Annonce
Erhverv

Formand: rigide regler for industrifiskeriet

Ser ligger tunge skyer over fiskeriet i denne tid, erkendte formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen. Pressefoto: Danmarks Fiskeriforening
Industrifiskere risikerer sanktioner, selv om deres last af fisk er lovlig

Thyborøn: Fiskeriet er i krise i denne tid.

Det fremgik af årets generalforsamling i Thorsminde og Thyborøn Havns Fiskeriforening, der fredag blev afviklet over nettet. Alligevel fandt et halvt hundrede medlemmer vej til computeren og fulgte med i dagens talerækker, der ud over bestyrelsen også omfattede fiskeriordfører fra EU og folketinget.

I sin beretning fortalte formanden Alfred Fisker Hansen om mange og forskelligartede problemer. Men det blev især regler for industrifiskeriet, der kom til at fylde meget af tiden.

- Det er rigide regler, som vi skal have gjort op med, sagde Alfred Fisker Hansen.

Annonce

Kontrol

Industrifiskerne er underlagt særlige kontrolregler for at sikre, deres bifangster ikke er for høje. De skal selv udtage prøver på havet og indføre i logbogen, hvordan deres fangst er sammensat. Når de kommer i land, bliver der igen udtaget prøver af den Kongelige Opmåler, lige som Fiskerikontrollen kan tage deres egne prøver for at vise sammensætningen. Herefter beror sammensætningen af lasten på et skøn uanset hvem af parterne, der har taget prøverne. Men hvis fiskeren har skudt mere end 10 procent ved siden af, risikerer han en straf - enten i form af en bøde eller i form af strafpoint, der kan lægge ham til kaj i nogle dage.

- Det er dybt frustrerende, at vore medlemmer skal leve med rigide regler om logbogsføringer og mulige fejlskøn. Man lægger blot til grund, at det er kontrollens skøn, der er det rigtige, og på den måde risikerer fiskeren at blive sanktioneret for et simpelt fejlskøn. Det kan vi ikke være bekendt, og det skal vi have gjort op med, siger Alfred Fisker Hansen.

Annonce

Forlader erhvervet

Han kunne også oplyse, at prøverne havde vist, der faktisk kun i et fåtal af tilfælde var tale om for store bifangster. Kun to procent af prøverne viste en problematisk last, hvilket i sig selv er et historisk lavt tal.

Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, gav lokalformanden ret.

- Vi hører om en lang række ganske alvorlige problematikker, der gør, at nogle stempler ud af fiskeriet og ikke vil fortsætte på grund af rigide regler som prøvetagning og logbogsføring, sagde Svend-Erik Andersen.

Annonce

Eu-regler

Den skærpede kontrol skyldes EU-regler, der er indført og implementeret i Dansk Fiskeri.

- Danske myndigheder har blot lagt sig fladt ned og implementeret reglerne. Det er værd at overveje, og det var den rette løsning frem for at få tilpasset reglerne, så de også passer til danske fiskere, sagde Svend-Erik Andersen.

Han håbede, at et tæt samarbejde med EU-parlamentsmedlem Søren Gade (V) ville løse problemet indenfor en overkommelig fremtid.

Annonce

Modstand

Søren Gade , der også er næstformand i det europæiske fiskeri-udvalg, deltog også i generalforsamlingen og kunne fortælle, at han arbejdede på at få en større logbogs-tolerance. Faktisk var parlamentet enige i behovet en større tolerance, men det havde mødt modstand, da det nåede frem til EU-kommissionen.

- Embedsværket dernede i EU så en større tolerance som et forsøg på svindel, hvad vi jo alle ved, det ikke er, sagde han.

Derfor arbejder han nu på en alliance med kolleger fra Frankrig og Spanien for at få en løsning, der også omfatter andre fiskearter end industrifiskeriet.

- For så er vi ret sikre på, at det bliver stemt igennem, som vi gerne vil have det, sagde Søren Gade.

I mellemtiden må fiskerne forholde sig til den nuværende situation. Chefkonsulent på afdelingskontoret i Thyborøn, Thomas Rahbek Sloth, oplyste, at bestyrelsen er enige om, at bødesager skal for retten, mens kommende pointsager vil komme for ankenævnet.

- Vi vil ikke acceptere det, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Dantrafo kom godt ud af 2020

Coronavirus

Vil du alligevel have AstraZeneca-stik? Regeringen vil se om droppet vaccine kan tilbydes danske borgere

Annonce