Øvetime blev mentorlære

Bastian havde nogle år forinden booket sig ind på en øvetime hos Dirk Verbeuren, da svenskerne spillede en koncert i deres hjemland. Her ville han hente tips og inspiration til, hvordan han kunne drive drømmen om at blive professionel trommeslager endnu længere. Hvilke veje kunne man gå? Hvordan havde idolet gjort det i sin tid? Og hvilke strenge kunne man spille på, når traditionen for at leve som metalmusiker var meget lille i et land som Danmark?

Bastian fik nogle svar, men han plantede også et frø hos sit belgiske idol, som i den efterfølgende tid blev lidt af en mentor for den unge dansker. De to mailede frem og tilbage, og Bastian modtog også et par eksisterende numre fra Soilwork, hvor der ikke var lagt trommer på.

Fakta

Navn: Bastian Thusgaard

Født: 24. marts 1992 i Struer.

Har boet i Aarhus i de seneste otte år og har fast base i Aabyhøj.

Har spillet trommer siden han var 10 år gammel

Har tidligere booket sig ind til øvetimer med store internationale trommeslagere som Dirk Verbeuren og Peter Wildoer. Det var en af disse timer, der i sidste ende førte ham til Soilwork.

Er udover Soilwork også trommeslager i de to danske bands Dawn Of Demise og The Arcane Order.

Han har udgivet følgende plader med Soilwork: "Verkligheten" (2019) og "A Whisp Of The Atlantic" (2020)

Han forsøgte desuden at lave et par covers på youtube af bandets sange, som han sendte tilbage til sit idol, som et visitkort, hvis en mulighed i deres netværk en dag skulle dukke op.

Han havde dog aldrig forventet, at det bud skulle komme fra Soilwork selv, og ikke mindst med så kort varsel.

For da der i juli måned 2016 tikkede et tilbud ind på mail, var danskeren ved at falde bag over.

Tilbuddet lød ganske kort på om han havde mulighed for at afløse sin mentor som trommeslager på fem shows for Soilwork, fordi belgieren selv skulle afløse i Megadeth.

Annonce

Ingen fridage i tre uger

- Det var med små tre ugers varsel, så det var meget intenst. På en måde følte jeg mig ikke klar til opgaven, men jeg vidste også godt, at det var en chance, som jeg ikke kunne sige nej til. Så jeg valgte at tage arbejdshandskerne på. Jeg øvede nogle timer om formiddagen, tog på arbejde og vendte tilbage til øvelokalet igen om aftenen. Der var ingen fridage, så det var lige før, at jeg havde slidt mig selv ned inden det første show, fortæller Bastian Thusgaard fra sin lejlighed i Aabyhøj, hvor han har hjemme, når han ikke er på opgave med svenskerne.


På en måde følte jeg mig ikke klar til opgaven, men jeg vidste også godt, at det var en chance, som jeg ikke kunne sige nej til. Så jeg valgte at tage arbejdshandskerne på.

Bastian Thusgaard


Første opgave med bandet blev også noget af en ilddåb. Selvom Soilwork er startet og har base i Sverige, så bor medlemmerne langt fra hinanden og har også international karakter, da der udover Bastian Thusgaard også er en franskmand i bandet. Derfor nåede de heller ikke at være samlet i samme lokale før danskerens allerførste show med gruppen.

Første gang var simpelthen en koncert, hvor gruppen var hovednavn på en stor svensk festival. Lidt af en mundfuld for en 24-årig knægt, der ikke var helt i symbiose med det svenske sprog.

Soilworks koncert på Summerbreeze 2019 er en af de aftener, hvor Bastian Thusgaard har måtte knibe sig selv i armen. Foto: Nicolai Brunn

- Forsangeren Bjørn introducerede sangene på svensk og talte også til publikum på svensk, så det var ret nervepirrende at sidde oppe bag trommesættet og skulle opfange et startsignal og tælle for, når jeg knap nok kunne sproget, fortæller Bastian.

Annonce

Vikariatet blev længere end ventet

I begyndelsen lød aftalen på, at han bare skulle være med i fem shows og så ville alt være tilbage ved det normale. Men i takt med, at hans mentor fik flere koncerter i hans vikariat, så blev tallet også større hos Bastian. Til sidst blev det sådan, at han faktisk begyndte at rydde et stort stykke af sin kalender, fordi han godt kunne se, hvor det bar henad.

Faktisk måtte han gentagne gange banke på hos sin daværende arbejdsgiver og bede om fri med kort varsel. To uger i Sydamerika blev til fem uger i USA og sådan fortsatte det indtil den dag, hvor Soilwork kunne breake nyheden om, at de havde fået ny fast trommeslager i bandet.

En 24-årig dansker med rødder i Struer og Aarhus.

- Det var en meget speciel rejse, fordi jeg jo voksede op med bandet som mine egne idoler. Selv i dag, når jeg skriver musik sammen med de andre, er det specielt, fordi jeg stadig har den der fan-mentalitet omkring bandet. Selvfølgelig skal man kunne lide det, man laver, men det er altså specielt at være med i det band, som man selv er stor fan af, griner Bastian.

Annonce

Stor rolle

Men selvom han er yngste mand i bandet, så deltager han på fuld højde med de fire andre musikere. Han står for en stor del af det administrative arbejde, ligesom hans stemme tæller lige så meget som de andres, når der skal komponeres ny musik.

I og med afstanden er så stor mellem medlemmerne, så foregår store dele af arbejdet via mail, hvor ideerne sendes frem og tilbage.

- Da vi skulle lave det første album med mig på trommer, satte jeg en ære i at køre nogle af de ting videre, som min forgænger havde skabt med bandet. Omvendt vidste jeg også, at jeg er en meget anderledes trommeslager end ham. Jeg er lidt mere rocket, hvor han er mere metal. Så der er kommet lidt mere groove ind i musikken og det er et resultat af, at jeg prøver at blande de to ting sammen, fortæller Bastian Thusgaard, der lige nu er i studiet for at lave sin tredje længere indspilning med gruppen.

Annonce

Sidste koncert var i januar 2020

Ligesom mange andre bands og musikere, så har Bastian Thusgaard og hans svenske arbejdsgiver ikke set meget til scenerne i det seneste år. Sidste koncert for gruppens vedkommende var på en stor amerikansk cruiseliner i begyndelsen af januar, hvor gruppen spillede to koncerter på en flydende festival i amerikansk farvand.

Herefter har de måtte se koncerter og festivaler forsvinde med samme hast som corona har spredt sig til verdenssamfundet. Det har betydet, at Bastian har tilbragt langt mere tid på hjemmefronten i Aarhus end han har gjort i de seneste år som aktivt medlem af bandet.

- Der er to ting i det. Det økonomiske og det mentale aspekt. Hvis man ser på det økonomiske, så har vi haft nogle kompensationsordninger herhjemme, som har hjulpet mig. Der må jeg sige, at jeg føler mig ekstremt privilegeret over at bo i et samfund, hvor der bliver holdt en hånd under en branche som vores. I nogle tilfælde er ordningerne dog ikke helt gearet til, hvordan man tjener penge i den her branche, som er ekstremt præget af højsæson og hvor indtægterne skal strække sig over længere tid. Der har jeg undret mig over, at dialogen mellem politikere og branchefolk ikke har været bedre, men det er trods alt langt bedre end slet ingenting. Der er steder, hvor nogen har tabt det hele, siger Bastian.


Der har altid været noget jeg skulle forberede mig på. Studie eller turneer. Der har det været specielt, at alt har været udvisket. Jeg kan ikke huske, at jeg har spillet så få koncerter som i år. Jeg spillede to shows i januar sidste år, og det var det hele jeg spillede sidste år.

Bastian Thusgaard


- Mentalt har det været meget underligt. Selvom jeg også tidligere har gået en del hjemme, så har jeg altid haft noget i min kalender, som jeg kunne se frem til. Der har altid været noget jeg skulle forberede mig på. Studie eller turneer. Der har det været specielt, at alt har været udvisket. Jeg kan ikke huske, at jeg har spillet så få koncerter som i år. Jeg spillede to shows i januar sidste år, og det var det hele jeg spillede sidste år, lyder det fra århusianeren.

Annonce

God rutine i øvelokalet

Han har dog ikke kedet sig af den grund. Der har været en masse administrativt arbejde forbundet med de mange aflysninger af koncerter og festivaler. Datoerne har skulle flyttes, ligesom han har skulle deltage i planlægningen af de turneer, der forhåbentligt venter i fremtiden, når coronavirussen er bekæmpet. Samtidig har bandet brugt den megen ekstra tid på at skrive nyt materiale. Det første blev udsendt på en EP i december måned og i midten af januar er gruppen gået i studiet for at indspille sit 12. studiealbum.

- Jeg har opbygget en god rutine, hvor jeg øver en del timer i ugens løb. Fokuspunktet har dog været lidt anderledes end normalt. Det sæt, som vi spiller live, er krævende for mig, så det skal som regel holdes ved lige henover en turnéperiode. Det var der ikke samme behov for i 2020, siger Bastian.

Som mange andre musikere higer han dog efter at komme ud på scenerne igen. Billeder og oplevelser fra de første fire år kører ofte igennem hovedet på ham og minder ham om hvor heldig, han egentlig har været.

- Jeg er et følende menneske. Jeg kan godt blive overvældet nogle gange. Det sker også til koncerter, hvor der er nogle oplevelser, som er meget stærke for mig, fordi jeg aldrig havde regnet med at stå her. Jeg har sigtet efter det og drømt om det, men at stå der med lige præcis Soilwork på en scene på et nyt sted i verden. Dér kan jeg godt blive overvældet.


Jeg er et følende menneske. Jeg kan godt blive overvældet nogle gange. Det sker også til koncerter, hvor der er nogle oplevelser, som er meget stærke for mig, fordi jeg aldrig havde regnet med at stå her. Jeg har sigtet efter det og drømt om det, men at stå der med lige præcis Soilwork på en scene på et nyt sted i verden. Dér kan jeg godt blive overvældet.

Bastian Thusgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Slidt vejstrækning får nyt liv

Annonce