Annonce
Holstebro

Ulvepar har fået hvalpe: Nu advarer forskere mod ulveturisme

Forskere advarer mod, at "ulveturister" kører ud i Stråsø Plantage og forstyrrer de mindst seks ulvehvalpe, som i starten af maj blev født i området. Det kan føre til, at ulveparret flytter hvalpene, og det kan koste liv. Foto: Thomas Boesdal, Søren Krabbe, Mads Skamris, Naturhistorisk Museum Aarhus Aarhus
Nyt Stråsø-ulvepar fik seks ulvehvalpe i begyndelsen af maj. I øvrigt har det nu vist sig, at ulvepar for to år siden opfostrede syv og ikke kun seks hvalpe.

ULFBORG/VIND: Mindst otte ulve færdes nu Stråsø Plantage - nemlig det nye ulvepar, som i november etablerede sig i området og mindst seks hvalpe.

- Hvalpene er født den første uge af maj, og det første foto er taget 23. juni. Nu er hvalpene så store, at de begynder at komme ud af skoven, og derfor ses ungerne af de vildtkameraer, vi benytter, siger Kent Olesen, der er forskningschef ved Naturhistorisk Museum i Århus, som sammen med Aarhus Universitet står i spidsen for den danske ulveovervågning.

Allerede i marts kunne forskerne fortælle, at der var udsigt til nye ulvehvalpe.

- Ulveparret færdedes sammen og markerede med urin på en måde, som ulvepar gør, når der er udsigt til hvalpe, siger han.

Der blev taget fotos af seks hvalpe sidste søndag.

- Seks hvalpe er flere end gennemsnittet, og vi ved kun, at der er mindst seks hvalpe. Der kan være flere, siger Kent Olesen.

Ulvene er sandsynligvis født i en grav, men de kan også være født i en hule under et væltet træ eller en trærod.

Annonce

Advarer mod ulveturister

Beboere og fåreavlere i området omkring Stråsø Plantage har før været trætte at ulveturister, som kører og færdes i området for at finde ulve. Og nu advarer forskeren mod ulveturisme.

- Vi har ingen interesse i, at der færdes flere i området. Både af hensyn til lokale beboere og ulveparret og dets hvalpe, siger Kent Olesen.

- Hele foråret har vi næsten dagligt haft fotos af ulveparret, men dem har vi holdt tilbage, fordi vi ikke er interesseret i at guide folk ind i området, fortæller han.

For mange forstyrrelser er ikke godt for ulvehvalpene.

- Ulveparret kan føle, at et område ikke er sikkert, hvis der færdes mange mennesker. Det kan føre til, at de flytter hvalpene, og ved en sådan flytning er der altid en forhøjet risiko for dødelighed, siger Kent Olesen.

Den voksne hun i parret blev selv født i Stråsø Plantage for godt to år siden, og den har været en tur i Nordtyskland, før den vendte tilbage til Danmark. Hanen er en ny og fra en tysk ulveflok, og den kom til landet i november.

I øvrigt har det for nylig vist sig, at det gamle Stråsøpar i 2017 opdrættede syv og ikke seks hvalpe. Det er kendt, at parret fik otte hvalpe, men hidtil har man kun kendt til, at seks overlevede de første måneder.

- Vi har gennemgået gamle afføringsprøver fra 2017, og her fandt vi ud af, at der var en 7. hvalp, som voksede op, og hvor vi har DNA-prøver fra oktober og december 2017. Siden er der ikke set spor af den, siger Kent Olesen.

Det gamle ulvepar er forsvundet, og i dag mener forskerne, at der er tre voksne ulve i Danmark ud over det vestjyske ulvepar. Nemlig én ulv i Nordjylland, som man har kendt længe, én i Sydvestjylland, som for nylig er set nær Esbjerg, og senest er en ny hanulv dukket op i et skovområde i Midtjylland, hvor der tidligere er registreret ulve.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Kvinde omkommet i brand

Leder For abonnenter

Har vi brug for humoren

Gælder det ikke om at bevare det gode humør og ikke mindst humoren, når vi er i en krise, som den vi lever i lige nu? Jo, det er vigtigt, vi holder humøret oppe i en tid, hvor mange forsumper sig i skrækscenarier og følger nyheder døgnet rundt for at blive bekræftet i, at verden er af lave, og hvoran skal det gå? Får vi nogen sinde en normal hverdag igen? Sjældent har humoren været mere vigtig. Hvorfor valgte denne avis og de fleste af alle andre medier så at springe 1. april-spøgen over i år? Det skyldes, at dna'et i en 1. aprilsnar er, at man skal narre og snyde folk. 90 procent gennemskuer en aprilsnar med det samme og får fornøjelse af det. Andre hopper i, og det er netop triumfen for den, der iscenesætter aprilsnarren. Undertegnede har gennem sine mange år på dette blad været involveret i masser af aprilsnar. Nogle bedre end andre, og succes-raten er hvor mange, der falder i. Kronen på værket var det år, hvor et byrådsmedlem dumpede i, da vi fortalte, at den japanske bonsai-ekspert Ran Slirpa ville flytte et meget omdiskuteret kæmpe bøgetræ fra en plejehjemshave og ud i Lemvig Sø. Hun nåede at få sagt, at det var en skandale, inden hun blev grinet ud... I denne tid er sandheden for vore medier alt afgørende. Læsere og seere skal have de oplysninger, de kan stole på i en krisetid. Derfor en pause i år med bevidst vildledning. Og ja. Min facebook-profil bugner af private, der laver aprilsnar. Men facebook er i forvejen fyldt med løgn og latin og er utroværdig, så det gør ingen forskel, om man morer sig her og får et billigt grin. Fake news lever i bedste velgående på de sociale medier, og det er den store forskel på dem og de gammelkendte medier. Netop i denne krise-situation må stå klart for enhver, at det er på de traditionelle medier, man skal hente de troværdige oplysninger - og måske endog betale for dem, så man er med til at holde dem i live, så der ikke kun er fake news tilbage. Men bliv ved med at bruge humor og gerne galgenhumor, så sortsynet ikke overmander for mange i denne svære tid, hvor bekymringerne let kommer til at stå i kø.

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Danmark

Hendes corona-syge mand ligger i respirator: Lisbeth får sympati fra hele Danmark

Annonce