Annonce
Danmark

Forstå S-udspillet om tidlig pension

Foto: Ritzau/Scanpix

Pensionsalderen er i spil: S lover tidligere pension til nedslidte. Fagbevægelsen er begejstret, arbejdsgiverne kalder det en bombe under dansk økonomi.

Annonce

1. Udspillet

Socialdemokratiet lover ret til folkepension til alle - nedslidte og ikke-nedslidte - efter 40 år eller mere på arbejdsmarkedet, hvis det har magten efter et valg. Lever man ikke op til de objektive kriterier, men alligevel er nedslidt, skal man have mulighed for at blive visiteret til tidlig folkepension. Modellen skal gøres konkret sammen med arbejdsmarkedets parter.

2. Arbejdsgiverne

Arbejdsgiverne kalder forslaget fra Socialdemokratiet en bombe under dansk økonomi: Allerede i dag mangler samfundet faglært arbejdskraft, fremhæver Dansk Arbejdsgiverforening, og direktør Jacob Holbraad kalder forslaget for uansvarligt. Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, ønsker det modsatte - nemlig at hæve pensionsalderen.

3. Fagforeningerne

3F's næstformand, Tina Christensen, mener, at forslaget rammer plet, da hver femte af forbundets medlemmer er ude af arbejdsmarkedet længe inden pensionsalderen. NNF vurderer, at op mod 80 procent af deres medlemmer vil blive dækket af forslaget. Formand Ole Wehlast er stolt over forslaget fra Socialdemokratiet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce