Struer

Foreningen Nordens 100 års jubilæum fejres også i Struer

Eskild Højgaard og Birgit Østergaard - henholdsvis formand og næstformand i Foreningen Nordens afdeling i Struer - glæder sig over den gode tilslutning, der er til foreningens arrangementer. Foto: Allan Damgaard
Foreningen Norden fylder 100 år i år, og det markeres af foreningens afdeling i Struer ad flere omgange. Det første, lokale arrangement finder sted søndag den 14. april i Struer, hvor man afslører fem nyplantede, nordiske træer.

Struer: Det kan godt være, at Foreningen Nordens afdeling i Struer "kun" er fra 1945, men derfor kan man jo sagtens være med i fejringen af Foreningen Nordens 100 års jubilæum.

Og det er den lokale afdeling i høj grad. Det bliver markeret ad flere omgange, at Foreningen Norden fylder 100 år i år.

- Der er altid blevet lagt meget vægt på det nordiske samarbejde i Struer Kommune, så derfor er det også naturligt, at vi fejrer de 100 år, siger Birgit Østergaard, der i dag er næstformand i Foreningen Nordens Struer-afdeling.

Hun har været formand i ikke færre end 30 år - fra 1988 til 2018, hvor hun blev afløst af Eskild Højgaard.

Det første lokale arrangement finder sted søndag den 14. april i det, der i programmet er beskrevet som "den dejlige grønne slugt mellem Borgerlunden og byens anlæg" i Struer.

Her bliver der afsløret fem nordiske træer - træer, der bliver plantet i ugen op til søndag den 14. april. De fem træer er bøg for Danmark, birk for Sverige, rødgran for Norge, ene for Finland og den hårdføre røn for Island.

- Denne dag vil der være taler, kransekage og forfriskninger, siger formand Eskild Højgaard.

Mandag den 15. april er selve den officielle dag for Foreningen Nordens 100 år jubilæum, og denne gang vil de nordiske flag vejre foran rådhuset i Struer. Det er også denne dag, at repræsentanter fra Struer-afdelingen rejser til København for at deltage i de officielle festligheder.

Umiddelbart lyder Foreningen Nordens aktiviteter som noget, der ikke tiltrækker yngre mennesker i hobetal. Og det er også korrekt. Struer-afdelingen har cirka 170 medlemmer, og på stående fod kan formand og næstformand ikke komme i tanke om nogen, der er under 50 år.

Foreningen Norden i Struer

Foreningen Norden blev stiftet i 1919 og kan således fejre 100 års jubilæum i år.

Foreningens afdeling i Struer blev stiftet i 1945 og var i begyndelsen en afdeling for både Struer og Holstebro. Efter nogle få år fik Holstebro sin egen afdeling.

Den lokale stiftelse udsprang af Struers nødhjælp til Sarpsborg i Norge i juni 1945. Norge var i store økonomiske vanskeligheder efter afslutningen på Anden Verdenskrig - befolkningen sultede. Struer valgte at hjælpe netop Sarpsborg, fordi Doktor Lund fra Struer havde en hustru, der stammede fra Sarpsborg. Der blev sendt 206 ton nødhjælp bestående af primært fødevarer til Sarpsborg.

Struer og Sarpsborg blev venskabsbyer, og i taknemlighed over nødhjælpen skænkede Sarpsborg i 1948 skulpturen Sarpsborgpigen til Struer. Den har siden stået på havnen i Struer og været et vartegn for Struer.

Foruden Sarpsborg har Struer nordiske venskabsbyer i form af svenske Södertälje og finske Forssa.

I mange år var der nordiske dage på skift mellem venskabsbyerne. Det stoppede på grund af dalende tilslutning.

Foreningen Norden i Struer tæller 170 medlemmer, der mødes til forskellige arrangementer med nordiske islæt og tager desuden på udflugt.

Den lokale bestyrelse består af: Formand Eskild Højgaard, næstformand Birgit Østergaard, kasserer Birthe Højgaard, Kurt Pedersen, Ryan Jensen, Herman Rømer og Anne-Marie Lauenborg.

Sange til skoleelever

Men den lokale ungdom kommer nu alligevel til at høre om den lokale Sarpsborghjælp, der var anledningen til etableringen af Foreningen Nordens afdeling i Struer.

Sarpborg er Struers norske venskabsby, og anledningen til det venskab begyndte i juni 1945, hvor det norske folk sultede. Læge Lund fra Struer havde en kone, der stammede fra Sarpsborg, og derfor blev det netop Sarpsborg, som Struer hjalp med ikke færre end 206 ton nødhjælp bestående af primært fødevarer som kartofler, mel, flæsk og brød.

Eskild Højgaard har skrevet to sange om Sarpsborg-begivenhederne dengang i 1945, og de bliver - sammen med fortællinger - fremført for Struer Kommunes 4.-6. klasser i slutningen af april. Det er De Eventyrlystne fra Thyholm, der står for "skole-fremstødet". Eskild Højgaard og hans hustru Birthe Højgaard udgør den ene halvdel af De Eventyrlystne.

De Eventyrlystne står i øvrigt ofte for et arrangement i Foreningen Nordens regi - senest med et Evert Taube-arrangement. Der er også et vist samarbejde med Gimsing Sognehøjskole - de koordinerer deres korte og lange udflugter, så der ikke er sammenfald.

God opbakning

- Vi har utrolig god opbakning til vores arrangementer - der er typisk 50-70 fremmødte hver gang, siger Eskild Højgaard.

De lokale festligheder for den runde fødselsdag dukker op igen mandag den 21. maj, og her foregår det ved skulpturen Sarpsborgpigen på havnen i Struer. Det er et arrangement, som både Struer-afdelingen og Struer Kommune står bag. Her vil der også være deltagelse af politikere og embedsmænd fra Struers nordiske venskabsbyer.

- Der var i mange år nordiske dage i Struer, men det er stoppet på grund af dalende tilslutning. I dag foregår det nordiske samarbejde i Struer på politiker- og embedsmandsplan. Struer Kommune har f.eks. stadig et venskabsbyudvalg, hvor vi har to pladser, og det er en sjældenhed med sådan et udvalg i dag, siger Birgit Østergaard.

Min nordiske model

Eskild Højgaard skrev i 2010 sangen "Min nordiske model" med melodi af Anton Lyhne. Den fortæller om det nordiske fællesskab. Vi bringer her det andet vers af sangen:

Hun har velfærd som våben
og er aktiv og åben.
Vi har samliv, men ingen kontrakt.
Min papirløse ænser
det at nedbryde grænser
og at skabe en livlig kontakt.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

112

Brød ind i friluftsbadet og stak af med pengene

Struer

Klar til første spadestik til kunstgræsbane

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Holstebro For abonnenter

Kæmpevarehus har nye store byggeplaner i Holstebro

112

Vej kortvarigt lukket efter færdselsuheld

Annonce