Annonce
Læserbrev

Forslag til byrådet. Spar på musik, teater, arkitekter og anden kultur

Debat: Indtægter og udgifter skal gå hånd i hånd. En læresætning vi alle lærer fra barnsben, og som de fleste af os har nemt ved at opfylde – men sådan er det ikke for Holstebro Kommune. De går nemlig til budgetforhandlinger for 2020 med et forventet underskud på hele 91.200.000 kroner. Ja, du læste rigtigt: 91,2 millioner kroner for 2019! Det er et underskud, der er dobbelt så stort, som det forventede underskud på 45,6 millioner kroner!

Med et sådant underskud, må man da om ikke andet forvente, at kommunen har spinket og sparet på alle tænkelige områder gennem 2019. At man med udsigt til skærpet tilsyn fra staten og en skattestigning har taget dette underskud aldeles alvorligt. Tja, gid det var så vel! Når man dykker ned i detaljerne, er dette underskud aldeles chokerende.

På budgettet for 2019 forefindes en række absurde udgifter og investeringer, der tager penge fra reel velfærd, og giver dem til prestigeprojekter med dertilhørende arkitekter. De seneste to år er der blevet brugt 38,8 millioner kroner på arkitekter. 38,8 millioner kroner! Skattekroner, der kunne være gået til reel velfærd for både børn, unge og ældre, hvor der flere gange er blevet sparet. Holstebro Kommune er altså den kommune Midt- og Vestjylland, der bruger flest penge på kultur per indbygger. Hvordan kan vi være stolte af dette, når vores nære velfærd og økonomi halter? Burde byrådets fornemste opgave ikke være at sikre velfærd frem for prestigeprojekter og årlige donationer på ti millioner kroner til Musikteatret?

Det synes vi i Liberal Alliance, og derfor vil vi selvfølgelig gerne hjælpe byrådet på vej med et par sparingsforslag:

  • Fjern støtten til Musikteatret og musikarrangementer: 19,654 millioner kroner.
  • Fjern støtten til teatre, der sagtens kan drives privat: 18 millioner kroner.
  • Spar 20 procent på kulturbudgettet samt arkitekter: 33,49 millioner kroner.
  • Spar 25 procent på eksterne konsulenter: 23 millioner kroner.

Liberal Alliance kan altså potentielt finde 94 millioner kroner i kommunekassen til at dække det enorme underskud, som kommunen gennem en lang periode har skabt ved at prioritere prestige og kultur over velfærd og varme hænder. Og skulle vi gøre det mere simpelt, kunne der jo frigøres 236 millioner, r hvis bare vi drev vores kommune lige så godt som landets bedst drevne: Vejle.

Så kære byråd – var det ikke på tide at I hoppede ud af Luksusfælden og prioriterede borgernes velfærd først i stedet for at ty til lån og skattestigninger? Ville det ikke klæde en kommune at værne om borgernes velfærd og økonomien, før de værnede om kultur og prestige? Det synes vi i Liberal Alliance, og skulle I have brug for økonomisk rådgivning en anden gang, siger I selvfølgelig bare til.

Annonce
Kristine Backe Laursen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce