Annonce
Danmark

Frækt undertøj og sexlegetøj: Din computer afslører dine gaveideer

Undertøj til lillemor kan blive afsløret af din computer før tid. Foto:Preben Madsen/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Har du tænkt dig at overraske din udkårne i julen med for eksempel frækt undertøj eller noget sjovt til soveværelset, så pas på. Overraskelsesmomentet kan ødelægges, da reklamer på nettet kan afsløre dig.

Det er vel nok de færreste, som synes, at den bedste gave er den, de kender på forhånd. Men det kan blive en realitet i parforholdet, hvis man deles om computeren eller ipad'en derhjemme. Søger man på en given vare, så spolerer computeren overraskelsesmomentet, hvis ikke man passer på.

Derfor kan gaven til lillemor med frækt undertøj eller noget sjovt til soveværelset pludselig ende med at blive en fuser.

- Når vi handler på nettet, sporer hjemmesider hvert et klik i håb om at kunne vise os et tilbud, vi vil kunne lide. De beslutter, hvad de vil vise os baseret på det, vi har kigget på. Så hvis du leder efter en spillekonsol, vil du begynde at se reklamer for konsoller og lignende gadgets og produkter, siger Daniel Markusson, digital privatlivsekspert hos NordVPN

Et er, hvis man bruger den samme enhed i familien, men selv med fælles wi-fi-netværk kan der opstå reklamer for de planlagte indkøb, som andre i familien har søgt på.

- Bare ved at starte en søgning eller en URL med de samme bogstaver kan være nok til at afsløre dig. Dine likes på Facebook eller andre sociale medier vil vise alle, hvilke firmaer du følger. Hvis modtageren af gaven er på din venneliste, vil han eller hun muligvis få nys om de gaver, du kigger på, siger Daniel Markusson til NordVPN.

NordVPN, som er en international virksomhed, der krypterer internettrafik og beskytter online identitet, har samlet en række forslag til, hvordan du undgår den uheldige situation, der kan afsløre gaveplaner til ens kære i juletiden som eksempelvis en ny boremaskine eller noget i den mere kuriøse ende såsom sexlegetøj eller lingeri.

Annonce

Se hvad du kan gøre

  • Slet din søgehistorik: Først og fremmest er det en god idé at slette søgehistorikken. De fleste browsere lader dig slette hele din søgehistorik eller historikken fra din nuværende session.
  • Brug inkognitotilstand: Når man er i inkognito, tillader ens internetbrowser, at man surfer anonymt. Det betyder, at cookies og søgehistorik ikke gemmes.
  • Undgå at bruge sociale medier: NordVPN forklarer, at nogle firmaer kommer med særlige tilbud på de sociale medier, og derfor skal man undgå at trykke på særlige tilbud, der leder en videre mod en hjemmeside, da det vil sætte sine spor.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce