Annonce
Indland

Forsker: Facebook og få borgmestre skærper tonen i lokalpolitik

En strid om Vejen Kommunes ret til at inddrage noget jord fra en landmand mod hans vilje til at bygge en vej har ført til trusler mod borgmester Egon Fræhr (V), der nu er så alvorlige, at Politiets Efterretningstjeneste står for beskyttelse af borgmesteren. (arkivfoto)

Lokalpolitik er blevet grovere af flere årsager, siger forsker, efter at borgmester får PET-beskyttelse.

En disputs mellem en borger og kommunen i Vejen er tilsyneladende årsagen til, at kommunens borgmester, Egon Fræhr, har fået så alvorlige trusler, at han nu modtager beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det er ifølge Roger Buch, der er forsker i kommunalpolitik på Danmarks Journalisthøjskole, et usædvanligt eksempel. Men han peger på flere strukturelle årsager til, at tonen i lokalpolitik er blevet skærpet de seneste år.

Han peger på, at både strukturreformen, sociale medier og den økonomiske krise fra 2008 kan have medvirket til at sætte tingene på spidsen ude i kommunerne.

Ifølge Roger Buch har der ikke tidligere været udbredt chikane af lokalpolitikere.

- Der findes ikke mange grundige undersøgelser af det. De 10-15 år gamle undersøgelser viste, at langt de fleste lokalpolitikere ikke oplevede noget som helst. Det tror jeg også er billedet i dag.

- Men der er ingen tvivl om, at borgmestrene oplever mere i dag på grund af de strukturelle forandringer, siger han.

Han peger på, at kommuner træffer mange konkrete beslutninger. Derfor kan der i højere grad opstå en konflikt med borgeren.

- Kommunerne træffer hver dag tusinder af beslutninger, som jo nogle gange rammer borgerne. Så kommer medarbejderne og borgmesteren i skudlinjen. Selv om det kan være lovgivning, som borgmesteren har haft kontrol over, siger Roger Buch.

- Tager vi kontanthjælpsloftet håndhæves det i kommunerne, men det er jo ikke noget borgmesteren har indført, og i mange tilfælde er borgmestrene imod det. Men det er stadig dem, borgerne kan blive sure på.

I den konkrete sag fra Vejen er landmand Martin Lund Madsen utilfreds med, at kommunen har inddraget hans jord for at bygge en vej.

Han kæmper for tiden et juridisk slag for at tvinge kommunen til at fjerne vejen.

Martin Lund Madsen tager afstand fra truslerne.

- Jeg er dybt rystet over, at det foregår i et demokratisk land, siger han.

Ifølge ham fjerner det fokus, men han agter at fortsætte sin kamp ved domstolene for at få sin ret.

Borgmester Egon Fræhr ønsker ikke at tale yderligere om truslerne.

- Mit fokus er at få vejen åbnet, skriver han i en sms.

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Kultur

Ausumgaard dropper forårsmarkedet

Leder For abonnenter

Debatniveauet er simpelthen for lavt

Nogle gange er der behov for rabiate og grænsesøgende udtalelser for at få en debat sat i perspektiv. Overdrivelse, karikerede holdninger og provokationer kan lokke ligesindede og modstandere frem og tjener derfor et formål. Og hvis de holder sig inden for lovens rammer, kan vi såmænd også lægge spalteplads til dem. Både i form af redaktionelt behandlede emner, i læserbreve og i kommentarer til vores indhold på nettet. Men der er grænser. Torsdag bragte vi et læserbrev, hvori Jens Kristian Noe fra Holstebro gik helt til grænsen i ulvedebatten. Holdningerne i indlægget står han næppe alene med, men det provokerende budskab affødte primært reaktioner fra folk med den modsatte holdning. Her taler vi om den yderst forsimplede diskussion om "for eller imod ulven". Den diskussion, hvor nuancerede mennesker for længst er stået af, og kun de mindst kompromissøgende står tilbage i hver sin skyttegrav og råber ukvemsord. En absolut værdiløs diskussion. Af den årsag valgte vi at lukke for kommentarer til indlægget på nettet. Det sker sjældent. For vi vil om nogen gerne facilitere en saglig debat om ulven og det skel, den har skabt mellem mennesker efter sin genkomst til vores område. Men vi må ærligt erkende, at netop den debat er svær at være ordstyrer for. Det afholder os naturligvis ikke fra at skrive om ulven og de følelser, der er forbundet med den. Men ingen skal et øjeblik tro, at vi er glade for den interesse vores indhold får alene på baggrund af usaglige kommentarer. Vi vil meget hellere den positive dialog. Og det gælder ikke kun ulven. Så sent som torsdag fik jeg en henvendelse fra en læser, der var utilfreds med, at vi havde optaget et læserbrev om et andet harskt emne. Han opsagde sit abonnement på den baggrund. Vi bringer disse indlæg, fordi de findes og fordi de reflekterer det samfund, vi befinder os i. Men vi er også vidende om, at det ofte er de mest rabiate, der tyer til at sende et læserbrev. Det vil vi gerne lave om på. Derfor skal opfordringen herfra lyde: Send et læserbrev og vis os alle, at debatterne er meget mere nuancerede.

Annonce