Annonce
Kultur

Forbandede københavnere, Brøndby-fans og venstrefløjen har sendt bankmanden til tops på Dansktoppen

Fra venstre er det Jan Jensen, Bertil Bøje Jensen, Henrik Amdi Madsen og Nicole Kølbæk. Nicole blev oprindeligt hyret ind for at synge kor, men klarede det så godt, at hun kom til at lægge vokal til blandt andet sangen med Bertil. Sammen udgør de nu den nye duo DiTo. På DAB-kanalen P5 kan man hver uge følge og støtte firkløverets bestræbelser på at holde fast i en placering på Dansktoppen. Foto: Johan Gadegaard.
Bertil Bøje Jensen har byttet 45 år i banken ud med et liv som dansktop-stjerne. Let til smil har han altid besiddet. Alligevel befandt den glade hjermbo sig et mørkt sted, da hans store chance meldte sig.

Hjerm-Holstebro: Bertil Bøje Jensen tager imod med et smil og en bemærkning, der matcher.

- Jeg er jo vaccineret for corona, proklamerer han, selvom han blot er 64 år og dermed først står til vaccination senere på året.

- Jeg har ganske rigtigt fået et corona-stik før I andre. Jeg er jo kendt.

Og så flækker den tidligere områdedirektør i Sparekassen Balling af grin.

Tonen er på samme tid lagt. Nok handler det om musik, men det handler endnu mere om at tage let på det hele.

Derfor er Bertil Bøje Jensen egentlig heller ikke så meget for at skulle tale om baggrunden for, hvorfor han nu står i en døråbning i Ikast - langt fra hjemmet i Hjerm eller sommerhuset i Handbjerg.

Der er nemlig tale om en alvorlig, pinefuld sag...

Annonce

Tartelet og ugler

Vi skruer først tiden tilbage til en vemodig, men stadig lykkelig stund. I 2019.

Efter 45 år i finansverdenen sagde han som områdedirektør ved Sparekassen Ballings afdeling i Holstebro farvel og gik på pension. Undervejs havde han haft musikeren Henrik Amdi Madsen fra Ikast som kunde. De deler glæden for såvel humor som musik.

Da Bertil Bøje Jensen samtidig stod for at skaffe musikken til tartelet-festivalen i Hjerm blev der kaldt på Ugler i Mosen, som Henrik er en del af.

- Bertil lyder som Johnny Madsen, når han synger, og det blev en tradition, at vi bad ham synge. Det er ligeledes blevet en tradition, at han siger "nej", men alligevel rykker tættere og tættere på scenen, inden han omsider synger "Checkpoint Charlie" (Johnny Madsen-sang, red.) - som han aldrig rigtig har fået lært at synge, forklarer Henrik Amdi Madsen og ler.

Og så forstummer grinet for en stund. Vi skal nemlig et år ind i pensionen.

Bertil Bøje Jensens nyre er skidt kørende. Det har den altid været, men er nu nede på 10 procents funktionsdygtighed.

- Det var derfor, jeg holdt med at arbejde, selvom mine gamle kolleger nok vil sige, at jeg allerede var holdt for mange år siden.

Hans søster træder på daværende tidspunkt til og giver sin nyre bort.

Smuk gestus. Herligt og tak. Og av.


Jeg må da også indrømme, at det er lidt sjovt at banke folk som Stig Rossen på den liste.

Bertil Bøje Jensen.


Alt, der efterfølgende kan gå galt, gør det næsten. Yderligere fire gange må den 64-årige genbesøge sygehuset med komplikationer.

Én af de gange sender en intetanende Henrik Amdi Madsen ham en besked. Bertil ser den først ikke.

- Jeg lå faktisk og havde rigtigt ondt af mig selv, siger Bertil Bøje Jensen i en sjælden alvorlig stund om den svære og tre måneder lange sundhedskamp.

- Henrik reddede faktisk mit humør med den besked.

Annonce

Forbandede tyskere

For at kende baggrunden for førnævnte messenger-besked, skal vi lige lidt længere tilbage i tiden. Til engang Henrik Amdi Madsen besøgte Nr. Bork på et weekendophold.

- Vi så nogle fjordfiskere, hvor hyttefadet i deres bitte båd bugnede af fisk. Jeg spurgte, om jeg ikke kunne købe nogle og fik 8-10 skrubber for 100 kroner. Bagefter kom et tysk ægtepar til og spurgte om det samme. "Næh, der er ikke flere," sagde fiskerne, selvom det væltede rundt med skrubber. Da tyskerne var gået igen, lød det fra fiskerne: "Forbandede tyskere. De startede jo krigen". Det fik mig til at tænke på vores fordomme. Vi anklager for eksempel ikke englænderne eller spanierne for at have koloniseret hele verdenen, men den der med tyskerne; den hænger ved, siger Henrik Amdi Madsen.

For den sociologuddannede musiker var oplevelsen med til at vække sangen "Skrog Og Sarte Sjæle" til live. Den stammer fra Amdi's album Tanker fra provinsen og leverer en bredside til de forbandede københavnere, dumme Brøndby-fans og venstrefløjen. Det er en humoristisk sang om fordomme og københavnere, der ikke kan andet end at stjæle - en ø af skrog og sarte sjæle, som sangteksten fortæller.

- Jeg har modtaget en besked fra en muslim, som fandt sangen racistisk, for vi svinede jo folk til, for eksempel dem fra Brøndby. Vedkommende forstod simpelthen ikke sangens tvetydighed, konkluderer Nicole Kølbæk, som lægger vokal til sangen.

- Omvendt har jeg en kusine i Brøndby, som stemmer på sangen, ler Jan Jansen, der er fra Ikast og producer.

Kusinen er ikke den eneste. Ganske overraskende har "Skrog Og Sarte Sjæle" ikke bare sneget sig ind på P5's Dansktoppen. Den har ligget der i foreløbigt syv uger - som henholdsvis nummer 6, 2, 1, 1, 2, 4 og senest 8.

Og Bertil Bøje Jensen synger sammen med Nicole Kølbæk. Han lå på hospitalet den ene dag, optog sangen den næste, for så igen at lade sig genindlægge på sygehuset på tredje dagen.

- I dag har jeg det godt. Jeg skal bare huske at hvile mig lidt, siger han.

Henrik Amdi Madsen så, at sangen krævede en Johnny Madsen-agtig tilstedeværelse, og gættede korrekt.

Og så arbejder Bertil faktisk stadigvæk. En dag i ugen fremviser han huse som freelancer hos RealMæglerne Holstebro.

Annonce

Dansktop er nederen...?

Denne dag er kvartetten samlet i Jan Jansens studie i Ikast. Det er alt sammen stukket lidt af.

- Jeg har altid lavet noget inden for soul og rock, men lavede så dette mere rolige album, Tanker fra provinsen, som altså af uransagelig årsager fandt vej til dansktoppen. Dér havde jeg slet ikke set mig selv, siger 56-årige Henrik Amdi Madsen.

Han ryster kun lidt på hovedet. For i takt med at han er dykket længere ned i denne for ham nye del af musikverdenen, har benovelse sneget sig med:

- Det er rigtigt svært at komme ind på den liste. De øvrige artister har jo kæmpe skarer, der uanset hvad stemmer på dem.

- Vi har kun vores naboer, der stemmer på os, kipper Jan Jensen med.

De er bare glade amatører, understreger de. Der er ingen større ambitioner end at have det sjovt og lave god musik.

- Men jeg må da også indrømme, at det er lidt sjovt at banke folk som Stig Rossen på den liste, erkender Bertil Bøje Jensen.

Han ler igen - og gør det altid hellere end gerne; også når han om tirsdagen øver med sit band Coney eller spiller med indehaveren af Lysgaard Cykler, Michael Lysgaard, om torsdagen.

Og nu skal han finde plads i kalenderen til endnu en musik-aftale. Han og Nicole udgør nemlig duoen DiTo. Henrik Amdi Madsen har set en potentiale i dem og skal som altid skrive nummeret, og Jan Jensen producere. Der er en ny sang undervejs. Også i Johnny Madsen-boldgaden.

- I min verden skriver man ikke "bare" en sang. Jo, til fødselsdage eller konfirmationer gør man, men jeg vil ikke lave sådan noget "Tre roser til lillemor"-agtigt. Det skal i stedet gerne være noget med substans og et glimt i øjet, siger Henrik Amdi Madsen.

Den er Bertil med på. Nicole ligeså, selvom hun med sine 30 år skiller sig alvorligt ud.

- Jeg har altid elsket Melodi Grand Prix-musik, og der er alligevel ikke så langt fra det og til Dansktoppen, siger hun og indskyder, at det har overrasket hende, hvor meget man i dag skal sørge for at markedsføre sin musik online rundt omkring for at blive bemærket.

Berømmelsen har foruden en musikvideo og Dansktoppen også ført til en tv-optræden. Senere i marts skal Nicole og Bertil optræde på DK4. Her er der altid tale om playback, hvor de mimende skal "synge".

- Jeg øver mig på det derhjemme. Da jeg fortalte min gamle mor i Struer, at jeg skulle optræde på DK4, sagde hun: "Er det ikke den kanal, du plejer at gøre grin af?" "Hov hov," sagde jeg til hende. "Du er da vist begyndt at lide af en smule demens," siger Bertil Bøje Jensen og ler - naturligvis.

Bertil og Nicole udgør den nye duo DiTo. I øjeblikket befinder de sig på syvende uge på Dansktoppen med vokaler til Amdis sang. På listen kæmper de mod navne som Torben Lendager (sanger kendt fra The Walkers) og The Roosters eller Michael Kratz og hans Hula Hula-band. Foto: Johan Gadegaard.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce