Annonce
Mærkedage

Fra boksestjerne til landskendt skraldemand

I september 1968 mødte Tom Bogs den tyske europamester Lothar Stengel i Københavns Idrætspark foran 12.000 tilskuere. Tyskeren blev slået i gulvet tre gange i første omgang, og efter kun 2 minutter og 35 sekunders boksning kunne Tom Bogs lade sig hylde som ny europamester. Erik Gleie/Ritzau Scanpix
Tom Bogs er en af Danmarks bedste boksere nogensinde og blev efter karrierestoppet kendt som skraldemand på Amager. Torsdag den 21. november fylder han 75 år.

75 år: Hans far var firedobbelt dansk mester i kuglestød, og søsteren valgte at satse på diskoskast, men det blev boksning, der løb med sejren, da Tom Bogs skulle kaste sig over en sportsgren.

Og det lykkedes til fulde for christianshavner-drengen, der fylder 75 år torsdag den 21. november.

Promotor Mogens Palle har altid kaldt ham en af de bedste boksere, han har haft i sin boksestald.

Evnerne som nævekæmper gjorde Tom Bogs til et af Danmarks største sportsnavne i 1960'erne og 1970'erne og førte siden til, at han i 2002 blev optaget i dansk sports Hall of Fame som den hidtil eneste bokser.

Som knægt var han ellers lidt af en splejs og blev flere gange sendt på svagbørnskoloni. Men han voksede sig stor og stærk og blev professionel bokser og syv gange europamester.

Tom Bogs vandt sine første 55 kampe og kan i alt fremvise en rekordliste med 77 sejre i 87 kampe, men to af hans mest kendte kampe endte i nederlag.

Han mente sig bortdømt, da han tabte sin EM-titel til italieneren Carlos Duran i Rom i 1970, mens der ikke var nogen tvivl om styrkeforholdet, da Bogs blev knockoutet af Carlos Monzon i en VM-kamp i Københavns Idrætspark to år senere.

I modsætning til andre boksere stoppede Tom Bogs karrieren i tide. Men han slap dog ikke for den karakteristiske snøvlende tale, som man får, når man har fået mange slag på tuden.

Efter boksekarrieren var han murerarbejdsmand, blev uddannet fængselsvagt og arbejdede i Vestre Fængsel og Vridsløselille Statsfængsel, inden han i 1983 blev skraldemand.

- Det var et eventyr, har Bogs selv sagt om jobbet, som han blev i, indtil han gik på pension i 2009.

Siden har der været mere stille omkring Bogs, der i dag lider af demens.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Overskud, der ikke kan beskattes

Man skal nærmest have et hjerte af sten, hvis man ikke kan blive bare lidt glad i låget af gårsdagens historie om de 350 ældre borgere, der var til julefrokost med steg, sild, Richard Ragnvald og brune kartofler. Er man i tvivl om, hvorvidt det var en succes, der skabte glæde blandt de ældre, skal man bare se på de medfølgende fotos, der er en sand eksplosion af glæde. Deltagerne var alle "brugere" af Kær.dk, Privathjælpen og TKC Mad, der havde lavet julefrokosten for deres private kunder, der i det daglige får leveret pleje, omsorg eller mad - og som sådan kan man godt kalde det "kundepleje" og "loyalitetsopbyggende". Man kan også bare lade mundvigene vende opad og anerkende, at de ældre faktisk havde en dejlig og festlig dag sammen med andre ligesindede - hvilket man alt for sjældent hører om. Når der kommer historier fra ældre- og plejesektoren er det oftest rædselsberetninger om dårlig bemanding, uværdige forhold med for få bade og borgere, der må finde sig i først at blive taget op ad sengen til middag af et evigt skiftende personale, der sætter dagsordenen. Der er næppe megen tvivl om, at mange kommuner enten ikke har prioriteret ældreservicen højt nok eller for længe har ignoreret den demografiske udvikling, og dermed ikke i tide har taget højde for det stigende pres på ældresektoren. Og der er næppe heller tvivl om, at man mange steder i ældresektoren vil have gavn af at være nogle flere hænder. Men historien om julefrokosten viser bare også, at alt ikke drejer sig om flere penge. De ansatte i de tre firmaer bag arrangementet bruger deres fritid på at servere og sikre, at julefrokosten kan afholdes. Det er et udtryk for både arbejdsglæde og nærvær. Det er overskud af den slags, som heldigvis ikke kan beskattes, men som der er så meget brug for. Det gælder både i forhold til at rekruttere personale til ældreplejen, og det gælder i forhold til troen på, at alt ikke bare kan måles og tidssættes i et kommunalt Excel ark. Godt gået.

Annonce