Annonce
Struer

Forurening satte rensningsanlægget ud af drift - forbrugerne betaler regningen

- Det har været hel normal procedure. Alle har gjort det, siger Karl Iver Jensen fra Livbjerggård Entreprenørforretning. Privatfoto
Direktøren for Struer Forsyning efterlyser konkret viden, som kan fælde den ukendte kilde til en omfattende forurening på rensningsværket i 2019 og en tilsvarende, men mindre forurening igen i januar i år.
Annonce

Struer: Rensningsanlæggene i både Holstebro og Struer har været sat ud af drift på grund af en ødelæggende forurening af spildevandet med zink og syre, og i Holstebro er det lykkedes at finde frem til kilden.

En entreprenørvirksomhed har erkendt at have hældt syre fra virksomheden Nordvestjysk Galvanisering ved Hvam ud i kloaknettet, og Holstebro Kommune har nu anmeldt den pågældende virksomhed til politiet.

Men i Struer fortsætter jagten på kilden til en forurening, som satte rensningsanlægget ud af drift i en tre måneder lang periode fra marts til juni i 2019, og i år var der igen problemer fra 8. til 15 januar og igen 30. og 31. januar.

Vi gør alt for at få forureningskilden stoppet, og finder vi noget, vil det selvfølgelig blive anmeldt til politiet, som det er sket i Holstebro.

Claus Bøgeskov Mogensen, direktør, Struer Forsyning

Annonce

Helt normalt

- Vi gør alt for at få forureningskilden stoppet, og finder vi noget, vil det selvfølgelig blive anmeldt til politiet, som det er sket i Holstebro, forsikrer direktøren for Struer Forsyning, Claus Bøgeskov Mogensen og forklarer, hvordan det er lykkedes at indskrænke efterforskningen til et område omkring Energivej i industrikvarteret omkring Bredgade Vest.

Her har anonyme kilder observeret, hvordan et entreprenørfima har brugt kloakledningen på Energivej til tømning af både spulebiler og spulevogne - ikke bare et par gange, men mange gange hen over det seneste års tid.

- Det har været helt normal procedure for os, forklarer Karl Iver Jensen fra Livbjerggård Entreprenørforretning.

- Og det er noget, alle har gjort. Jeg har holdt i kø deroppe for at få tømt en spulebil, og det kan for eksempel have været for indholdet af de mange septiktanke, vi tømmer ude i sommerhusområderne, fortæller han.

En procedure, som Struer Forsyning nu har sat en stopper for.

Annonce

Alle til møde

7. februar var alle entreprenørforretninger i Struer Kommune indkaldt til et morgenmøde på Struer Forsynings hovedkvarter i Jyllandsgade for at få indskærpet, hvordan alle tømninger skal ske ved indløbsværket til rensningsanlægget på Vralden.

- På den måde kan vi styre det og måle på, om der skulle være noget galt, forklarede driftslederen fra rensningsanlægget, Jens Bach Sørensen under mødet.

- Men altså ikke længere noget med at løfte et dæksel og hælde det i kloakken, og hvis I ser det ske, vil vi selvfølgelig meget gerne høre om det, sagde direktøren for Struer Forsyning, Claus Bøgeskov Mogensen og fortalte, hvordan han allerede havde haft indkaldt Karl Iver Jensen til et møde om sagen.

Et møde, der blev afholdt 3. februar.

Nu skulle alle bare have besked.

- Det her vil vi altså have styr på, sagde Claus Bøgeskov Mogensen.

Annonce

Biologien smadret

- Og er der nogen, der kan hjælpe os med at finde frem til kilden, vil vi være dybt taknemmelige, siger han og forklarer, hvordan forureningssagen indtil videre har kostet Struer Energi Spildevand og dermed alle forbrugere i Struer Kommune, der er pålagt en vandafledningsafgift, en ekstra-regning på mindst en halv million kroner.

- Zinkforureningen på rensningsanlægget har bevirket, at det spildevandsslam, vi normalt anvender på MEC-Biogas, ikke har været egnet til fremstilling af grøn biogas, forklarer Claus Bøgeskov Mogensen.

Forureningen har smadret biologien på anlægget, og i praksis førte det til så store udsving i koncentrationerne af både fosfat og ammonium i Struer Forsynings spildevandsslam, at der ikke var andet at gøre end at køre det direkte på forbrændingen.

- Det er en både dyr og ineffektiv løsning, konstaterer driftslederen på rensningsanlægget, Jens Bach Sørensen.

- Det kostede os 90 kroner ekstra per ton, forklarer han, og alt i alt løb regningen altså op og er endt på cirka en halv million til forbrugerne.

Annonce

Nyt indløbsværk

Dertil kommer så udgifterne til jagten på en kilde til forureningen, til analyser og et utal af arbejdstimer hos både Struer Forsyning og i miljøafdelingen i Struer Kommune.

- Vi har lagt et rigtig stort arbejde i at lokalisere kilden til forureningen, og de mange ressourcer, vi har brugt i et tæt samarbejde med Struer Kommune, kunne vi da helt sikkert have brugt på anden og mere konstruktiv vis, konstaterer Claus Bøgeskov Mogensen.

For at forhindre en ny forurening af spildevandet, vil Struer Forsyning desuden investere et sted mellem 25 og 30 millioner kroner i et nyt indløbsværk ved rensningsanlægget, så der kommer fuldstændig styr på, hvad der bliver lukket ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Møde skal afgøre Lokalhistorisk Arkivs fremtid: Enten overtager de frivillige - ellers kommer Rigsarkivets makulator

Annonce