Annonce
Holstebro

Forældre skal køre længere for at få passet dagplejebørn

- Vores dagplejer ligger lige ovre på den anden side af hækken, men om jeg skulle køre nogle kilometer længere for at få en fast dagplejer, jeg kender og er glad for, så gjorde jeg det. Men skal vi oogså til at have skiftende gæstepleje, så ryger trygheden, det nære og kendte, som jo er grunden til, at vi har valgt dagpleje, siger Kirstine Dam Kjemtrup, medlem af forældrebestyrelsen for dagplejen. Familien har indtil nu kørt med to gæstedagplejere - hver gang de har fået tilbudt en trejde, har de takket nej og selv stået for pasningen. Arkivfoto: Preben Madsen
Mens der med regeringens finanslov lægges op til bedre normeringer i vuggestuer og børnehaver, så er der lokalt udsigt til dårligere service for forældre med børn i dagpleje.

Holstebro: Fremover vil forældre, der får anvist børn til dagplejen, "kunne få større afstand til pasningstilbuddet og til gæstepleje, end der er nu”.

Forringelsen af serviceniveauet kommer til trods for, at politikerne i en ny ressourcetildelingsmodel fastholder den principielt tidligere fastsatte belægningsprocent på 3,55 barn per dagplejer.

- Men reelt ligger vi lavere, så når vi nu ønsker at udnytte det gab og kører op til det, som politisk blev sat som mål for flere år siden, vil det give nogle uudnyttede midler, vi kan bruge. Men det vil også i nogle tilfælde betyde, at forældre skal køre lidt længere, siger næstformand og fungerende formand for børn- og familieudvalget, Torben Strømgaard (V).

Derudover skæres der i konsulent- og tilsynstimerne, så der fremover bliver 1,25 konsulenttime per dagplejer per uge.

- Jeg synes, timingen er uheldig, nu hvor vi lige fra Christiansborg er blevet lovet, at det bliver så godt med minimumsnormeringer i daginstitutioner, siger Kirstine Dam Kjemtrup fra forældrebestyrelsen for dagplejen i Holstebro Kommune.

Annonce

Besparelse på fire millioner kroner

Besparelsen ved konsekvent at overholde belægningsprocenten og mindske tilsynet er fire millioner kroner ved fuldt gennemslag, og cirka det halve i det første år, vurderer forvaltningen. Pengene vil blive brugt til at lukke huller andre steder, ikke mindst på det specialiserede børn- og ungeområde, hvor Holstebro som mange andre kommuner har et stort merforbrug.

Kan du ikke være bange for, at serviceforringelsen vil få forældre til at fravælge dagplejen?

- Nej. For det første er niveauet i Holstebro højere end i omkringliggende byer. I Herning har hver dagplejer i snit 3,8 barn. For det andet synes jeg ikke, at man kan stille minimumsnormeringer og pasningsfrekvenser op imod hinanden, for der er mange andre fordele ved dagplejen, blandt andet at det er den samme voksne, og at der er færre børn i tilbudet, siger Torben Strømgaard.

For Kirstine Dam Kjemtrup er det ikke afstanden, der er så afgørende og heller ikke, om der er tre, fire eller fem børn.

- Men hvis konsekvensen er, at vi skal ud til flere nye gæsteplejere, så bliver det utrygt. Og vi har jo netop valgt dagplejen, fordi det er nært, trygt og en kendt person, siger hun.

Den nye ressourcemodel er besluttet i børn- og familieudvalget og sendes i høring.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce