Annonce
Holstebro

Ulvepar har fået hvalpe: Nu advarer forskere mod ulveturisme

Forskere advarer mod, at "ulveturister" kører ud i Stråsø Plantage og forstyrrer de mindst seks ulvehvalpe, som i starten af maj blev født i området. Det kan føre til, at ulveparret flytter hvalpene, og det kan koste liv. Foto: Thomas Boesdal, Søren Krabbe, Mads Skamris, Naturhistorisk Museum Aarhus Aarhus
Nyt Stråsø-ulvepar fik seks ulvehvalpe i begyndelsen af maj. I øvrigt har det nu vist sig, at ulvepar for to år siden opfostrede syv og ikke kun seks hvalpe.

ULFBORG/VIND: Mindst otte ulve færdes nu Stråsø Plantage - nemlig det nye ulvepar, som i november etablerede sig i området og mindst seks hvalpe.

- Hvalpene er født den første uge af maj, og det første foto er taget 23. juni. Nu er hvalpene så store, at de begynder at komme ud af skoven, og derfor ses ungerne af de vildtkameraer, vi benytter, siger Kent Olesen, der er forskningschef ved Naturhistorisk Museum i Århus, som sammen med Aarhus Universitet står i spidsen for den danske ulveovervågning.

Allerede i marts kunne forskerne fortælle, at der var udsigt til nye ulvehvalpe.

- Ulveparret færdedes sammen og markerede med urin på en måde, som ulvepar gør, når der er udsigt til hvalpe, siger han.

Der blev taget fotos af seks hvalpe sidste søndag.

- Seks hvalpe er flere end gennemsnittet, og vi ved kun, at der er mindst seks hvalpe. Der kan være flere, siger Kent Olesen.

Ulvene er sandsynligvis født i en grav, men de kan også være født i en hule under et væltet træ eller en trærod.

Annonce

Advarer mod ulveturister

Beboere og fåreavlere i området omkring Stråsø Plantage har før været trætte at ulveturister, som kører og færdes i området for at finde ulve. Og nu advarer forskeren mod ulveturisme.

- Vi har ingen interesse i, at der færdes flere i området. Både af hensyn til lokale beboere og ulveparret og dets hvalpe, siger Kent Olesen.

- Hele foråret har vi næsten dagligt haft fotos af ulveparret, men dem har vi holdt tilbage, fordi vi ikke er interesseret i at guide folk ind i området, fortæller han.

For mange forstyrrelser er ikke godt for ulvehvalpene.

- Ulveparret kan føle, at et område ikke er sikkert, hvis der færdes mange mennesker. Det kan føre til, at de flytter hvalpene, og ved en sådan flytning er der altid en forhøjet risiko for dødelighed, siger Kent Olesen.

Den voksne hun i parret blev selv født i Stråsø Plantage for godt to år siden, og den har været en tur i Nordtyskland, før den vendte tilbage til Danmark. Hanen er en ny og fra en tysk ulveflok, og den kom til landet i november.

I øvrigt har det for nylig vist sig, at det gamle Stråsøpar i 2017 opdrættede syv og ikke seks hvalpe. Det er kendt, at parret fik otte hvalpe, men hidtil har man kun kendt til, at seks overlevede de første måneder.

- Vi har gennemgået gamle afføringsprøver fra 2017, og her fandt vi ud af, at der var en 7. hvalp, som voksede op, og hvor vi har DNA-prøver fra oktober og december 2017. Siden er der ikke set spor af den, siger Kent Olesen.

Det gamle ulvepar er forsvundet, og i dag mener forskerne, at der er tre voksne ulve i Danmark ud over det vestjyske ulvepar. Nemlig én ulv i Nordjylland, som man har kendt længe, én i Sydvestjylland, som for nylig er set nær Esbjerg, og senest er en ny hanulv dukket op i et skovområde i Midtjylland, hvor der tidligere er registreret ulve.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce