Annonce
Struer

Fortidens synder: Giftrester fundet i hver tredje drikkevandsboring

Danmarks Naturfredningsforening kan konstatere at 2021 bliver et rekordår med fund af giftrester i 63 af alle vandprøver fra de danske vandværker. Arkivfoto: Morten Stricker
Siden 2016 er der fundet rester efter sprøjtegifte i drikkevandet fra 11 af de 31 aktive drikkevandsboringer i Struer Kommune

Struer: Forsyningen af rent drikkevand er under pres.

- Det er fortidens synder, vi må slås med, fortæller Svend Erik Toft, som er formand for vandværkets bestyrelse i Hjerm.

- Først var det BAM, vi måtte kæmpe med, og nu er det DMS, forklarer han, efter at Danmarks Naturfredningsforening har offentliggjort en opgørelse, som viser, at der siden 2016 er fundet rester af sprøjtegift i 35 procent af drikkevandsboringerne i Struer Kommune.

Annonce

I perioden 2016 til september 2021 har vandværkerne undersøgt 31 aktive drikkevandsboringer i kommunen. Her er der fundet sprøjtegiftrester i de 11, og i to af tilfældene har det været med en overskridelse af de fastsatte grænseværdier for indholdet af DMS.

Blandt andet i Hjerm.

- Men også i et enkelt tilfælde i 2020 på Jegindø, oplyser Mette Meldhede, som står for det samlede opsyn med vandværkerne i Struer Kommune.

Hjerm

I Hjerm blev der konstateret for høje koncentrationer af DMS i en af vandværkets tre boringer i 2019.

Grænseværdien er fastsat til en koncentration på 0,1 mikrogram per liter, og i 2019 viste målingerne en koncentration på henholdsvis 0,14 og 0,11.

Her er der fundet giftrester i Struer Kommune siden 2016

Kobbelhøje Vandværk

Oddesund Nord Vandværk

Venø Vandværk

Bremdal Vandværk A.m.b.a.

Hjerm Vandværk

Jegindø Vandværk A.m.b.a.

- Koncentrationen kommer så fint ned under grænseværdierne, når de blander vandet fra de tre boringer, oplyser Mette Helene Meldhede, og en måling på vandet, som blev gennemført i april 2021 viser, at koncentration af DMS i vandet, som Hjerm Vandværk sender ud til forbrugerne var nede på 0,035.

- Så vi har ikke noget problem lige her og nu, forsikrer Svend Erik Toft.

- Men vi er inde i en periode, hvor vi først fik problemer med BAM og nu med DMS. Det er mest af alt et spørgsmål om, hvad vi tester for, når vandet bliver sendt ind til kontrol, konstaterer han.

Annonce

Ud i bækken

Da Hjerm Vandværk fik problemer med for høje koncentrationer af BAM, blev de nedbragt ved ved at pumpe det øverste vandlag væk.

- Vi klarede os igennem med en afværgepumpning, forklarer Svend Erik Toft.

Vores brøndborer vil gerne låne noget af vores vand. Der skulle være håb om, at vi kan fjerne resterne af pesticider helt fra vandet med nogle forholdsvis simple midler.

Svend Erik Toft, bestyrelsesformand, Hjerm Vandværk

En afværgepumpning, som blev sat i gang, da der blev konstateret for høje koncentrationer af BAM i en drikkevandsboring i Hjerm i starten af 00'erne.

- Den kørte i ti-tolv år. Jeg husker det ikke præcist. Men det var længe, fortæller Svend Erik Toft.

- Vandet blev pumpet ud i Hjerm Bæk, og det var selvfølgelig noget, vi fik tilladelse til. Det blev kontrolleret, hvordan det påvirkede vandmiljøet i bækken, og det underlige var, at koncentrationer af BAM var blev lavere i vandløbet, da vi begyndte at pumpe vandet ud fra vandværket, fortæller han.

I den nuværende situation ser Svend Erik Toft frem til resultaterne af et forsøg, som vandværkets brøndborer har været med til at få gennemført.

- Vores brøndborer vil gerne låne noget af vores vand. Der skulle være håb om, at vi kan fjerne resterne af pesticider helt fra vandet med nogle forholdsvis simple midler. Det er noget med at tilsætte en begrænset mængde af brintoverilte. Når vandet så bliver belyst med ultraviolet lys, vil pesticiderne krystallisere sig, så vi kan opfange dem i et helt almindeligt sandfilter, forklarer Svend Erik Toft, og han står ikke alene.

Annonce

Alarmerende læsning

Danmarks Naturfredningsforening kunne efter et udtræk af oplysninger fra den centrale database, hvor alle målinger fra de danske vandværker bliver registreret, konstatere, at der i år har været pesticidrester i 63 procent af alle målinger. I 14 procent af tilfældene var det med en overskridelse af de fastsatte grænseværdier.

- De her tal er alarmerende læsning. De understreger endnu en gang behovet for politisk handling. Heldigvis ligger en af løsningerne lige for. Vi skal beskytte de områder, hvorunder vores grundvand dannes, så vi ikke anvender pesticider her. De jorde kan så enten omlægges til økologisk jordbrug eller til natur. Vi er nødt til at bremse tilgangen af stoffer til jorden, som på sigt kan havne i vores drikkevand, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.


DMS

DMS er en forkortelse for N,N-dimethylsulfamid.

DMS er et nedbrydningsprodukt fra svampemidlerne tolylfluanid og dichlofluanid.

Tolylfluanid var godkendt til bekæmpelse af svampesygdomme i frugt- og bærproduktion i perioden 1973-2007.

Desuden blev tolylfluanid anvendt i produktion af tomater og prydplanter

Dichlofluanid var godkendt til frugt- og bærproduktion i perioden 1966-1974 med stort set samme anvendelsesområde som tolylfluanid.

Udover landbrugsmæssig anvendelse kan DMS ifølge Miljøstyrelsen også stamme fra moderstoffernes anvendelse i træbeskyttelsesmidler og maling.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Står nederst på listen til kommunalvalget: - Min chance for at blive valgt? Den er lig nul

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

Sport For abonnenter

Holstebro løb igen tør for ressourcer: - Man bliver træt af, at det skal være undskyldningen

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Annonce