Annonce
Ulfborg/Vemb

For få ville være brandmand: Nu har stationslederen sagt op

Brandstationen i Ulfborg har gennem flere år haft vanskeligt ved at skaffe mandskab nok. Nu siger den tidligere stationsleder, Jesper Jensen, stop. Arkivfoto: Jørn Deleuran
Det har længe haltet med rekrutteringen på brandstationen i Ulfborg, og nu har stationslederen sagt stop.
Annonce

Ulfborg: Det kræver ildsjæle at slukke en brand. Det kræver det også at slukke de gløder, der gennem flere år har ulmet på brandstationen i Ulfborg.

Stationen mangler mandskab. 16 deltidsbrandmænd har de været gennem flere år - med en vagtplan, der kun lige kunne gå op, hvis nogle få tog en ekstra tørn, og stationens ældste blev hængende. Nu er tallet 15. For brandstationens leder, Jesper Jensen, har sagt stop efter 17 år under brandhjelmen.

Den tungest vejende årsag er arbejdslivet.

- Jeg er gået fra at være driftschef til regionschef på mit nuværende job i SSG. Det kræver mere tid. Så jeg får sværere ved at passe det her ved siden af også. Jeg har jo også familie, jeg gerne vil være sammen med, siger Jesper Jensen, der stoppede som stationsleder den 1. juli.

Men det er ikke hele forklaringen.

For rekrutteringen sejtrækker. Det har den gjort i flere år. Og til sidst nåede det et niveau, der for Jesper Jensen, ikke længere var overkommeligt. Og hvad gør man så?

Skal man råbe ud i avisspalterne eller på de sociale medier, at det er for dårligt, at så få i byen vil tage det ansvar, det er at være brandmand? Vil man være uvenner med alle i den by, man bor i? Og er alle klar over, hvordan det kan ramme dem, hvis der pludselig ikke er brandfolk nok?


Hvis tingene kørte snorlige, og det var nemt at få brandfolk, var opgaven måske ikke så stor. Men opgaverne er blevet for mange, og jeg er simpelthen kørt træt i det.

Jesper Jensen, tidligere brandstationsleder i Ulfborg.


I stedet forholdt han sig roligt. Kørte de "Bliv-brandmand-nu-kampagner" på Facebook, der blev opfordret til fra centralt hold. Opsøgte virksomhederne i byen. På et et eller andet tidspunkt måtte det jo lykkedes. Men trods succesen i, at et par stykker kom til, gik udviklingen simpelthen for langsom. Og da der - særligt i dagtimerne - ofte var store udfordringer med at skaffe de otte mand, der skal stå standby til en standardudrykning, blev presset for stort.

- Samtidig er der i dag større krav til uddannelse og efteruddannelse. At klippe folk fri fra elbiler i forbindelse med ulykker, kræver anden uddannelse. Og slukningsmetoderne bliver hele tiden flere - og mere avancerede, så der er flere ting, man uddannelsesmæssigt som brandmand skal følge med i, siger han og tilføjer:

- Hvis tingene kørte snorlige, og det var nemt at få brandfolk, var opgaven måske ikke så stor. Men opgaverne er blevet for mange, og jeg er simpelthen kørt træt i det, siger Jesper Jensen.

Annonce

Fortrøstningsfuld

Martin Overgaard er områdeleder for Falck. Det er ham, der nu er blevet fungerende stationsleder i Ulfborg. Men rollen som stationsleder - den skal han have sendt videre.

- Jeg tager mange administrative opgaver, og de holdledere, jeg har, hjælper med driften på stationen, siger han.

Han peger på, at det er i egne - interne - rækker, at Jespers afløser nu skal findes.

Udfordringen - særligt i dagtimerne - er markant.

- Der er vi nødt til at hive assistance ind fra nærliggende stationer, hvis der ikke er nok. Det sker af og til. Vi har været lidt ekstra udfordret i sommerferien, men nu er vi i gang med at finde fodfæste, siger han.

Martin Overgaard er fortsat fortrøstningsfuld, men der skal sættes nogle større kampagner i gang.

- Og må vi rundt og banke på døren hos nogle af de større virksomheder i Ulfborg. For vi er jo afhængige af dem, der der arbejder i byen i forhold til dagtimerne, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Se, hvilken herlig grund...

Annonce