Annonce
Holstebro

Forening for 75 friplejehjem: Der er behov for nyt friplejehjem for at give et frit valg

Forening for friplejehjem argumenterer kraftigt for, at der bør være plads i kommunen til det nye friplejehjem, som der er store planer om ved Alstrup. Ill: Atra Arkitekter
Forening for 75 friplejehjem mener bestemt, at der er behov for et friplejehjem i Holstebro. Både fordi det vil give borgerne et frit valg til et sted af høj kvalitet - og fordi der vil være et stigende antal ældre over 80 år.
Annonce

HOLSTEBRO: Det vækker undren i Danske Erhverv, som er organisation for cirka 75 friplejehjem, når Holstebro Kommune siger, at et nyt friplejehjem ved Alstrup vil lukke et tilsvarende antal kommunale plejepladser.

- Der er et stigende antal ældre i Holstebro Kommune de kommende år, og den udvikling er markant. Derfor bliver der også behov for flere plejehjemspladser, siger Rasmus Larsen Lindblom, der er velfærdspolitisk fagchef i Danske erhverv.

Han henviser til, at de nuværende 2861 borgere over 80 år vil stige til 3584 i 2025 og over 4400 i 2030 ifølge prognoserne.

Holstebro Kommune er på vej med en lokalplan, som giver lov til at bygge det nye friplejehjem. Kommunen skal betale, når kommunens borgere vælger friplejehjem, og ifølge kommunen vil det betyde lukning af nuværende plejehjemspladser. Dermed vil det samlet ikke give flere plejehjemspladser.

Rasmus Larsen Lindblom erkender, at det kan være situationen, hvis friplejehjemmet stod færdigt i morgen.

- Det nye friplejehjem vil først stå færdigt om et par år, og til den tid vil behovet for plejeboliger være steget. Desuden kan man nå at tilpasse antallet af kommunale plejepladser, siger fagchefen, som også mener, at et friplejehjem kan tilbyde noget ekstra:

- Borgerne får et frit valg og dermed øgede frihedsrettigheder. Et ny plejehjem være med nye og demensvenlige fysiske forhold. Samtidig vi et friplejehjem give en sund konkurrence på kvalitet og gøre tingene på en anden måde, som kan inspirere de kommunale plejehjem, siger Rasmus Larsen Lindblom.

Den nuværende venteliste på cirka 30 til en plejebolig mener han er for mange.

- Det betyder, at borgeren ikke altid er i centrum. Det er en meget svær livssituation for pårørende og den ældre selv at vente på en plejehjemsplads, siger Rasmus Larsen Lindholm.

Der vil være en venteliste på godt 200 ældre til plejebolig i Holstebro Kommune i 2030 med de nuværende 412 plejeboliger. På landsplan er der behov for 10.000-12.000 ekstra plejeboliger frem mod 2030, ifølge tal fra kommunernes Landsforening.

Annonce

Der er pladser nok

Ifølge Holstebro Kommunes sundhedschef Jens Damgaard er kommunens venteliste under fuld kontrol.

- Alle har garanti for en plejebolig inden for to måneder. Hvis borgere ønsker et bestemt plejehjem, kan de dog komme til at vente længere, siger Jens Damgaard.

Samtidig konstaterer han, at økonomien styrer antallet af plejeboliger i kommunen.

- Vi har tomme plejeboliger på for eksempel Bakkebo, som vi kan åbne, hvis vi har penge til det. Og hvor vi oven i købet vil spare en tomgangshusleje på måske 80.000 kroner om året, siger Jens Damgaard.

- Det betyder også, at hvis borgere vælger en plads på et friplejehjem, vil vi være nødt til at lukke pladser andre stedet, siger Jens Damgaard.

Han er opmærksom på det stigende antal ældre, og at det kan give et behov for flere plejeboliger.

- Behovet vil stige, men vi gør meget for at forebygge og holde de ældre borgere sunde og raske. Så behovet vil ikke stige i takt med antal flere ældre. Med den nuværende venteliste er der ikke et aktuelt behov for flere plejeboliger, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Høsten skydes i gang om få dage

Annonce