x
Annonce
Struer

Forurening satte rensningsanlægget ud af drift - forbrugerne betaler regningen

- Det har været hel normal procedure. Alle har gjort det, siger Karl Iver Jensen fra Livbjerggård Entreprenørforretning. Privatfoto
Direktøren for Struer Forsyning efterlyser konkret viden, som kan fælde den ukendte kilde til en omfattende forurening på rensningsværket i 2019 og en tilsvarende, men mindre forurening igen i januar i år.

Struer: Rensningsanlæggene i både Holstebro og Struer har været sat ud af drift på grund af en ødelæggende forurening af spildevandet med zink og syre, og i Holstebro er det lykkedes at finde frem til kilden.

En entreprenørvirksomhed har erkendt at have hældt syre fra virksomheden Nordvestjysk Galvanisering ved Hvam ud i kloaknettet, og Holstebro Kommune har nu anmeldt den pågældende virksomhed til politiet.

Men i Struer fortsætter jagten på kilden til en forurening, som satte rensningsanlægget ud af drift i en tre måneder lang periode fra marts til juni i 2019, og i år var der igen problemer fra 8. til 15 januar og igen 30. og 31. januar.

Annonce

Vi gør alt for at få forureningskilden stoppet, og finder vi noget, vil det selvfølgelig blive anmeldt til politiet, som det er sket i Holstebro.

Claus Bøgeskov Mogensen, direktør, Struer Forsyning

Helt normalt

- Vi gør alt for at få forureningskilden stoppet, og finder vi noget, vil det selvfølgelig blive anmeldt til politiet, som det er sket i Holstebro, forsikrer direktøren for Struer Forsyning, Claus Bøgeskov Mogensen og forklarer, hvordan det er lykkedes at indskrænke efterforskningen til et område omkring Energivej i industrikvarteret omkring Bredgade Vest.

Her har anonyme kilder observeret, hvordan et entreprenørfima har brugt kloakledningen på Energivej til tømning af både spulebiler og spulevogne - ikke bare et par gange, men mange gange hen over det seneste års tid.

- Det har været helt normal procedure for os, forklarer Karl Iver Jensen fra Livbjerggård Entreprenørforretning.

- Og det er noget, alle har gjort. Jeg har holdt i kø deroppe for at få tømt en spulebil, og det kan for eksempel have været for indholdet af de mange septiktanke, vi tømmer ude i sommerhusområderne, fortæller han.

En procedure, som Struer Forsyning nu har sat en stopper for.

Alle til møde

7. februar var alle entreprenørforretninger i Struer Kommune indkaldt til et morgenmøde på Struer Forsynings hovedkvarter i Jyllandsgade for at få indskærpet, hvordan alle tømninger skal ske ved indløbsværket til rensningsanlægget på Vralden.

- På den måde kan vi styre det og måle på, om der skulle være noget galt, forklarede driftslederen fra rensningsanlægget, Jens Bach Sørensen under mødet.

- Men altså ikke længere noget med at løfte et dæksel og hælde det i kloakken, og hvis I ser det ske, vil vi selvfølgelig meget gerne høre om det, sagde direktøren for Struer Forsyning, Claus Bøgeskov Mogensen og fortalte, hvordan han allerede havde haft indkaldt Karl Iver Jensen til et møde om sagen.

Et møde, der blev afholdt 3. februar.

Nu skulle alle bare have besked.

- Det her vil vi altså have styr på, sagde Claus Bøgeskov Mogensen.

Biologien smadret

- Og er der nogen, der kan hjælpe os med at finde frem til kilden, vil vi være dybt taknemmelige, siger han og forklarer, hvordan forureningssagen indtil videre har kostet Struer Energi Spildevand og dermed alle forbrugere i Struer Kommune, der er pålagt en vandafledningsafgift, en ekstra-regning på mindst en halv million kroner.

- Zinkforureningen på rensningsanlægget har bevirket, at det spildevandsslam, vi normalt anvender på MEC-Biogas, ikke har været egnet til fremstilling af grøn biogas, forklarer Claus Bøgeskov Mogensen.

Forureningen har smadret biologien på anlægget, og i praksis førte det til så store udsving i koncentrationerne af både fosfat og ammonium i Struer Forsynings spildevandsslam, at der ikke var andet at gøre end at køre det direkte på forbrændingen.

- Det er en både dyr og ineffektiv løsning, konstaterer driftslederen på rensningsanlægget, Jens Bach Sørensen.

- Det kostede os 90 kroner ekstra per ton, forklarer han, og alt i alt løb regningen altså op og er endt på cirka en halv million til forbrugerne.

Nyt indløbsværk

Dertil kommer så udgifterne til jagten på en kilde til forureningen, til analyser og et utal af arbejdstimer hos både Struer Forsyning og i miljøafdelingen i Struer Kommune.

- Vi har lagt et rigtig stort arbejde i at lokalisere kilden til forureningen, og de mange ressourcer, vi har brugt i et tæt samarbejde med Struer Kommune, kunne vi da helt sikkert have brugt på anden og mere konstruktiv vis, konstaterer Claus Bøgeskov Mogensen.

For at forhindre en ny forurening af spildevandet, vil Struer Forsyning desuden investere et sted mellem 25 og 30 millioner kroner i et nyt indløbsværk ved rensningsanlægget, så der kommer fuldstændig styr på, hvad der bliver lukket ind.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce