Annonce
Holstebro

Forældre vil lave "posefester" for unge i byen

De unge mangler et sted, hvor de kan samles, feste og have det sjovt - og det vil de to teenagemødre Louise Åsberg Kjærgaard (tv) og Liselotte Fleng Hvid gerne give dem. De har taget initativ til forældreforenignen Holstebros Aktive Forældre. Foto: Johan Gadegaard.
Nystiftet forældreforening vil arrangere ungdomsfester i Holstebro i stil med Spøttrup- og Feldborgfesterne, dog med den forskel at de unge ikke får lov til at drikke helt lige så meget alkohol.
Annonce

Holstebro: Fra næste år behøver de unge i Holstebro ikke tage helt til Spøttrup eller Feldborg, hvis de vil drikke alkohol og feste sammen med jævnaldrende.

En gruppe forældre har stiftet foreningen Holstebros Aktive Forældre (HAF) med det ene formål at arrangere fester for 15-17 årige, hvor alkohol i moderate mængder er tilladt. "Bronxparty" har foreningen døbt festerne, der afholdes med halvanden måneds mellemrum.

Initiativet er taget af to mødre, hvis ældste sønner er 15 år og går i 9. klasse. De vil undgå, at unge mødes og drikker i smug ved Tvis Mølle, Vandkraftsøen og i Lystanlægget

- Der har været flere uheldige episoder med unge mennesker før sommerferien, især tænker jeg på en dreng fra min søns klasse, som drak en hel flaske vodka i anlægget og kom til udpumpning, siger formanden for HAK, Louise Åsberg Kjærgaard.

De unge mangler et sted, hvor de kan mødes og feste i trygge rammer, mener næstformand Liselotte Fleng Hvid.

- Når de er 15 år, begynder de at prøve det af - jeg var der også selv som 15-årig - og så har jeg det bedre med, at det er under opsyn.

Men danske unge drikker stadig mere end jævnaldrende i andre europæiske unge. Er det så ikke uansvarligt af jer som forældre at lade dem drikke så tidligt - selv under ordnede forhold?

- Det er et forældreansvar at sende de unge til festerne, men de må også gerne komme med sodavand og have det sjovt, siger Liselotte Fleng Hvid.

Heller ikke formanden tror på forbud.

- De unge lærer også af deres egne erfaringer og fejl. Selvfølgelig skal de ikke have lov at trylre. Det handler om at lære at gøre det med måde, men får de ikke lov, så er det jo, at det kan gå som nede i anlægget, advarer Louise Åsberg Kjærgaard, der har observeret på sin egen søn, at han i starten skulle med til alt, men allerede nu er der, hvor han ikke gider rende til alle fester.

Bronxparty

Bag "Bronxparty" står den nystiftede forening, Holstebros Aktive Forældre.

Formålet er "at lave fester under trygge rammer for unge i Holstebro Kommune og omegn".

For unge i alderen 15-17 år (og efter nytår også 14-årige i 8. klasse)

Der kan ikke købes alkohol til festerne, men det må medbringes hjemmefra. 14-årige må højst medbringe tre genstande, 15-16-årige højst fem genstande og 17-årige højst seks genstande. For alle aldersgrupper tillades højst en alkoholprocent på 4,6 procent, ligesom unge under 16 år opfordres til at medbringe sodavand.

Indtil videre er der fastlagt følgende fem datoer i 2020: 28. februar, 17. april, 12. juni, 4. september og 13. november.

Festerne holdes i Folkedanserhuset på Banetoften i Holstebro.

Annonce

Nej til hele kasser øl og vodkaflasker

HAK har for sine fester lagt en mere striks alkoholpolitik end i Spøttrup, hvor der ikke er noget loft over antallet af genstande, som de unge må medbringe i en pose.

- Her kommer de kommer slæbende med hele kasser øl og hele flasker vodka. Det er for voldsomt, mener næstformanden.

Til Bronxparty må de yngste højst medbringe tre genstande - det er én mindre end i Feldborg - og det må ikke være stærkere end øl og breezers.

HAF spurgte i første omgang om lov til at leje Subhusets lokaler på Slagteriet. Men forældrene fik nej med den begrundelse, at lokalerne ikke lejes ud til private fester. I stedet blev det i Folkedanserhuset på Banetoften, og indtil videre har opbakningen fra andre forældre været positiv. Foreningen har på få uger fået 420 medlemmer, og de første 38 forældre har meldt sig som frivillige.

- Vi skal bruge cirka 50 frivillige hver gang, så vi vil gerne op på 150 frivillige i alt, fortæller Louise Åsberg Kjærgaard.

Èntreprisen er sat til 100 kroner. Det er nødvendigt for at kunne aflønne professionelle vagter, samaritter og dj samt servere et måltid mad for de frivillige. Hvis festerne giver overskud, vil det blive lagt i en pulje, som kan søges af foreninger og sportsklubber, der laver aktiviteter for unge.

Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bjergtagende solopgang

Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce