Annonce
Lemvig

Forfatter nomineret til international pris

Gunvor Ganer Krejberg er nomineret til international pris for sin ungdomsbog "Den som alle ser". Pressefoto
Gunvor Ganer Krejbergs bog om en handicappet pige har vakt så stor opmærksomhed, at den nu er nomineret til international titel
Annonce

Lemvig/Århus: Forfatteren Gunvor Ganer Krejberg med en opvækst på Lemvigegnen er nu indstillet til en international titel for sin seneste ungdomsbog "Den som alle ser".

Det er den danske afdeling af det internationale selskab for børnelitteratur, IBBY, der har indstillet bogen som "enestående" i international sammenhæng. En international jury vil i Toronto afgøre hvilke af de indstillede bøger, som skal med på den endelige liste, der bliver præsenteret på den internationale Børnebogsmesse i Bologna i 2021. Det formelle navn på prisen er "Selection of Outstanding Books for Young People with Disabilities".

"Den som alle ser" handler om tvillingerne Anna og Isabel, der ligner hinanden på rigtig mange måder bortset fra, at Anna sidder i kørestol, og Isabel er forelsket i Said. Ved et uheld får Anna ødelagt sin søsters mulighed for at komme på date med Said. Anna vil gøre det hele godt igen, men det kræver, at hun kommer ind på livet af Said, og det viser sig hurtigt, at verden ikke altid er helt så enkel, når man er den, som alle ser.

Bogen udkom i marts og har nået at få mange positive reaktioner fra læsere, boganmeldere, bibliotekarer og folkeskolelærere. Og nu også fra Selskabet for Børnelitteratur.

At Gunvor Ganer Krejberg har valgt at skrive bøger med en handicappet hovedperson betyder imidlertid ikke, at de udelukkende er tiltænkt læsere, der også selv har et handicap.

- Noget af det interessante ved at skrive er jo altid at give sin hovedperson noget modstand og så ellers se, hvordan karakteren reagerer på den udfordring, og hvad der sker i relation til den omgivende verden, siger Gunvor Ganer Krejberg.

- I min nye roman har jeg netop brugt kørestolen og Annas fysiske handicap som det benspænd, der giver mig mulighed for skrive om hvordan hun føler sig bundet af den måde, andre ser hende på. Som teenager kan det være en kamp at få lov til definere sig selv på ny. Anna står midt i et hav af store følelser som forelskelse og jalousi, men hun har ikke lyst til at blive sat i bås. Og slet ikke som en lille umyndiggjort pige, som det er synd for. Den følelse tror jeg, at langt de fleste teenagere kender til.

- At den danske afdeling af IBBY mener, at bogen har en kvalitet, der gør den relevant for listen fra Toronto, er i sig selv en kæmpe cadeau. Det danske marked for ungdomslitteratur er uendeligt lille, og det er selvfølgelig altid en drøm at skrive en bog, som har kvaliteterne til at måle sig i en international liga. Alene normeringen er en stor ting for mig, siger Gunvor Ganer Krejberg

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Tea er ny i ligatruppen: - Det har været ti tusind gange federe, end jeg regnede med, og jeg havde altså høje forventninger

Annonce