Annonce
Indland

Forsker: Facebook og få borgmestre skærper tonen i lokalpolitik

En strid om Vejen Kommunes ret til at inddrage noget jord fra en landmand mod hans vilje til at bygge en vej har ført til trusler mod borgmester Egon Fræhr (V), der nu er så alvorlige, at Politiets Efterretningstjeneste står for beskyttelse af borgmesteren. (arkivfoto)

Lokalpolitik er blevet grovere af flere årsager, siger forsker, efter at borgmester får PET-beskyttelse.

En disputs mellem en borger og kommunen i Vejen er tilsyneladende årsagen til, at kommunens borgmester, Egon Fræhr, har fået så alvorlige trusler, at han nu modtager beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det er ifølge Roger Buch, der er forsker i kommunalpolitik på Danmarks Journalisthøjskole, et usædvanligt eksempel. Men han peger på flere strukturelle årsager til, at tonen i lokalpolitik er blevet skærpet de seneste år.

Han peger på, at både strukturreformen, sociale medier og den økonomiske krise fra 2008 kan have medvirket til at sætte tingene på spidsen ude i kommunerne.

Ifølge Roger Buch har der ikke tidligere været udbredt chikane af lokalpolitikere.

- Der findes ikke mange grundige undersøgelser af det. De 10-15 år gamle undersøgelser viste, at langt de fleste lokalpolitikere ikke oplevede noget som helst. Det tror jeg også er billedet i dag.

- Men der er ingen tvivl om, at borgmestrene oplever mere i dag på grund af de strukturelle forandringer, siger han.

Han peger på, at kommuner træffer mange konkrete beslutninger. Derfor kan der i højere grad opstå en konflikt med borgeren.

- Kommunerne træffer hver dag tusinder af beslutninger, som jo nogle gange rammer borgerne. Så kommer medarbejderne og borgmesteren i skudlinjen. Selv om det kan være lovgivning, som borgmesteren har haft kontrol over, siger Roger Buch.

- Tager vi kontanthjælpsloftet håndhæves det i kommunerne, men det er jo ikke noget borgmesteren har indført, og i mange tilfælde er borgmestrene imod det. Men det er stadig dem, borgerne kan blive sure på.

I den konkrete sag fra Vejen er landmand Martin Lund Madsen utilfreds med, at kommunen har inddraget hans jord for at bygge en vej.

Han kæmper for tiden et juridisk slag for at tvinge kommunen til at fjerne vejen.

Martin Lund Madsen tager afstand fra truslerne.

- Jeg er dybt rystet over, at det foregår i et demokratisk land, siger han.

Ifølge ham fjerner det fokus, men han agter at fortsætte sin kamp ved domstolene for at få sin ret.

Borgmester Egon Fræhr ønsker ikke at tale yderligere om truslerne.

- Mit fokus er at få vejen åbnet, skriver han i en sms.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce