Annonce
Læserbrev

Forslag til byrådet. Spar på musik, teater, arkitekter og anden kultur

Annonce

Debat: Indtægter og udgifter skal gå hånd i hånd. En læresætning vi alle lærer fra barnsben, og som de fleste af os har nemt ved at opfylde – men sådan er det ikke for Holstebro Kommune. De går nemlig til budgetforhandlinger for 2020 med et forventet underskud på hele 91.200.000 kroner. Ja, du læste rigtigt: 91,2 millioner kroner for 2019! Det er et underskud, der er dobbelt så stort, som det forventede underskud på 45,6 millioner kroner!

Med et sådant underskud, må man da om ikke andet forvente, at kommunen har spinket og sparet på alle tænkelige områder gennem 2019. At man med udsigt til skærpet tilsyn fra staten og en skattestigning har taget dette underskud aldeles alvorligt. Tja, gid det var så vel! Når man dykker ned i detaljerne, er dette underskud aldeles chokerende.

På budgettet for 2019 forefindes en række absurde udgifter og investeringer, der tager penge fra reel velfærd, og giver dem til prestigeprojekter med dertilhørende arkitekter. De seneste to år er der blevet brugt 38,8 millioner kroner på arkitekter. 38,8 millioner kroner! Skattekroner, der kunne være gået til reel velfærd for både børn, unge og ældre, hvor der flere gange er blevet sparet. Holstebro Kommune er altså den kommune Midt- og Vestjylland, der bruger flest penge på kultur per indbygger. Hvordan kan vi være stolte af dette, når vores nære velfærd og økonomi halter? Burde byrådets fornemste opgave ikke være at sikre velfærd frem for prestigeprojekter og årlige donationer på ti millioner kroner til Musikteatret?

Det synes vi i Liberal Alliance, og derfor vil vi selvfølgelig gerne hjælpe byrådet på vej med et par sparingsforslag:

  • Fjern støtten til Musikteatret og musikarrangementer: 19,654 millioner kroner.
  • Fjern støtten til teatre, der sagtens kan drives privat: 18 millioner kroner.
  • Spar 20 procent på kulturbudgettet samt arkitekter: 33,49 millioner kroner.
  • Spar 25 procent på eksterne konsulenter: 23 millioner kroner.

Liberal Alliance kan altså potentielt finde 94 millioner kroner i kommunekassen til at dække det enorme underskud, som kommunen gennem en lang periode har skabt ved at prioritere prestige og kultur over velfærd og varme hænder. Og skulle vi gøre det mere simpelt, kunne der jo frigøres 236 millioner, r hvis bare vi drev vores kommune lige så godt som landets bedst drevne: Vejle.

Så kære byråd – var det ikke på tide at I hoppede ud af Luksusfælden og prioriterede borgernes velfærd først i stedet for at ty til lån og skattestigninger? Ville det ikke klæde en kommune at værne om borgernes velfærd og økonomien, før de værnede om kultur og prestige? Det synes vi i Liberal Alliance, og skulle I have brug for økonomisk rådgivning en anden gang, siger I selvfølgelig bare til.

Kristine Backe Laursen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce