Annonce
Holstebro

Fortsat bekymring blandt naboer til minkgrave: Der kan ligge mere forurening dernede

Minkene blev gravet ned i store mængder kalk for at undgå smitte. Men det har ikke kunnet forhindre nedsivning af væske fra de flere millioner døde mink til det øvre grundvandsmagasin. Arkivfoto: Morten Stricker
Antallet af boringer ved minkgravene er så få og området så stort, at eksperter ikke kan udelukke, at der er sket udsivning til grundvandet andre steder end ved den ene påviste boring.

Nr. Felding: Det er en god nyhed, at der kun er konstateret udsivning fra minkgravene i Nr. Felding til det øvre grundvandsmagasin ét enkelt sted på området.

Men det er ikke nok til, at borgerforeningsformand Leif Brøgger ånder lettet op.

- Nej, jeg er først tryg, når kilden til forureningen er fjernet. Jeg synes jo også, at det understreger vigtigheden af at få minkene fjernet med det samme. Det fortæller mig også, at den forurening, der er på vej, ikke kan stoppes. Den fortsætter, selvom minkene graves op, siger Leif Brøgger.

Hans bekymring går især på, at området er meget stort i forhold til det udførte antal boringer, så det ifølge en ny rapport "ikke kan udelukkes, at der også er sket udsivning fra minkgrave til grundvandet andre steder på området."

- Så jeg synes da, at det er ærgerligt, at tiden nu bruges på skrivebordsarbejde i stedet for opgravning af minkene, siger borgerforeningsformanden.

Eksperter peger på, at det er nødvendigt ikke bare at grave minkene op, men at der også indenfor ét til halvandet år skal sættes afværgeforanstaltninger i gang for at bremse forureningen, før den når sø og vandløb. Når det ikke sker allerede i morgen, så hænger det sammen med, at der først skal udarbejdes et skitseprojekt, der skal laves et udbud, og der kan være leveringstid på de lokale renseanlæg, som skal stilles op ude ved minkgravene, oplyser Miljøstyrelsen.

- Uanset hvordan de vender og drejer det, så er skaden sket, og det er noget, vores efterkommere kommer til at leve med. Ingen af os ved, hvordan det ender. Det kan godt være, at nogen synes, at vi er hysteriske og nogle pjatrøve, men jeg har fuldstændig mistet tilliden til fagpersonerne, siger Per Sognstrup, landmand og nabo til gravene.

Han tilføjer:

- Indtil videre har vi fået ret i alt det, vi har sagt - at minkene ville poppe op igen, at væske siver ned. Jeg er noget overrasket over, at det allerede er nede i syv meters dybde, men det er klart, det siver hurtigt i de her lette sandjorde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce