Annonce
Alarm 112

Forsvarets styrelse løj for Rigsrevisionen i stor bestikkelsessag

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Fem personer er tiltalt i en stor sag om bestikkelse og indkøb mod Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Statsrevisorerne udtaler sin skarpeste kritik i sagen om mulig millionsvindel med indkøb i Forsvaret, som blev kendt i offentligheden torsdag.

Ifølge politiets anklage handler sagen om et beløb på 1,8 millioner kroner, hvor fem personer er tiltalt for bestikkelse og groft mandatsvig.

- Det er chokerende det her. Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Jeg har været statsrevisor i 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er rystende, og derfor har vi også udtalt en meget skarp kritik, siger formand Henrik Thorup (DF).

De økonomiske vagthunde finder det "helt uacceptabelt", at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har givet Rigsrevisionen ufuldstændige og urigtige oplysninger.

Statsrevisorerne konkluderer, at der er høj risiko for, at der begås fejl og berigelsesforbrydelser, når Ejendomsstyrelsen foretager indkøb, uden at Forsvarsministeriet efterfølgende kan opdage det, lyder det.

Helt konkret handler sagen om mulig svindel for millioner af kroner i forbindelse med indkøb.

Som eksempel brugte Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse 291 millioner kroner i december 2018, hvilket er over halvdelen af budgettet for hele året. Formålet kunne have været at tømme kontoen, så pengene ikke overføres til næste år.

Rigsrevisionen har alene undersøgt indkøb i 2018, så problemet kan være større, end man på nuværende tidspunkt ved.

- Der har været sager, hvor man har afgivet nogle ordrer. Man har kunnet konstatere, at de opgaver, man har betalt regninger for, slet ikke er udført.

- Man har bedt om billeddokumentation, fordi tidsintervallet er usædvanligt. Billederne var væk, og så lavede man nogle nye billeder, som Rigsrevisionen ser ikke er fra december sidste år, men fra august i år, siger Henrik Thorup.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

112

Stjal dåseøl og mad fra båd

Annonce