Annonce
Erhverv

Sodavand flået ned fra danske hylder: Politikere bør se nærmere på grænsehandlen, mener Kvickly-chef

Der er en grund til, at Kvickly Ribe har stillet dåsesodavand frem i butikkens forreste række. Varehuschef Peter Lauritzen beretter om markant øget salg af især dåsesodavand efter coronaens grænsenedlukning, og håber politikerne vil lære af situationen på flere områder. Foto: Kåre Welinder
Danmark ser med lukkede grænser lige nu et helt konkret eksempel på, hvad grænsehandlen betyder for dansk erhverv. Varehuschef Peter Lauritzen fra Kvickly Ribe beretter om voldsomt øget salg af blandt andet dåsesodavand, og opfordrer landets politikere til at bruge situationen til at se nærmere på grænsehandlen i forhold til både arbejdspladser, afgifter og pantfrit dåsesvineri i danske grøftekanter.
Annonce

Ribe: Inden for de seneste 14 dage har Kvickly i Ribe solgt 100 europaller med dåsesodavand.

Normalt plejer man at sælge én palle på 14 dage.

Det forklarer varehuschef hos Kvickly Ribe, Peter Lauritzen, og beretter om en vild vækst på især dåsesodavand, mens også salget af øl, slik, kød og andre dagligvarer er steget kraftigt.

Alt sammen noget, der er taget til efter den danske grænsenedlukning som følge af coronakrisen, og Peter Lauritzen forklarer, at salget er kommet efter tilbud på bestemte varer. Dog ikke tilbud, som ikke var der inden nedlukningen.

- Politikere taler ofte om, hvad det ville betyde for dansk erhverv, hvis grænsehandlen lukkede. Det ser vi nu for første gang helt konkret, og jeg synes, det er bekymrende, at vi sender skatter og arbejdspladser ud af landet på den måde, siger Peter Lauritzen, der heller ikke for alvor tror på politikernes forslag om, at lempelse af danske afgifter vil give mere salg hos danske købmænd.

- Man bør i stedet se på reglerne for eksporterklæringer, som danskerne udfylder i grænsebutikkerne. Det er efter min bedste overbevisning et skuespil for at omgås reglerne, og jeg håber virkelig, politikerne vil se nærmere på udfordringen, nu hvor man har en helt konkret anledning til det, siger Peter Lauritzen.

Passagersiden

Danni Callesen fra SkraldeTour kan sammen med andre indsamlere af affald i grøftekanter omkring Ribe se, hvordan der i retning fra grænsen mod Ribe er klart mest affald i passagersiden - højre grøftekant - fordi dette vindue er tættest på grøften, og at man her kan smide affald ud uden at andre bilister ser det.
Annonce

Tudetosset

Et andet eksempel på grænselukningens betydning er Kvickly Ribes salg af halvanden liters sodavand på flaske

- Vi har netop haft et særlig "Ja Tak-tilbud". Her solgte vi på én aften den samme mængde sodavand, som vi gjorde i hele december 2019. Dengang var prisen på den enkelte sodavand den samme som nu, men grænsen var bare ikke lukket, siger Peter Lauritzen, der kalder den nuværende situation for tudetosset.

I Kvickly Ribe er prisen for tre kasser med coca cola lige nu 199 kroner, mens den over grænsen typisk ligger på 179 kroner.

- Er det godt for klimaet, at folk damper afsted i deres biler for en minimal besparelse, for slet ikke at tale om den forurening, de tyske dåser giver i danske grøfter, spørger han og appellerer til både forbrugere og politikere om at bruge deres sunde fornuft i forhold til grænsehandel.

Annonce

Tysk i grøfterne

Sammenkrøllede dåser udgør størstedelen af det affald, Danni Callesen fra Ribe samler op på sine ugentlige affaldsture ved Ribe.

Danni Callesen er initiativtager til facebookgruppen SkraldeTour, hvor frivillige indsamler affald i naturen. Blandt andet i grøftekanterne langs hovedvejene ved Ribe.

- I lørdags samlede vi otte store sække med affald på to timer. Tre ud af dem var fyldt med dåser fra Tyskland, siger Danni Callesen, der også mærker grænselukningen.

- Tendensen siger flere danske dåser i grøftekanterne, men omkring 70 procent af de dåser, vi samler op, er tyske, og min holdning er, at det ville være rigtigt godt, hvis der kom pant på de dåser, vi tager med til Danmark fra grænsehandlen, siger Danni Callesen.

Peter Lauritzen mødes mandag 4. maj med folketingsmedlem Anders Kronborg(S) i Ribe, hvor varehuschefen vil fremføre sine synspunkter om grænsehandlens konsekvenser. Anders Kronborg kalder den nuværende situation en øjenåbner for politikerne, og vil som socialdemokratiets fødevareordfører tage Peter Lauritzens holdninger med tilbage til Christiansborg.

Radio4 har på baggrund af artiklen her i JydskeVestkysten også interviewet Peter Lauritzen til national radio - lyt med her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce