Annonce
Erhverv

Forbrugerne har flere penge - men julegaverne bliver ikke større

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Voksne forventer at bruge lidt mere end 3000 kroner på julegaver. Det er på niveau med sidste år.

Selv om 2019 har budt på fremgang i dansk økonomi med flere job, mere i lønposen og faldende renter på boliglån, er der ikke lagt op til større pakker under juletræet.

Det viser en rundspørge blandt omkring 2000 danskere, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Danske Bank.

Tre ud af fire regner med at bruge lige så mange penge som sidste år. I gennemsnit forventer hver voksen dansker igen at bruge omtrent 3000 kroner på julegaver i år.

- Danskerne har generelt været forholdsvis tilbageholdende i forbruget det seneste år, selv om det stiger en lille smule generelt, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

- Det er ikke noget, der buldrer derudad, og derfor ser folk på julen med forholdsvis moderate briller, siger hun.

Louise Aggerstrøm Hansen påpeger, at folk har det med at overvurdere, hvor dyr julen er for dem.

- Jeg tror, at mange har svært ved at vurdere, hvor meget de bruger mere end på en normal måned.

- Man glemmer måske, at selv om man bruger penge på gaver, så bruger man typisk færre penge på sig selv.

- Det er tilsvarende med maden - for selv om det føles, som om at man bruger mange penge på julemad, skal man huske på, at man uanset hvad skulle have noget at spise, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Rundspørgen viser også, at langt de fleste har sparet op til forbruget i julen eller bruger af lønnen. Ni ud af ti har aldrig lånt penge til julegaver.

- De fleste har det dårligt med at finansiere julegavekøb med lån. Men der er en tendens til, at unge lidt oftere låner penge.

- Vi kan også se, at december er den måned, hvor der bliver optaget flest kviklån, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Det seneste år er der kommet mere fokus på klima, som også var et tema i valgkampen, men det slår ifølge undersøgelsen ikke for alvor igennem i julegavekøbene.

Syv procent siger, at klimahensyn i høj eller meget høj grad spiller ind på købene, mens 37 procent ikke har det i tankerne.

- For de fleste fylder klimahensyn ikke voldsomt meget, men vi kan se, at kvinder og unge tænker mere på klimahensyn. Så fremadrettet vil det måske komme mere i højsædet, når de unge bliver ældre, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce