Annonce
Holstebro

Formanden og kinderægget vest for Ulfborg

SF's formand Pia Olsen Dyhr møder de to lokale FV-kandidater Karsten Filsø og Signe Munk ved Kytterup Havn ud til Felsted Kog. Foto: Johan Gadegaard
SF-formand Pia Olsen Dyhr var mandag formiddag forbi vådområderne ved Nissum Fjord. I kampen for klimaet var hun i dialog med den lokale landboforening, naturfredningsforeningen og vestjyske SF-folketingskandidater.

Ulfborg: Slaget om vælgerne foregår først og fremmest i tv, på sociale medier, i lygtepælene og på gader og stræder.

I den sammenhæng er Kytterupvej 24 A vest for Ulfborg Kirkeby ikke det mest oplagte sted at føre valgkamp. Men her ved vådområderne ved Nissum Fjord er SFs folketingskandidat og byrådsmedlem, Karsten Filsø, for alvor på hjemmebane, når temaet er natur og klimakamp. Han er glad for, at partiformand Pia Olsen Dyhr har taget imod invitationen i valgkampen.

- Vi kunne godt have stillet os op på gågaden i Holstebro og delt foldere ud, men jeg synes, at det var mere oplagt at komme ud i naturen, hvor vi har et godt eksempel på, at vi kan samarbejde for at forbedre klimaet, siger Karsten Filsø med henblik på vådområderne, der effektivt reducerer udledningen af kvælstof.

Formanden for SF er forsinket. Måske er det slet ikke muligt for en københavner at finde en adresse så langt ude, joker formanden for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade og næstformanden i Danmarks Naturfredningsforenings Lemvigafdeling, John Clausen.

- Jeg var også lige ved at overveje at stemme på dig Karsten, da jeg læste pressemeddelelsen, men da jeg læste det sidste afsnit, opgav jeg det igen, griner Kristian Gade.

Han er glad for, at det er muligt at tage initiativ til lokale miljøforbedringer, og at krigen mellem landbruget og de røde partier er aflyst af dialog på en række områder. Det samme gælder Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi har en god dialog med landbruget. Vi er ikke enige om alt, men det er bedre, at vi kan tage små skridt frem for at skyde hinandens ideer ned med det samme, siger John Clausen.

Karsten Filsø (SF) havde mandag inviteret SF's formand Pia Olsen Dyhr til Kytterup Havn ud til Felsted Kog. Foto: Johan Gadegaard

Strålende humør

Det gode humør har også ramt Pia Olsen Dyhr, da hun ankommer til vådområderne.

Solen skinner på partiformanden. De bedste SF-meningsmålinger taler om en fordobling af mandattallet ved valget. Og alt tyder på, at der igen kommer et mandat valgt i Vestjyllands storkreds. Partiets næstformand Signe Munk, der også er med i Ulfborg, er favorit til pladsen. Men Karsten Filsø har tænkt sig at tage kampen op.

SF-formanden erklærer sin kærlighed til Vestjylland. Den melding køber de lokale kandidater og organisationsfolk, selv om de godt ved, at alle egne af landet er gode, når der er valgkamp.

Hun lægger ikke skjul på, at landbruget skal tage en meget stor del af ansvaret i klimakampen. Regeringen har svigtet sit ansvar, mener formanden.

- Vi er ikke ude på at bashe landbruget. Vi skal samarbejde om at løse problemerne. Jeg bliver så glad, når man lokalt kan samarbejde om forbedringer, siger Pia Olsen Dyhr om vådområdet ved Kytterupvej.

- Det er simpelthen et kinderæg. Det er godt for hele tre ting i naturen, siger partiformanden og uddyber:

- Det er til alles fordel, at vi stopper med at drive landbrug på de mest belastede jorde – for eksempel engområderne her ved Nissum Fjord. Landmændene får noget andet jord i bytte for engjord der frigiver klimagasser, når de pløjes. Klimaet slipper for store mængder klimagasser. Vi nedbringer målrettet udledningen af næringsstoffer til fjorden. Og naturen får lov at brede sig, siger Pia Olsen Dyhr.

I landbrugsudspillet lægger SF op til, at landmændene for eksempel kan kompenseres via bedre muligheder for jordfordeling, hvor man giver landmanden et andet stykke jord i bytte for den jord, der skal tages ud.

SF-formanden benyttede også mandagen til at lancere sin nye bog, Grønt Håb, der på knap 100 sider beskriver, hvordan hun vil vinde klimakampen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce