Annonce
Mærkedage

Fra brat ministerexit til finansminister

Pia Gjellerup iført FCK-poloshirt på talerstolen på den socialdemokratiske kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter i 2004. Torsdag den 22. august fylder hun 60 år. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Pia Gjellerup, der torsdag fylder 60 år, sad i Folketinget i 20 år. Hun nåede at have tre ministerier, og hun blev Danmarks første kvindelige finansminister.

60 år: Hendes debut som minister i 1993 blev en kort omgang. Men hun vendte stærkt tilbage og opnåede blandt andet at blive Danmarks første og indtil nu eneste kvindelige finansminister.

Pia Gjellerup, som torsdag 22. august fylder 60 år, repræsenterede Socialdemokratiet i Folketinget i cirka 20 år.

Her blev hun kendt som en yderst kompetent og hårdtarbejdende politiker - med et lidt kedeligt image.

Det sidste passede hende ganske fint, for som hun sagde til Berlingske i 2007: "Jeg er i holdningsbranchen og ikke i underholdningsbranchen".

Allerede i 1982 trådte advokatdatteren fra Frederiksberg ind i kommunalbestyrelsen i samme kommune, og her blev hun i fem år, inden Folketinget kaldte.

Da Poul Nyrup Rasmussen blev statsminister i januar 1993, var den dengang 33-årige Pia Gjellerup med på holdet som justitsminister, men det varede kun i to måneder.

Så trak den cand.jur.-uddannede Gjellerup sig som minister, efter at hun var blevet kritiseret for sin rolle som bestyrelsesformand for den socialdemokratiske kursusejendom Solhavegård, der gik konkurs.

Hun blev året efter gruppeformand for Socialdemokratiet, og efter folketingsvalget i 1998 fik hun comeback på ministerholdet som erhvervsminister.

I det sidste års tid med Nyrup-regeringen fik Pia Gjellerup prøvet rollen som finansminister, og efter valgnederlaget i 2001 kom hun tilbage i rollen som S-gruppeformand.

Hun støttede Frank Jensen mod Helle Thorning-Schmidt ved S-formandsvalget i 2005, men efter Jensens nederlag begyndte tiden i dansk politik så småt at rinde ud.

- Jeg har haft muligheder for at prøve næsten det hele og alt, jeg gerne ville.

- Jeg har lagt både tid, kræfter og engagement i gerningen, og det i et omfang, at jeg vist for længe siden har afleveret et helt arbejdsliv i dansk politik, sagde Pia Gjellerup, da hun i 2007 meddelte sin afgang fra Folketinget.

Det skete til fordel for en stilling som leder af den politiske afdeling i fagforeningen Djøf.

I dag er hun centerleder ved Center for Offentlig Innovation.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce