Annonce
Erhverv

Ældre frivillige giver gratis, gode råd: - Det er ikke hensynsfuldt, når man lægger granitsten mellem fliser i fortov

De ældre i tilgængeligehdsudvalget vil gerne på banen og bruges mere, for de har erfaring og kan give gode råd om indretning af bygninger og veje, så det er godt for handicappede - men også for ældre og andre. Arkivfoto: Morten Stricker
Der er ofte for lidt omtanke, når der bygges nyt og bygges om, så det sikres at handicappede og alle andre kan færdes, mener tilgængelighedsudvalget, som gerne vil tidligt på banen med gode råd til bygherrer og arkitekter.

HOLSTEBRO: Det er ikke kun i forbindelse med byggeri af biografen, at handicappede og ældre efterlyser mere lydhørhed, når der bygges nyt.

- Der bliver jo stadig flere ældre, og derfor bør tilgængelighed sættes i højsæde. Og det vil vi gerne hjælpe både unge arkitekter og bygherrer med at forstå, siger Jytte von Seelen, der er medlem af tilgængelighedsudvalget (TGU) og samtidig sidder i ældrerådet.

For nylig har udvalget forgæves søgt at komme på banen i forbindelse med indretning af et par nye spisesteder: Et toilet er lavet, så man ikke kan komme ind i kørestol. Et andet sted skal handicappede til bagindgangen for at komme ind.

- Nogle steder er de bare ligeglade med, hvad vi siger, konstaterer Leif Hornshøj fra ældrerådet, som også sidder i udvalget.

Det er ganske gratis, når de fem frivillige i udvalget rykker ud med gode råd.

- Når der indrettes noget, som er godt for handicappede, så er det godt for alle. Også for forældre med småbørn, for svagtgående og ældre med rollator, siger Jørgen Ahle, der også er med i TGU og repræsenterer Dansk Handicapråd.

På et tidspunkt gennemgik han adgangsforholdene ved en række kirker og lavede en rapport.

- Siden er flere vendt tilbage for at få gode råd i forbindelse med ombygninger, siger han tilfreds.

Annonce

Velvilje

Kommunen er også repræsenteret i udvalget, og for nylig har de frivillige været til møder med byggesagsafdelingen.

- Vi ønsker, at kommunen gør bygherrer opmærksom på vores eksistens, når der bygger nyt, siger Jørgen Ahler.

Generelt oplever de en god lydhørhed fra kommunen. Men ikke altid.

- Det er ikke hensynsfuldt for folk i kørestol og med rollator, når man fortsat lægger kantede granitsten mellem fliser i fortov, siger Jytte von Seelen.

Til gengæld roser de Center for Sundhed. Inden byggeriet besøgte kommunen Handicaporganisationerens Hus i Høje Tåstrup, som er et model for handicapvenlig byggeri.

- Dette hus var ikke dyrere end andet, påpeger Jørgen Ahler.

Kommunens planafdeling har også invitereret udvalget til slagteriet for at få gode råd.

- Vi vil netop gerne med på råd så tidligt som muligt, siger han.

Men det lykkes ikke altid at få indflydelse. Som det manglende toilet ved den nye busterminal.

Til gengæld lykkedes det at få et offentligt toilet med, da parkeringshuset i Skolegade blev bygget. Men nu er de offentlige toiletter på Enghaven revet ned.

- Her efterlyser vi, at der kommer nye offentlige og handicapvenlige toiletter, konstaterer Jytte von Seelen.

Rådet efterlyser også hensyn til gangbesværede i bybusserne.

- Efter en omlægning af ruterne er der nogle steder blevet alt for langt til et busstoppested, påpeger Leif Hornshøj.

Musikteatret er et byggeri, som har givet og fortsat giver frustrationer for gangbesværede, konstaterer de. Ganske vist er besværlige indgangsdøre skiftet ud med en karrusel.

- Men kan fortsat løbe hovedet mod jerntrappen i foyeren. Og vi har længe efterlyst et midtergelænder på trappen op til 1. sal for at hjælpe ældre og gangbesværede, konstaterer Jørgen Ahler.

Men det er ikke altid let.

- Problemet er, at det er en anden kommunal kasse, som betaler, hvis der sker et uheld, siger Jytte von Seelen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce