Annonce
Mærkedage

Fra billedkunstner til filminstruktør

Familiefilmen Far til fire - til søs fra 2012 er den sidste ud af i alt seks Far til fire-film, som Claus Bjerre har arbejdet på som filminstruktør. (Arkivfoto) Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Claus Bjerre er kendt for at instruere familiefilmene "Far til fire", men han startede sin karriere som scenograf. Onsdag den 4. december fylder han 60 år.

60 år: Han er uddannet billedkunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og i 1986 stod han for scenografien i filmen "Et skud fra hjertet".

Et år senere lavede han specialeffekter til Bille Augusts film "Pelle Erobreren", som fik stor succes. Filmen vandt flere priser - heriblandt en Oscar for bedste fremmedsprogede film.

Men Claus Bjerre fik senere smag for at instruere, og i dag er han blandt andet kendt for at stå bag de populære familiefilm "Far til fire".

Onsdag den 4. oktober fylder den danske filminstruktør, manuskriptforfatter og filmproducent Claus Bjerre 60 år.

I et par år lavede han rekvisitter og arbejdede med scenografi til flere film.

Senere debuterede han som filminstruktør og har siden arbejdet med både reklamefilm, kortfilm og spillefilm.

Novellen "Det Springende Punkt" fra 1989 blev Claus Bjerres første film, og fra 2005 og syv år frem skrev og instruerede han genoplivningen af "Far til fire".

Det blev til i alt seks film i det underholdende familieunivers.

På trods af flere dårlige anmeldelser trak filmene over 400.000 mennesker i biograferne, for hver gang en ny "Far til fire"-film kom ud.

I 2014 producerede, skrev og instruerede han komediedramaet "En, to, tresomt", der handler om et trekantdrama.

I 1998 blev Claus Bjerre gæstelærer På Den Danske Filmskole, hvor han efterfølgende blev fastansat som instruktørlærer. Få år senere blev han leder af instruktøruddannelsen og var det frem til 2007.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom efter dem. Hårdt

Bedst som man troede, at man havde set det meste, så dukker der endnu en sag op om misbrug af offentlige midler. Denne gang i Forsvaret, hvor anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at civile erhvervsdrivende har kunnet bestikke sig til lukrative vedligeholdelseskontrakter betalt af skatteyderne. Sagen - sammen med andre lignende sager - sætter desværre et stort spørgsmålstegn ved, hvor godt det offentlige egentlig har styr på de penge, som borgerne har betroet dem. I Socialstyrelsen kunne Britta Nielsen gennem mange år berige sig selv - og det har udvalgte medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse sandsynligvis også kunnet. To medarbejdere i Forsvaret er allerede tiltalt i en sag, der ligger tre år tilbage. Og yderligere sigtelser kan være på vej i en ny sag, der begyndte med, at en økonomimedarbejder ved et installationsfirma i Holstebro råbte vagt i gevær over for Rigsrevisionen. Midt det mørke og rod som er ved at blive afdækket, kan den tidligere økonomimedarbejder holde hovedet og fanen højt. Det er sandsynligvis takket være ham, at sagerne kommer frem i lyset, så det forhåbentligt bliver muligt også at stille de ansvarlige til ansvar. Desværre ryster sådanne sager ikke bare den enkelte afdeling, hvor svindlen er begået. Den rammer i det her tilfælde hele Forsvaret og alle de mennesker, der er ansat. Det er naturligvis bunduretfærdigt - men mistanken om urent spil er svær at viske bort igen, og derfor er der også kun en løsning, og det er at komme juridisk efter de ansvarlige - og komme efter dem hårdt. Vores samfundsmodel bygger på en høj grad af tillid. Både til hinanden men også til de myndigheder, der forvalter en af verdens højeste skatteprocenter. Forsvinder tilliden, så bliver det både vanskeligere at være borger og myndighed. Heldigvis var det moralske kompas rigtigt indstillet hos den unge mand, der gik til Rigsrevisionen og politiet med sin bekymring. Det kan alle, der læser bare lidt i Rigsrevisionens beretning om sagen, konstatere ved selvsyn.

Annonce