Annonce
Holstebro

Forgyldt lysglobe indvies søndag i Borbjerg Kirke

3D-udsnit af lysgloben, der søndag indvies i Borbjerg Kirke. PR-foto

En testamenteret arv finansierer kunstværk skabt udelukkende af lokale kræfter

Borbjerg: Det er noget af et teamwork, der ligger bag skabelsen af en lysglobe, som søndag afsløres i Borbjerg Kirke i forbindelse med højmessen: Den er designet af Claus Gjedsig, Skave, der sidder i menighedsrådet, kunstnerne Rolf Sørensen, Ryde, og Jens Jørgen Steffensen, Bjert, har stået for udførelse og finish og er mændene bag ideen, at to store hænder holder globen, mens glaskunstner Clara Lyngby, Bjert, har lavet de glasdråber, der hænges op inde i globen, når et barn bliver døbt.

Lysgloben står, så man umiddelbart kan se den, når man træder ind i kirkerummet. Støbeformen til hænderne er destrueret, så der ikke kan laves flere.

- Det er med til at gøre lysgloben unik, siger Claus Gjedsig.

Lysholderne formet som hænder, der vender ind i globen og fra toppen af globen bliver der hængt glasdråber med navn og dato på de børn, der døbes i kirken. To gange om året bliver glasdråberne overdraget til forældrene ved en gudstjeneste.

- Lysgloben, der er delvist forgyldt, har mange formål. Man kan tænde lys ved gudstjenesterne og andre kirkelige handlinger, men man kan også gå ind og tænde lys til hverdag, når kirken er åben, forklarer designeren.

En arv til kirken har finansieret skabelsen af lysgloben.

Med til at gøre indvielsen ekstra festligt er, at spejderne i Borbjerg har lagt deres nyhedsparade sammen med gudstjenesten.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce