Annonce
Holstebro

Forsvarer indkøb af gavekort til unge misbrugere

Det er en gruppe borgere, der er vanskelige at holde fast i behandling. Derfor har vi sagt god for at afprøve det. Men det er ikke deres misbrug, som vi belønner, understreger udvalgsformand Jens Kristian Hedegaard (V). Foto: Scanpix
Hvorfor belønner man stofmisbrugere med penge men ikke alkoholmisbrugere, hvis de følger deres behandling? Socialudvalgsformand Jens Kristian Hedegaard (V) mener, at man skal se på udkommet.

Holstebro: Han erkender, at det prikker lidt i det liberale hjerte at skulle bruge skattekroner på at købe gavekort til misbrugere som belønning for at følge deres ambulante behandling.

Men formand social- og sundhedsudvalget Jens Kristian Hedegaard (V) valgte alligevel at stemme for projektet, da det tirsdag blev behandlet på et møde i social- og sundhedsudvalget:

- Det er et afprøvet system. Det er en god business-case, og derfor er jeg med på, at vi afprøver det efter anbefaling fra Socialstyrelsen, siger Hedegaard.

Men hvorfor skal man belønne folk med skatteborgernes penge for at have dårlige vaner?

- I det her tilfælde skal man se på udkommet. Det er en gruppe borgere, der er vanskelige at holde fast i behandling. Derfor har vi sagt god for at afprøve det. Men det er ikke deres misbrug, som vi belønner.

Hvis det er så godt og effektivt, hvorfor så ikke også give rygere en økonomisk bonus ved at stoppe med at ryge - eller folk i alkoholbehandling?

- Der findes glimrende tilbud til begge målgrupper. Men målgruppen her er unge mennesker med et misbrugsproblem, hvor der ofte også er en social slagside, hvor man ikke har så mange penge. På den anden side kommer vi til at spare penge på sociale udgifter og andre udgifter for kommunen, siger Jens Kristian Hedegaard.

Er der ikke også et moralsk aspekt om, hvordan man bruger borgernes skattekroner?

- Bestemt. Det er jo heller ikke noget, vi har planer om at gøre på andre områder. Men nu forsøger vi det her og holder naturligvis øje med, om det virker, siger Hedegaard.

Socialchef Anette Holm oplyser, at gavekortene af 200 kroner, som deltagerne i behandlingen får efter hver anden time, skal bruges til en social fritidsaktivitet sammen med andre. Det kan eksempelvis være en biograftur eller en middag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det var kun de pæne ord

I de seneste år har folketingspolitikerne fra mange partier nærmest stået i kø ved Høfde 42, hvor de har lovet, at der skulle ske noget, og de ville foreslå, der skulle mange penge af til oprensningen. På samtlige vælgermøder på Lemvigegnen op til det seneste folketingsvalg var der ikke et eneste parti, der ikke mente, der skulle sættes penge af, og det skulle være nu. Ikke mindst partier, som i dag er en del af regeringsgrundlaget, har været i offensiven for at fortælle, at her var de i front, og de ville arbejde for pengene til ikke blot Høfde 42, men alle generationsforureningerne i Danmark. Så kom finanslovforslaget. Og hvad indeholdt det? Ikke en krone til Høfde 42 endsige til andre af generationsforureningerne. Skuffende må man sige - ja, vel nærmest utroværdigt. Når man nu har fået magt til at gøre, som man har agt, så er det sølle, at man prioriterer anderledes, end hvad man har sagt, da det gjaldt om at skaffe stemmer til valget. Men det viser endnu en gang, at når det kommer til toppolitik på Christiansborg, så fylder det ikke meget, hvad der optager sindene i de dele af landet, der ligger langt væk fra Christiansborg. Derfor er man måske heller ikke så overrasket. Høfde 42-problematikken er flere gange tidligere sendt til hjørnespark, når der skulle findes penge - uanset de mange gyldne ord, der er blevet sagt på forhånd. Men måske troede man mere på det denne gang, fordi også Region Midtjylland havde taget teten og sat penge af til, at nu skal der ske noget, inden klimaudfordringerne gør, at depotet bliver oversvømmet med flere storme og stigende vandstand. Men heller ikke regionsrådsmedlemmerne kunne påvirke deres egne partiers topfolk til at prioritere det at få ryddet op. Og hvad lyder svaret så, når man spørger politikerne om, hvad der nu skal ske? Jo, de vil arbejde hårdt på, det kommer på næste års finanslov. Hvem er det lige, der vil tro på, at det så vil ske? Det kræver en ualmindelig stor optimisme.

Erhverv

Ny chef i spidsen for lokal bank

Annonce