Annonce
Lemvig

Forsker: Tæt på at ulv har slået sig ned

En ulv har efter al sandsynlighed slået sig permanent ned i Klostehrede Plantage. Arkivfoto
Forskere ved endnu ikke om en eller flere ulve har slået sig ned i Klosterhede Plantage. Fotos viser, at en ulv er i skoven.
Annonce

Klosterheden: Meget tyder på, at en ulv har slået sig permanent ned i Klosterhede Plantage.

Det siger Kent Olsen, der er forsknings- og samlingschef ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Vi har nogle standarder om, at vi skal have registreringer fra et område i mindst seks måneder, før vi kan sige, at den har slået sig ned i et område. Vi fik de første observationer om ulven i plantagen i februar, og den har muligvis også blevet set allerede i januar, siger Kent Olsen.

Oven på observationerne af ulven satte forskere fra Naturhistorisk Museum og Aarhus Universitet i foråret vildtkameraer op i skoven for at få sikre informationer om ulvens færden og tilstedeværelse i skoven.


Selv om plantagen er et skovområde, hvor der er forholdsvis mange skovgæster, så har ulven vurderet, at det stadig er tilpas uforstyrret at opholde sig her.

Kent Olsen, forsknings- og samlingschef, Naturhistorisk Museum.


I slutningen af juni blev et foto af en ulv i plantagen offentliggjort på hjemmesiden www.ulveatlas.dk, og tidligere på året blev der optaget en film af en ulv, der jager en flok krondyr i et hedeområde i Klosterhede Plantage.

- Ulven har formentlig slået sig ned i skoven, men tiden må vise, om den også vil være her på mere permanent basis, siger Kent Olsen.

Annonce

Fundet sig til rette

Han tilføjer, at ulven tilsyneladende har fundet sig godt til rette i plantagen. Der er en stor tæthed i naturlig føde og der er meget skov og hede, hvor ulven kan opholde sig.

- Men når en ulv slår sig ned i et skovområde, så er det ikke unaturligt, at den kigger rundt og undersøger området uden for skoven. Vi har blandt andet DNA-spor af hjortevildt, der er fundet på tilstødende marker, siger forsknings- og samlingschefen.

Flere steder i Klosterhede Plantage kan man se oplysninger om, at der er opsat vildtkameraer i skoven. Kameraerne bruger forskerne til at følge ulven. Arkivfoto: Jesper Lundsgaard

Ulven er ikke et ukendt dyr i Klosterhede Plantage. Allerede i 2013 var der beretninger om, at der var set en ulv i plantagen, og to år senere bekræftede den daværende skovrider, Thomas Borup Svendsen, at der var fundet DNA-spor fra en ulv i skoven. Desuden observerede og filmede et par i februar 2018 det, der efter alt at dømme var en ulv i nærheden af Nørre Nissum.

Kent Olsen peger på, at ulven tilsyneladende føler sig hjemme i Klosterhede Plantage.

- Selv om plantagen er et skovområde, hvor der er forholdsvis mange skovgæster, så har ulven vurderet, at det stadig er tilpas uforstyrret at opholde sig her, siger han.

Forsknings- og samlingschefen kalder det dog tilfældigt, at ulven har valgt at slå sig ned i Klosterhede Plantage.

- Der er flere andre områder i Danmark, som er lige så velegnede for ulve som Klosterhede Plantage er. Men det var det område, ulven kom til og området har vist sig at opfylde de behov, ulven har, siger Kent Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro For abonnenter

Omtvistede minkgrave: Ny tvivlsom lov kan lovliggøre minkgrave - men måske i strid med grundloven

Annonce