Annonce
Erhverv

Fotograf: Jo, du må gerne fjerne en bums

Fotograf Ole Mortensen har sit eget fotostudie i Holstebro, hvor han blandt andet tager erhvervs- og familieportrætter. Her er det Erhverv+ journalisten, som får en tur under lampen. Foto: Johan Gadegaard
Fotograf Ole Mortensen har levet – og overlevet – i en branche, som er udfordret af, at alle har et kamera, og mange tror, at de er dygtige til at bruge det.

HOLSTEBRO: Det er nogle gange lidt tilfældigt, hvad vi kommer til at tale med hinanden om, når Danmark er ferieramt.

I efterårsferien talte alle pludselig om skolefoto – affødt af beretninger om, at forældre i stigende omfang beder skolefotografer om at redigere børnenes billeder.

Fotograf Ole Mortensen er ikke skolefotograf, men han har taget tusindvis af portrætbilleder for både virksomheder og private kunder. Han er for meget diplomat til at blande sig i debatten om skolefoto, men han vil gerne fortælle om, hvordan han redigerer erhvervsportrætter. Det er nemlig ikke ret meget:

- Folk skal kunne genkendes, så jeg lægger ikke ”filtre” ind over billederne, som mange kender fra eksempelvis Instagram. Jeg vælger dog ofte at lysne billedet en smule under øjnene eller fjerne en skygge fra eksempelvis en skæv tand, hvor lyset har ramt lidt uheldigt. Men det er jo skygger, som jeg selv har skabt med det kunstige lys, så i virkeligheden kompenserer jeg bare for det, forklarer Ole Mortensen.

Ole Mortensen fremviser et eksempel på et flot og skarpt portræt af en erhvervsmand. Her er der ikke engang brugt blitzlys. Som han siger, så ved en fotograf, hvor det gode lys er henne, så det her var ganske enkelt taget inde på biblioteket i Holstebro, og billedet er stort set uredigeret.

Annonce

Ole Mortensen

Fotograf Ole Mortensen løser primært opgaver for erhvervskunder: Portrætfotografering, reportagefoto, produktfoto, videooptagelse, billeder til id-kort, LinkedIn, hjemmesider og lignende. Han tager dog også familiebilleder i sit fotostudie og kører ud for at forevige bryllupper i mange weekender.

Ole Mortensen er faglært fotograf, uddannet i 1993 hos en portrætfotograf i Ringkøbing.

Han blev momsregistreret i 1997, i første omgang for at kunne tage portræt- og bryllupsfotografier ved siden af sit daværende job som fotograf for et reklamebureau. Siden 2013 har han været selvstændig fotograf på fuld tid.

I 2014 flyttede Ole Mortensen sin forretning ind i et stort fotostudie på Jens Baggesens Vej i Holstebro, hvor han også udstiller nogle af sine mange billeder.

Ole Mortensen blev to år i træk kåret til ”Årets fotograf” af Dansk Fotografisk Forening. Han har siden 2002 vundet et hav medaljer for sine billeder.

Hjemmeside: www.olemortensen.dk.

Lighed med virkeligheden

Fotografen redigerer normalt ikke i ansigtstræk, så som ar, smilerynker og poser under øjnene. Men hvad gør man så, hvis modellen har et forkølelsessår eller en stor bums på næsen, lige præcis den dag, hvor der er bestilt tid hos fotografen? Må man fjerne det i Photoshop?

- Jeg plejer at spørge den, jeg skal fotografere, om det mærke, der er på huden, er noget, som altid plejer at være der, eller om det er noget, de ønsker, at jeg skal fjerne? De bliver faktisk glade for, at jeg spørger, og ofte siger de, at de ikke turde spørge selv, siger han.

Ole Mortensen har kun ganske få gange oplevet, at modellen har kasseret billederne.

- Det er sket enkelte gange, at nogen har været med i studiet – for eksempel sammen med andre fra samme virksomhed – og så ser de billederne bag på kameraet og kan ikke rigtigt bestemme sig. Så får de billederne til gennemsyn og ender med at bruge deres eget foto fra Facebook eller Instagram, fordi jeg har taget et foto, som ligner virkeligheden lidt for godt, siger han og smiler overbærende.

Mange glade amatører

Der er mange glade amatører, som synes, at de sagtens selv kan tage billeder. Alle har jo en mobiltelefon med kamera, og selv de professionelle kameraer bliver billigere og billigere, så er det virkelig nødvendigt at hyre en fotograf i vore dage?

- Det er rigtigt, at kameraerne er blevet billigere, og det er bestemt også rart for os fotografer, at vi ikke skal investere helt så mange penge! Der er da også nogle dygtige ikke-uddannede, som godt selv kan dække behovet for fotografering. Men der er sør’me også mange, som ikke kan, konstaterer Ole Mortensen.

Så hvad kendetegner egentlig et godt foto?

- På et godt billede er der styr på den basale teknik: Lys, farve, kontrast, skarphed og personens ansigtsudtryk. Hvis man ikke har styr på sin teknik, så bruger man måske halvdelen af sin energi på det, og så har man kun halvdelen tilbage til at fokusere på at få modellen til at slappe af. Det kan være ganske svært, men her har jeg en fordel, fordi jeg kan bruge 90 procent af min tid og energi på at få folk til at føle sig godt tilpas, forklarer Ole Mortensen.

En dygtig fotograf har så godt styr på sin teknik, at han kan bruge størstedelen af sine kræfter på at få modellen til at slappe af, forklarer Ole Mortensen. Foto: Johan Gadegaard

Pris og kvalitet

Erhvervsfotografering bliver typisk afregnet efter timeforbrug. Og præcis som automekanikeren, må fotografen nogle gange forklare, at pris og kvalitet hænger uløseligt sammen.

- Hvis du kører din bil hen på et autoriseret værksted, så har de måske en høj timepris. Men de kender din bil og kan hurtigt finde fejlen, så de bruger ikke så lang tid på opgaven. Det er det samme med en god fotograf: Du får kvalitet for pengene, og det tager ikke så mange timer, forklarer Ole Mortensen.

Fotografen viser på sin hjemmeside priseksempler på mindre opgaver, der ofte kan løses på kun tre timer, svarende til under 3000 kroner. Det er cirka samme tid, som det har taget at skrive denne artikel, som er på knap 1000 ord. Og man siger jo, at et godt billede er mere værd end 1000 ord, så det må være et regulært fund til prisen.

Åh, nej, altså... Så elendigt kan billedet blive, når man forsøger sig med mobiltelefonens selfiekamera (som oven i købet har den ringeste af telefonens to objektiver). Foto: Thomas Maxe
- Jeg ser desværre mange virksomheder, som tager billeder på den her måde: Modellen op ad en hvid væg, og så tager man billedet med en mobiltelefon, siger Ole Mortensen, som her har lånt journalistens telefon. Foto: Ole Mortensen
Og så elegant kan det gøres, når den professionelle fotograf inviterer én indenfor i fotostudiet med det rigtige lys, det bedste kamera og - ikke mindst - fotografens talent udfoldet i fuldt flor. Modellens mor var i hvert fald meget imponeret, skulle vi hilse og sige. Foto: Ole Mortensen
Erhvervsportrætter behøver ikke kun være "pasfoto". Hvis man er sådan en tænksom journalist-type, for eksempel, så kunne det her være et bud på et kreativt portrætfoto. Foto: Ole Mortensen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce